mazema elias22Την 31 Οκτωβρίου 2023 ξεκινούσε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το χαρακτηρισμένο καινοτόμο «Πιλοτικό Πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης» της ΔΥΠΑ.

Οι διαθέσιμες θέσεις ωφελουμένων είναι 500, ενώ η επιδότηση ανέρχεται σε έως 250 ευρώ για μετακίνηση και σε έως 250 ευρώ μηνιαία για στέγαση. Με απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει ένας ωφελούμενος να στεγαστεί δωρεάν την περίοδο της συγκομιδής της ελιάς θα χρειαστεί να συγκατοικήσει με έναν τουλάχιστον ή καλύτερα με δυο άλλους ανέργους . Έτσι θα προκύψει το ποσό των 750 ευρώ μηνιαίως για να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής.

Πέραν τούτου όμως δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα ούτε το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης ούτε αυτό της Πτολεμαΐδας. Όπως ανέφερε στο prlogos ο Λευτέρης Αδάμ «δεν θέλαμε να διώξουμε εργατικό δυναμικό από τον τόπο μας σε μια περίοδο μάλιστα που γίνονται πολλές εργασίες από τον Πολύφυτο ως την Αιανή». Μην ξεχνάμε ότι και στα Ίμερα υπάρχουν ελιές για αυτό και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημήτρης Παπαδόπουλος είχε κάνει ανάλογη πρόσκληση για εργάτες. Τελικά εξυπηρετήθηκε από τις περιοχές του Βελβεντού, των Σερβίων και της Κοζάνης κυρίως από αλλοδαπούς.

«Ανάλογες εργασίες όπως κλαδέματα δέντρων» γίνονται και στην περιοχή μας τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας Τάσος Τσιλφίδης .Μετά το Εργατικό Κέντρο της Κοζάνης ούτε το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας έκανε πρόσκληση για κάλεσμα εργατών. Οπότε μόνο τρία εργατικά κέντρα αυτά της Φλώρινας, της Καστοριάς και των Γρεβενών συμμετείχαν με μόλις 10 αιτήματα το καθένα τα δυο πρώτα και με ιδιαίτερους ενδοιασμούς των αιτούντων για την τελική συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα. Κανένας ενδιαφερόμενος δεν υπήρχε και στο Εργατικό Κέντρο Γρεβενών.

Ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσιάδης μας εξήγησε ότι η παραγωγή της ελιάς φέτος ήταν μειωμένη. «Από Καστοριά και Φλώρινα υπάρχει κάποια ζήτηση για το πρόγραμμα, από Κοζάνη καμία .Δόθηκε και χρόνος παράτασης για να χρησιμοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι και σε άλλες γεωργικές εργασίες, όπως θερμοκήπια». «Ίσως είναι και ένας καλός προάγγελος για τον τουρισμό» πρόσθεσε που κρατά 7-8 μήνες και υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Σε ερώτηση για ποιο λόγο το Εργατικό Κέντρο ζήτησε εργάτες από Δυτική Μακεδονία απάντησε: «Μα γιατί εκεί είδαμε ότι υπάρχει ανεργία στο 25%. Να εξαντλήσουμε πρώτα τους δικούς μας ανθρώπους».

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου δόθηκε νέα παράταση ως τις 26 Νοεμβρίου για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων ανέργων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, το οποίο από τις 500 θέσεις δεν φαίνεται να καλύπτει ούτε 20. Σε ένα πρόγραμμα που οι αιτούντες καλούνται να μαζέψουν ελιές, αλλά πιθανόν να δουλέψουν σε θερμοκήπια ίσως και στον τουριστικό κλάδο… Προφανώς και το πιλοτικό πρόγραμμα δεν λειτούργησε ούτε βρέθηκε έστω προσωρινή λύση για τους εργάτες γης. Αναμένουμε πιο σοβαρές κυβερνητικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ιωάννα Παπαδημητρίου/prlogos.gr