Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Κοζάνη: Μεγάλο πρόβλημα με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ

sxolkoz11.9Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται μετά την ανακοίνωση των αποσπάσεων τόσο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στη δευτεροβάθμια, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μιλάει για τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, που αναγκάζει δασκάλους μετά από πολλά χρόνια και έχοντας οικογένεια, να εγκαταλείψουν την Κοζάνη. Παράλληλα δημιουργούνται κενά στα σχολεία, τα οποία καλείται να καλύψει η διεύθυνση.

Μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο», ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Ιωάννης Γκαμπούρας, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, από όπου φαίνεται ότι αρκετοί δάσκαλοι και νηπιαγωγοί έχουν φύγει, αλλά κανένας δεν έχει έρθει στην Κοζάνη. Δάσκαλοι που για χρόνια έμεναν στην Κοζάνη τώρα υποχρεούνται να μετακομίσουν και να εγκατασταθούν στην πόλη της τοποθέτησής τους. Χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Α/θμιας Εκπ/σης, στην Κοζάνη δεν έρχεται κανείς με απόσπαση «και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει και εκπαιδευτικό πρόβλημα το οποίο καλείται να το επιλύσει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, «εκ των έσω», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκαμπούρας. Η λύση θα δοθεί από τα ολοήμερα σχολεία, ώστε να λειτουργήσουν τα πρωινά τμήματα. «Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν αύριο αν είναι δυνατόν όλα τα πρωινά τμήματα. Ωστόσο, έχει ξαναπεί ότι δημιουργείται μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα γιατί άνθρωποι με παιδιά και πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και τώρα παραμένουν στις οργανικές τους θέσεις». Πρόκειται για 40-50 δάσκαλους, περίπου, στην περιοχή, δηλαδή ανάλογος αριθμός εκπαιδευτικών αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Η κατάσταση στη Δευτεροβάθμια
Από την πλευρά του ο κ. Κοσμάς Σαββιλωτίδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, δήλωσε πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού, στα γυμνάσια και λύκεια της περιοχής. Γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν τα όποια κενά υπάρχουν σε ορισμένες ειδικότητες, όπως ο ίδιος τόνισε μιλώντας στον «Π.Λ.», ενώ σε ό,τι αφορά τα βιβλία έχουν ήδη πάει στα σχολεία και τους μαθητές. Να σημειωθεί πως τα μέχρι στιγμής κενά στα σχολεία αφορούν ειδικότητες μουσικών σχολείων, αλλά και τα ειδικά σχολεία. Σε ότι αφορά το θέμα των αποσπάσεων, ο ίδιος τόνισε πως είναι κεντρική απόφαση και δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο.