metxion262 3 2Το θέμα του αποχιονισμού στον ορεινό όγκο των Καμβουνίων και ειδικότερα στον άξονα Πολυρράχου, Τριγωνικού, Μεταξά, Λιβαδερού μονοπώλησε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018.

Ιδιαίτερα καυστικοί εναντίον της δημοτικής αρχής -πιο συγκεκριμένα κατά του δημάρχου- ήταν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Τριγωνικού Γιώργος Παπαθανασίου και Μεταξά Γιάννης Βλαχάβας, που περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην αντιμετώπιση του αποχιονισμού τις πρωϊνές ώρες της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου. Σε μερική αντίθεση ο πρόεδρος του Λιβαδερού Βασίλης Αγοραστός δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του αποχιονισμού, αποδίδοντας την στη συνδρομή της Περιφέρειας. Παράπονα για τον αποχιονισμό εξέφρασε και ο πρόεδρος της κοινότητας Πολυρρράχου-Προσηλίου Γιάννης Καραγιάννης, που εστίασε στο πρόβλημα της έλλειψης νερού στο Πολύρραχο λόγω μειωμένης απόδοσης της πομόνας του Τριγωνικού (από όπου υδροδοτείται και το Πολύρραχο) και μιας σειράς ακόμη προβλημάτων που είχε ζητήσει την επίλυση σε προηγούμενη συνεδρίαση, για τα οποία -όπως ανέφερε- παρά την υπόσχεση δεν έχει γίνει τίποτε.

«Ότι μπορούσαμε κάναμε» ήταν η αφοπλιστική ομολογία του αντιδημάρχου Θόδωρου Κυριακίδη, που πράγματι ήταν ίσως ο μόνος που προσπάθησε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των ημερών.

Αιχμηρές ήταν και οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλη Κωνσταντόπουλου, συνέχεια ενός μπαράζ «σχολίων» και ανακοινώσεων στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο, που συνεχίστηκαν μέχρι και την επομένη της συνεδρίασης…

mikrovalto.gr

metxion262 3 2

Δείτε παρακάτω το «σχόλιο» του Βασίλη Κωνσταντόπουλου από 27.2.208, την απάντηση της δημοτικής αρχής (28.2.2018), την ανταπάντηση του Β. Κωνσταντόπουλου (1.1.2013) κ.α., σχετικά με τον αποχιονισμό των ημερών.

Αποχιονισμοί στον δήμο Σερβίων-Βελβεντού («σχόλιο» του Β. Κωνσταντόπουλου)

konstantopoulos ΙΙΑπό το πρωί οι πρόεδροι του άξονα Πολύραχο-Τριγωνικό-Μεταξά-Λιβαδερό, έψαχναν να βρουν αρμόδιο του δήμου για τον αποχιονισμό των χωριών τους και ιδιαίτερα την διάνοιξη των δρόμων που οδηγούν στις κτηνοτροφικές μονάδες. Το χιόνια είχε φθάσει τους 30 πόντους στο Πολύραχο, τους 60 στο Λιβαδερό, ανάλογα στα υπόλοιπα χωριά.

Μόνος ένας αντιδήμαρχος πάλευε για να καλύψει τις ανάγκες όλου του δήμου. Αλλά εξοπλισμός δεν υπήρχε. Τα γκρέντερ χαλασμένα εδώ και τρία χρόνια, χάλασε σήμερα και το αποχιονιστικό των Σερβίων και έμεινε μόνο το αποχιονιστικό του Βελβεντού. Η δημοτική αρχή δεν είχε φροντίσει έγκαιρα να κάνει συμβάσεις με τρακτέρ σε κάθε χωριό όπως κάναμε εμείς και έτσι έμειναν οι πρόεδροι από το πρωί να παρακαλούν για τον αποχιονισμό των χωριών τους.
Είδαν κι απόειδαν οι άνθρωποι, πήραν την πρωτοβουλία και έστειλαν τρακτέρ με δική τους ευθύνη να ανοίξουν τους δρόμους προς τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Και να σκεφθεί κανείς ότι από μέρες οι μετεωρολόγοι ενημέρωναν πολίτες και αρμόδιους ότι επέρχεται κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα στην Δυτική Μακεδονία.
Και τι έγινε στον δήμο Σερβίων-Βελβεντού την ώρα της κρίσης; Αδυναμία ανταπόκρισης της δημοτικής αρχής.
Ευτυχώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος βοήθησε καθοριστικά η περιφέρεια.
Κρίμα, πραγματικά κρίμα! Δεν άξιζε στον τόπο μας αυτή η δημοτική αρχή.
Ας ελπίσουμε μόνο ότι ο δήμος θα καλύψει με δαπάνες του το κόστος της διάνοιξης των δρόμων προς τις κτηνοτροφικές μονάδες και δεν θα αφήσουν προέδρους και επαγγελματίες ξεκρέμαστους, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα περιμένουν να πληρωθούν οι άνθρωποι τους αποχιονισμούς του χειμώνα 2014-2015.

¤

Δήμος Σερβίων – Βελβεντού: Απάντηση σε σχόλιο του κ. Κωνσταντόπουλου

dimos Serbiwn Velbentou logotipoΣτο προσκήνιο επιδιώκει να βρεθεί για ακόμη μία φορά ο κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος προσπαθώντας να ξεπεράσει τα εσωπαραταξιακά του θέματα και τίποτα περισσότερο.

Το εκτενές σχόλιο του για τον αποχιονισμό των Τοπικών Κοινοτήτων αλλά και οι τηλεοπτικές του δηλώσεις βρίθουν από ανακρίβειες και ουσιαστικά ο πρώην δήμαρχος απαξιώνει το έργο όλων εκείνων των ανθρώπων-εργαζομένων που επί δύο ημέρες εργάστηκαν για να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε και να καταλάβει ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι ότι ο αποχιονισμός εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί, δηλαδή καθαρισμός κεντρικών εσωτερικών οδικών αξόνων των Τοπικών Κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια του δήμου και σημείων πρόσβασης σημαντικών δομών. (π.χ. υγείας)

Παρά τη σφοδρή και έντονη χιονόπτωση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του δήμου είχε παρέμβει στο μεγαλύτερο τμήμα του ορεινού όγκου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγονταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και ακολούθησε ο αποχιονισμός των μεμονωμένων περιπτώσεων όπως ήταν ορισμένες κτηνοτροφικές μονάδες.

Επίσης να επισημάνουμε ότι ο αποχιονισμός ξεκίνησε από πολύ νωρίς την νύχτα και όχι από το πρωί και το μεσημέρι της Δευτέρας όπως αναφέρει, με τον μηχανισμό του δήμου να επεμβαίνει άμεσα συνδράμοντας παράλληλα και στο έργο της Περιφέρειας.

Όσον αφορά την κάλυψη των δαπανών του αποχιονισμού να τον ενημερώσουμε ότι και αυτό θα γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και αφού βέβαια ο ίδιος δεν αναζητήσει προσκόμματα στην ψήφιση του προϋπολογισμού για λόγους εντυπωσιασμού.

Ίσως τότε να καλυφθούν και οι δαπάνες αποχιονισμού προ του 2014 κάτι που ο κ. Κωνσταντόπουλος φαίνεται ότι ξεχνά να αναφέρει στο σχόλιο του. Μήπως ξεχνά και ποιος ήταν τότε δήμαρχος;

Εμείς να επαναλάβουμε και πάλι ότι: Aντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη θέση θα πρέπει όμως και ο ίδιος να καταλάβει ότι τα ζητήματα του δήμου ξεπερνούν τις δικές του φιλοδοξίες.

 ¤

Έχασε την …μπάλα αλλά και την ψυχραιμία του ο Δήμαρχος (του Βασ. Κωνσταντόπουλου, 1.3.2018)

konstantopoulos ΙΙΔεν περιμέναμε διαφορετική απάντηση από την δημοτική αρχή ως προς το ήθος και το ύφος, στο σχόλιό μας για τους αποχιονισμούς. Απάντηση χωρίς πολιτικό ήθος με ύφος «κατινίστικο». Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο δήμος διοικείται από ένα εξωθεσμικό κύκλωμα παραεξουσίας.

Τι κάναμε με το σχόλιό μας; Αναδείξαμε ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας για τις ορεινές τοπικές κοινότητες Πολυράχου, Τριγωνικού, Μεταξά, Λιβαδερού, που αφορούσε τον μη έγκαιρο αποχιονισμό και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτό, όπως θεσμικά έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι μας επιφόρτισαν με το καθήκον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλά πώς το κύκλωμα παραεξουσίας να αντιληφθεί την ευαισθησία και το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διέπει έναν πολιτικό;

Στην ουσία τώρα της απάντησης του δήμου.

Με βάση την συζήτηση χθες στο δημοτικό συμβούλιο και τα όσα είπαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, επιβεβαιώθηκαν με το παραπάνω όλα όσα είχαμε αναφέρει στο σχόλιό μας.

Ποια είναι η πραγματικότητα που πρέπει να γνωρίζουν οι Δημότες

Η πραγματικότητα είναι ότι η δημοτική αρχή δεν είχε λάβει κανένα προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση της έντονης χιονόπτωσης, την οποία γνωρίζαμε εδώ και μια εβδομάδα. Τα δύο γκρέιντερ του δήμου βρίσκονται σε βλάβη εδώ και τρία χρόνια και κανένα τρακτέρ στα χωριά που αναφερόμαστε δεν είχε μισθωθεί.

Κοινώς πήγαμε ξυπόλητοι στ’ αγκάθια.

Τα δύο εκχιονιστικά του δήμου καθάρισαν μόνο τον κεντρικό δρόμο στα χωριά αυτά. Οι υπόλοιποι δρόμοι καθαρίστηκαν είτε από μηχανήματα της περιφέρειας είτε από τα τρακτέρ που με δική τους πρωτοβουλία οι πρόεδροι ανέθεσαν να καθαρίσουν.

Όσο για τον αποχονιοσμό των δρόμων προς τις κτηνοτροφικές μονάδες, αυτός έγινε χάρις στις πρωτοβουλίες των προέδρων, οι οποίες επικυρώθηκαν εκ των υστέρων (το απόγευμα της Δευτέρας) από τον αντιδήμαρχο κ. Κυριακίδη.

Ο αποχιονισμός αυτός π.χ στο Λιβαδερό ξεκίνησε την Δευτέρα το απόγευμα και ολοκληρώθηκε την Τρίτη το απόγευμα. Τόσο έγκαιρα! Και τα ζώα που έμειναν νηστικά και απότιστα; Και το γάλα που χάθηκε; Να δούμε όταν οι πολίτες στραφούν κατά του δήμου και ζητήσουν αποζημιώσεις, τι θα πουν οι ειδήμονες.

Όσο για την αναφορά των συντακτών στην δυνατότητα πληρωμής των εν λόγω δαπανών αποχιονισμού μόνο μέσα από τον καινούργιο προϋπολογισμό του 2018, θέλουμε να τους πληροφορήσουμε (εκτός αν το γνωρίζουν και συνειδητά παραπληροφορούν τους πολίτες), ότι οι δαπάνες αυτές μπορούν να πληρωθούν άμεσα μέσα από τον τρέχοντα προϋπολογισμό του 2017 για το α΄ τρίμηνο του 2018, ως έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.

Η Δημοτική Αρχή Παραπληροφορεί

Στο σχόλιό μας αναφερθήκαμε στις δαπάνες αποχιονισμού που είναι ανεξόφλητες για το 2014 και όχι προ του 2014. Άλλωστε εμείς δεν είχαμε αφήσει εκκρεμότητες στις δαπάνες αποχιονισμού. Οι δαπάνες αυτές αφορούν δαπάνες αποχιονισμού τον χειμώνα 2014-2015 και φυσικά αφορούν δαπάνες της παρούσας δημοτικής αρχής. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ενώ οι επαγγελματίες δούλεψαν το 2014, οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής δεν φρόντισαν να κρατήσουν έγκαιρα τις σχετικές αποφάσεις νομιμοποίησης των δαπανών, με συνέπεια σήμερα οι άνθρωποι (τέσσερα χρόνια μετά) να βρίσκονται στον αέρα και να μην γνωρίζουν αν και πότε θα πληρωθούν. Τέτοιος συντονισμός!!!

Συμπέρασμα: Αυτοί που γράφουν τις ανακοινώσεις ή δεν γνωρίζουν ή έχουν χάσει εντελώς την ψυχραιμία τους

Κύριοι της δημοτικής αρχής

Η σωστή λειτουργία της αντιπολίτευσης, δηλαδή ο έλεγχος και ο αντίλογος, σε μια δημοκρατία είναι σημαντική, αφενός γιατί έτσι υπάρχει ένας αποτελεσματικός έλεγχος των πράξεων των διοικούντων και αφετέρου γιατί μπορούν και μπαίνουν στο τραπέζι όλες οι προτάσεις και οι πιθανές λύσεις των προβλημάτων, ώστε κανείς να μην μονοπωλεί την αλήθεια και να χαράσσεται μια στρατηγική που θα συσσωματώνει τα καλύτερα στοιχεία όλων των λύσεων. Αν αυτή η αξία για εσάς δεν υφίσταται και σας ενοχλεί, επειδή δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του δήμου, μπορείτε να συνεχίσετε την πορεία σας στον κατήφορο.

Για τις αδράνειά σας, τις παραλείψεις και την ανικανότητά σας, η στοιχειώδης ευθιξία επιβάλλει τουλάχιστον να ζητήσετε μια συγνώμη από τους πολίτες, που περιμένουν τα στοιχειώδη από την Δημοτική Αρχή, κάτω από αντίξοες συνθήκες στην μέση του χειμώνα. Αντ’ αυτού, το μόνο που κάνετε, είναι η κριτική στην ανάδειξη των προβλημάτων από τον συνδυασμό μας και από τους πολίτες του Δήμου.

Εφόσον δεν μπορείτε να κάνετε ούτε αυτά τα αυτονόητα τουλάχιστον μην παραπληροφορείτε τους πολίτες!

¤

Δήμος Σερβίων – Βελβεντού (2.3.2018): Ανταπάντηση σε σχόλιο του κ. Κωνσταντόπουλου

dimos Serbiwn Velbentou logotipoΑναγνωρίζουμε το «πάθος» του κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλου να θέλει πάντα να πει την τελευταία κουβέντα – με δεδομένο ότι έχει τον απαραίτητο χρόνο - όταν όμως αυτή η κουβέντα περιέχει ανακρίβειες είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε.

Συνεχίζει να διαφεύγει του κ. Κωνσταντόπουλου ότι άφησε ανεξόφλητες δαπάνες αποχιονισμού της περιόδου 2011-14 προκαλώντας έτσι ακόμη και τους ανθρώπους τους οποίους ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα τους αποπληρώσει άμεσα. Είναι συνηθισμένος σε αυτό όπως τότε που έλεγε ότι έχει μηδενίσει το χρέος του δήμου αλλά ταυτόχρονα του διέφευγαν από τη μνήμη περίπου 5εκ. χρέους συν αυτά που ακόμη και τώρα έρχονται με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Για τον ίδιο βέβαια η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης και προσωπικής προβολής και όχι εποικοδομητικού διαλόγου, εκεί όπου για ακόμη μία φορά βρέθηκαν να μας εγκαλούν συγκεκριμένοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων που κατά σύμπτωση έχουν εκλεγεί με τον συνδυασμό του. Την ίδια ώρα που απλοί δημότες των εν λόγω οικισμών υπογράμμιζαν την άμεση αντίδραση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του δήμου κατανοώντας ταυτόχρονα τις προτεραιότητες που είχαν δοθεί και είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία.

Όσο για τα περί ψυχραιμίας αναγνωρίζουμε ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος την έχει χάσει προ πολλού αδυνατώντας να καταλάβει ότι δεν είναι αυτός δήμαρχος. Το ζήτημα είναι ότι με τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωπαραταξιακό του πεδίο ούτε πρόκειται να τη βρει. Και κάπου εκεί μπερδεύει την εποικοδομητική αντιπολίτευση με την αντιπολίτευση του φαίνεσθε και του εντυπωσιασμού προσπαθώντας να καλύψει δικές του αδυναμίες. Αναφέρεται επίσης και σε κυκλώματα παραεξουσίας, μάλλον γνωρίζει κάτι παραπάνω από τέτοιες καταστάσεις κατά τη δική του θητεία.