Ημερίδα Κτηνοτροφίας στο Λιβαδερό: Η καθιέρωση ταυτότητας τοπικών ποιοτικών προϊόντων, μόνη λύση για την επιβίωση της κτηνοτροφίας

imerliv23 3 1 -imerliv23 3 2imerliv23 3 3

Μόνο με την καθιέρωση ταυτότητος των ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής που θα επιφέρει καλύτερες τιμές και η οποία θα προέλθει μέσα από συνεργασία παραγωγών, μπορεί το εισόδημα του κτηνοτρόφου να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα και να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτή ήταν η βασική πρόταση και το κεντρικό συμπέρασμα της ημερίδας για την κτηνοτροφία, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Λιβαδερό Κοζάνης με θέμα: «Διατροφή, Γενετική Βελτίωση, Ορθή Διαχείριση αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων».

Περιορισμένη πάντως και δυσανάλογη με την βαρύτητα του θέματος για την περιοχή και τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις -κατά την ...κρατούσα τακτική ξεκίνησε ακριβώς μια ώρα αργότερα από την προγραμματισμένη-, ήταν η παρουσία των κτηνοτρόφων του Λιβαδερού και της ευρύτερης περιοχής -από Ελάτη, Μεταξά-. Και αιτία δεν ήταν μόνο ο ακατάλληλος -για μερικούς - καθορισμός της ώρας…

Εισηγητές ήταν επιστήμονες του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ν. Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης, που παρουσίασαν αντίστοιχα τα παρακάτω θέματα:

imerliv23 3 4imerliv23 3 5imerliv23 3 6

- Dr. Αθανάσιος Γκαρσέν, Προϊστάμενος Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσημβρίας: «Σημασία της διατροφής στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις- Χρησιμοποιούμενες Ζωοτροφές - Σιτηρέσια αιγοπροβάτων»

- Dr. Άννα Παμπουκίδου: «Οδηγίες ορθής διαχείρισης αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων»

- Dr. Σταματίνα Τριβιζάκη: «Γενεαλογικά βιβλία - Γενετική βελτίωση εκτροφών αιγοπροβάτων»

imerliv23 3 7imerliv23 3 8imerliv23 3 9

Ακολούθησαν ερωτήσεις από μέρους των παρευρισκομένων, που δεν αμφισβήτησαν την ορθότητα των εισηγήσεων, αλλά στάθηκαν στα πολλαπλά προβλήματα του κλάδου, όπως είναι οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές νοσούντων ζώων από το εξωτερικό που μεταδίδουν ασθένειες και αφανίζουν ολόκληρες κτηνοτροφικές μονάδες, ο επαναπροσδιορισμός και η διαχείριση των βοσκότοπων, οι αδειοδοτήσεις των μονάδων, οι φόροι που εξαγγέλθηκαν κ.α.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το δήμο Σερβίων – Βελβεντού.

Γ. Μαστρ.