www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Τρανό «βαλτος»! Το ποτήρι ξεχείλισε! (Γιατί γνωμοδοτήσαμε αρνητικά...) Εκτύπωση
Δευτέρα, 17 Σεπτέμβριος 2012 18:39

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τρανό «βαλτος»! Το ποτήρι ξεχείλισε!

.

tranovmarm.17.9.12_1cΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Γιατί γνωμοδοτήσαμε αρνητικά στην έγκριση αδειοδότησης περιβαλλοντικών όρων σε νέο λατομείο μαρμάρου στην περιοχή.
Το σκεπτικό της ψήφου μας:
Κατανοούμε την ανάγκη αξιοποίησης των πόρων και δεν ποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα, όμως στην περιοχή του Τρανοβάλτου όπως πιστεύουμε και όπως απέδειξε η επιτόπια έρευνα- και επιτρέψτε μας εδώ να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια και στην κ. Φωτεινή Τσολάκη για την θαυμάσια και αντικειμενική παρουσίαση της κατάστασης όπως αποδεικνύει και το φωτογραφικό υλικό που μας προσκόμισε, την αξία του οποίου επισημάναμε και σε προηγούμενες συνεδριάσεις για την γνωμοδότηση και επί άλλων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και στον πρόεδρο τον Αντιπεριφερειάρχη, τον κ.Γιάννη Αντωνιάδη για τα αντανακλαστικά, την σύνεση και ευαισθησία που επιδεικνύει στην λειτουργία της επιτροπής- έχουμε ένα χαοτικό και σουρεαλιστικό τοπίο άναρχης, στρεβλής ανάπτυξης και χρήσης των πόρων και ταυτόχρονης σοβαρότατης υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Η αναβολή και περαιτέρω μελέτη του θέματος μας δικαίωσε όλους. Επίσης καταδεικνύει την απουσία του ελέγχου και την αξία παλαιότερης πρότασής (του Δημήτρη Ψευτογκά) για την ανάγκη δημιουργίας εκ των ένδον Περιβαλλοντικής Αστυνομίας.
Στο Τρανόβαλτο, για δεκαετίες υπήρξε μια άναρχη και ληστρική εκμετάλλευση των πόρων με ευθύνη της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης. Τα μάρμαρα Τρανοβάλτου είναι διεθνώς γνωστά και μπορούν να δώσουν υπεραξία, πόρους, και θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Εδώ όμως έχουμε ένα λατομικό χώρο που λειτουργεί 4-5 δεκαετίες ο οποίος μοιάζει με πολυκατοικία- ο ένας δουλεύει πάνω από τον άλλο- όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό υλικό, δεν έχουν τηρηθεί οι όροι εξόρυξης και είναι άκρως επικίνδυνο για τους εργαζόμενους. Για δεκαετίες δεν έγινε καμία εργασία αποκατάστασης, έχουν καταστραφεί οι αναβαθμίδες και είναι αδύνατο να αποκατασταθούν τουλάχιστον σε αυτό το λατομείο. Το περιβάλλον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και από τις άναρχες εναποθέσεις μεγάλου όγκου στείρων υλικών.
Πιστεύουμε ότι αυτή η λειτουργία δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί οι περιβαλλοντικοί όροι τους οποίους θέτουμε δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα. Ούτε σεβαστοί γίνονται ούτε έλεγχος υπάρχει ούτε κάποιο σχέδιο ορθολογικής εκμετάλλευσης.
Πιστεύουμε σε μια άλλη λειτουργία αξιοποίησης των κοιτασμάτων η οποία θα εκμεταλλεύεται και τα στείρα υλικά και τις διαφορετικές ποιότητες μαρμάρου με μια συνεταιριστική μορφή με συμμετοχή και των υπαρχόντων επιχειρηματιών κάτω από μια κοινή άδειοδότηση στα πλαίσια της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης των.
Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να είναι έμπρακτη και άμεση για μια συνολική λύση στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του Τρανοβάλτου.
Δεν πρέπει να κλείσουμε άλλο τα μάτια  σε ένα υπαρκτό και με σημαντικές και πολλαπλές επιπτώσεις πρόβλημα.
Είναι  τώρα η ώρα της ευθύνης και των αποφάσεων!
Όσους και πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και να θέσουμε είναι λίγοι μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής. Ίσως θα έπρεπε να βρούμε και άλλες μορφές εκμετάλλευσης όπως η υπόγεια εξόρυξη που παρά την έλλειψη της σημερινής τεχνολογίας ήταν κοινή μέθοδος στην αρχαιότητα, αλλά στις μέρες μας θεωρείται κοστοβόρα!
Η απόφασή μας να καταψηφίσουμε και να τοποθετηθούμε αρνητικά επί της παρούσας γνωμοδότησης ουδόλως στρέφεται κατά του συγκεκριμένου επιχειρηματία ως προσώπου η έναντι της επιχειρηματικότητας και της ανάγκης για εργασία αλλά απέναντι σε μια καταστροφική πρακτική του παρελθόντος  που πρέπει επιτέλους να σταματήσει!


Δημήτρης Ψευτογκάς, Αντιπρόεδρος επιτροπής Ανάπτυξης χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος, Περιφερειακός Σύμβουλος
Κύρινας Αντώνης, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου, μέλος επιτροπής Ανάπτυξης χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος , Περιφερειακός Σύμβουλος
Κατσιαούνης  Νίκος  μέλος επιτροπής Ανάπτυξης, χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος, Περιφερειακός Σύμβουλος

 

Σχόλια  

 
0 # ανωνυμος 17-09-2012 23:55
Επιτέλους, βρέθηκαν και ΑΝΘΡΩΠΟΙ να πάνε ενάντια στους του Τρανοβάλτου, ΜΠΡΑΒΟ, τόσα χρόνια δεν βρέθηκε κανείς να πει και ένα ΟΧΙ σε όλους αυτούς που εκμεταλεύονταν τον πλούτο του χωριού και την ανάγκη του απλού εργάτη,τόσα χρόνια έβγαζαν χρήμα και δεν πλήρωναν ΜΙΑ για το υλικό,είχαν κάνει το χώρο τσιφλίκι τους,έχουν γεμίσει κάθε πλαγιά με πέτρες και δεν έχουν ούτε ΝΤΡΟΠΗ ΟΥΤΕ ΙΕΡΟ ΟΥΤΕ ΌΣΙΟ,πρέπει να μπει ένα τέλος στην ΑΝΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ.
Παράθεση
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack