Μικρόβαλτο Κοζάνης

ΠΡΟΣΒΑΣΗ - ΧΑΡΤΕΣ

 xartes_prosv_1

Το Μικρόβαλτο είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Σερβίων και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, στην περιοχή των Καμβουνίων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 724-752 μ., με την απογραφή του 2001 αριθμεί 602 κατοίκους αλλά οι πραγματικά μόνιμοι κάτοικοι σήμερα είναι αρκετά λιγότεροι.

Απέχει από τα Σέρβια 20 χλμ, την Κοζάνη -μέσω Αιανής- 40 χλμ [ημιτελής μέσω Καισαρειάς 36 χλμ], τη Θεσσαλονίκη 165 χλμ και την Αθήνα 445 χλμ. Από τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου απέχει 2,5 χλμ από το Τρανόβαλτο, 7,5 χλμ από τους Λαζαράδες, 14,5 χλμ από την Ελάτη και 14 χλμ – από τα οποία τα περισσότερα είναι χωματόδρομος- από το Φρούριο.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία του χωριού που κτίστηκε το 1915 -χρήζει επιδιορθώσεων από τις ζημιές που έχει υποστεί από το σεισμό του 1995-, το καθολικό της μονής της Παναγίας στο Ζιδάνι που κτίστηκε το 1919 με την θαυματουργή εικόνα τηςΠαναγίας που χρονολογείται πριν το 1541 και απέχει από το χωριό 5 χλμ -χωματόδρομος- καθώς και τα πρότυπα έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος στο Ζιδάνι [ΜΑΒΕ Ζιδάνι], τον Αϊ-Λιά που δεσπόζει επιβλητικά ανατολικά του χωριού σε υψόμετρο 1000(!) μ., το μαρμάρινο τοξωτό γεφύρι στην είσοδο του χωριού που χρονολογείται από την πρώτη δεκαετία του 1900 -επί Τουρκοκρατίας-, την Αγια-Σοφιά, την Αγία Παρασκευή και κυρίως το Γεωπάρκο με τους γεωλογικούς σχηματισμούς των Μπουχαριών και των Νοχταριών που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και απέχει από το Μικρόβαλτο 3 χλμ -δρόμος ασφαλτοστρωμένος-.
Στις εξορμήσεις επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή των Καμβουνίων θα πρέπει να συμπεριληφθούν το ελατόδασος της Ελάτης, το μοναστήρι του Αγίου.Νικάνορα στη Ζάβορδα [1534], η Αγία Παρασκευή [1726] της Πάδης, η Παναγία [1788] του Τρανοβάλτου, το σπήλαιο των.Λαζαράδων, ο Άγιος Δημήτριος [1647] του Φρουρίου, το φράγμα και ηλίμνη Ιλαρίωνα, το γεφύρι του Παπαμήκα κ.α.

Οι υποδομές φιλοξενίας -καταλύματα, εστιατόρια- στο Μικρόβαλτο είναι ανύπαρκτες.

 

xartes prosv 6