323232Με τη συμμετοχή ατόμων κάθε ηλικίας ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι εκδηλώσεις για το 18ο Δρόμο του Απολλοδώρου στην Αιανή Κοζάνης.

Τριακόσιοι δώδεκα αθλητές, δρομείς μεγάλων αποστάσεων από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα,

...τη Λευκάδα και από περιοχές της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, έτρεξαν διανύοντας αποστάσεις 10 χλμ., 5 χλμ. 3 χλμ., ακόμη και 1.000 μέτρων για τους λιλιπούτειους αθλητές, προς τιμήν του Αιαναίου δρομέα της αρχαιότητας Απολλόδωρου, ο οποίος σκοτώθηκε κοντά στην Αρχαία Ολυμπία όταν επέστρεφε ως νικητής στην πατρίδα του μετά από αγώνα της εποχής.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη, η φετινή διοργάνωση γνώρισε μεγάλη συμμετοχή με ανθρώπους κάθε ηλικίας, καθώς ο μικρότερος αθλητής ήταν 3 ετών και ο μεγαλύτερος 74 ετών. Οι δρομείς ξεκίνησαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και μέσω μιας ωραίας διαδρομής μέσα από τα δάση και τις εξοχές της μικρής κωμόπολης, τους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας πόλης και της βασιλικής νεκρόπολης της Αιανής, κατάληξαν στην κεντρική πλατεία της Αιανής, όπου έγινε η απονομή των επάθλων στους τρεις πρώτους νικητές όλων των κατηγοριών, όπως και η απονομή αναμνηστικών μεταλλίων και δάφνινων στεφανιών σε όλους τους συμμετέχοντες. Πρώτος στη διαδρομή των 10 χλμ και με διαφορά από τους υπόλοιπους τερμάτισε ο γνωστός δρομέας και μαραθωνοδρόμος Μιχάλης Παρμάκης.

Ξεχωριστή στιγμή στην φετινή διοργάνωση ήταν η συμμετοχή των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που φιλοξενούνται σε δομή της Αιανής τόσο ως αθλητές όσο και ως εθελοντές στην επιτυχία της διοργάνωσης.

«Είχα τρέξει στο Μπαγκλαντές σε αγώνα δρόμου των 3000 μ. και για μένα ήταν πρόκληση να αγωνιστώ στα 5 χλμ. Νιώθω περήφανος που τα κατάφερα και χαρούμενος από τον κόσμο της Αιανής, που με ενθάρρυνε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα» ανέφερε λίγο μετά το τερματισμό του ο 17χρονος Αφζάλ από το Μπαγκλαντές ο οποίος ελπίζει το επόμενο διάστημα να καταφέρει να συνενωθεί με μέλη της οικογένειάς του που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΚ

5. DSC_0105_1