IMG 0482 25 ΑντιγραφήΤο θέμα της απαγόρευσης αλιείας καραβίδας στην λίμνη Πολυφύτου που βρίσκεται σε ισχύ την τελευταία τριετία καθώς και τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποιείται από το τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,

 συζητήθηκαν μεταξύ άλλων σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη το βράδυ της Τετάρτης στο κτίριο της ΖΕΠ Κοζάνης. Συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, καθηγητές που πραγματοποιούν την σχετική έρευνα, αντιδήμαρχοι και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Λίμνης Πολυφύτου.

Η ασθένεια-μύκητας της Λίμνης Πολυφύτου που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού της καραβίδας, αποτελεί το αντικείμενο της σχετικής έρευνας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αναστρέψιμη κατάσταση. Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη τέθηκε από τους ερευνητές και το θέμα της αναγκαιότητας η μη της απαγόρευσης αλιείας καραβίδας. Αποφασίστηκε σειρά διαχειριστικών μέτρων ενώ συμφωνήθηκε η πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για μία συνολική έρευνα-μελέτη που θα αφορά στους πληθυσμούς της λίμνης και την προοπτική ανάπτυξης νέων.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν επίσης μία σειρά άλλων θεμάτων, σχετικά με την λίμνη Πολυφύτου, όπως η πρόσβαση των επαγγελματιών αλιέων και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται σε συγκεκριμένα σημεία, η πρόσληψη ιχθυολόγου, η φύλαξη κατά την περίοδο της απαγόρευσης, το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων που δεν έχει υπογραφεί.

Στο προσεχές πάντως διάστημα, όπως ανέφερε ο κ. Αμανατίδης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με μοναδικό θέμα την ανάπτυξη της παραλίμνιας ζώνης για την οποία θα έχει προηγηθεί σχετική προετοιμασία με αναζήτηση όλων των σχεδίων, μελετών, προτάσεων που έχουν κατατεθεί-εκπονηθεί τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν αξιοποιηθεί. Θα υπάρξει σχετική αξιολόγηση, θα εκτιμηθούν τα δεδομένα, οι νέες προτάσεις ώστε άμεσα να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων.  

.  

IMG 0482 25

Σχόλια   

ΓΑΠ
0 # ΓΑΠ 27-01-2024 07:09
ΑΝΑΝΤΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΛΙΜΝΗ ΙΛΑΡΙΩΝΑ.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;
Παράθεση