mikrovalto.gr

koknoxtliv2952016 1koknoxtliv2952016 2koknoxtliv2952016 3

«Κόκκινος Νόχτος» Λιβαδερού!

 Άλλο ένα επιβλητικό γεωλογικό μνημείο της φύσης στον ορεινό όγκο των Καμβουνίων! Όψη από αρχαιοελληνικές κολόνες και τείχη, αραβουργήματα και ανθρωπόμορφους γεωσχηματισμούς, σε κάθετο γκρεμό ύψους περίπου 30 μέτρων που προκαλεί ίλιγγο! Γεωμορφές, «προϊόν» διάβρωσης του εδάφους με τα ιδιαίτερα συστατικά χαρακτηριστικά και τις κλιματολογικές συνθήκες γένεσης, που τις καθιστούν σχεδόν αναλλοίωτες στο πέρασμα των αιώνων, αντίστοιχες και συνέχεια των γεωμορφών των Μπουχαριών και των Νοχταριών, που βρίσκονται σε ευθεία απόσταση 7,5χλμ.

ΒΙΝΤΕΟ 3' που αξίζει να δείτε...

koknoxtliv2952016 16Βρίσκονται στα διοικητικά όρια της κοινότητας Λιβαδερού του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού, σε απόσταση 8-9 χλμ νοτιοδυτικά του οικισμού, στο μέσο περίπου της νοητής γραμμής Λιβαδερού - Ελάτης. Από την Ελάτη ο «Κόκκινος Νόχτος» είναι ορατός σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Η προσπέλαση στο μνημείο με αυτοκίνητο γίνεται με δυσκολία μέσω αγροτικών - δασικών δρόμων από το Λιβαδερό ή από παράκαμψη του δρόμου Λαζαράδων - Ελάτης (~4 χλμ), ενώ για την προσέγγιση των επισκεπτών θα χρειαστεί να διανυθεί πεζή επιπλέον απόσταση 700-800 μ.

Το δύσβατο της περιοχής αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην ανάδειξη του μνημείου της φύσης, που από πριν πολλά χρόνια είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον, τον θαυμασμό και το δέος στους κατοίκους του Λιβαδερού.

koknoxtliv2952016 4koknoxtliv2952016 5koknoxtliv2952016 6

koknoxtliv2952016 7koknoxtliv2952016 8koknoxtliv2952016 9

koknoxtliv2952016 11koknoxtliv2952016 12koknoxtliv2952016 13

koknoxtliv2952016 14koknoxtliv2952016 15 1koknoxtliv2952016 15 2

ΥΓ. Να περιμένουμε κάποια καλύτερη εξέλιξη ανάδειξης σήμερα; Α μπα…

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr

Σημ.: Για τις λήψεις, ήταν Κυριακή 29.5.2016, με παρέα τον φίλο Φόρη Γκ. 

 

Η παρέμβαση-σχόλιο του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Λαζαριώτη στην ως άνω ανάρτηση σε φιλικό ιστοχώρο (ai-vres)

17 Αυγούστου 2016 - 2:43 μ.μ.

Φίλε Γιώργο γεια σου. 
Παρακολουθώ, εδώ και πολλά χρόνια , τη μεγάλη προσπάθεια που κάνεις να αναδείξεις όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τα ιδιαίτερα φυσικά διαθέσιμα, τα ιστορικά. πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της ιδιαίτερης πατρίδας (Μικρόβαλτο) αλλά και όλης της περιοχής των Καμβουνίων.
Πολλές φορές με τις παρεμβάσεις σου «υποχρέωσες» του αρμόδιους να κινητοποιηθούν και να δώσουν λύσεις. 
Για το θέμα των Μπουχαριών και των Νοχταριών έγραψες πολλές φορές και βοήθησες με τον τρόπο σου να γίνει η μεγάλη παρέμβαση στα Μπουχάρια Μικροβάλτου. Παρόλα αυτά !!! 
Μια επένδυση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που προορίζονταν να αναδείξει ένα αξιόλογο γεωλογικό φαινόμενο είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Πριν το έργο λειτουργήσει έχει πάθει πολλές ζημιές και θα απαιτηθούν χιλιάδες ευρώ να αποκατασταθούν.
Το ζήτημα επομένως και το λέω με αφορμή τον υπαινιγμό που κάνεις για την αξιοποίηση και άλλων γεωλογικών φαινομένων προς το Λιβαδερό, δεν είναι να αποφασίσει κάποιος να διαθέσει χρήματα αλλά αυτά να πιάσουν τόπο να αξιοποιηθούν. Μπορεί να πεις ότι τόσα και τόσα έργα έγιναν σ’ όλη την Ελλάδα χωρίς να αποδώσουν τίποτα τώρα όμως όλα αυτά, εκτός των άλλων, τα πληρώνουμε. 
Δεν κάνω υποδείξεις αλλά καταθέτω μια άποψη, περισσότερο ανησυχία. 
Σήμερα το βασικό και επιβαλλόμενο, χωρίς άλλη χρονοτριβή, είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο περίπτερο - οίκημα και στον περιβάλλοντα χώρο υποδοχής των επισκεπτών. Με κάποιο τρόπο το περίπτερο πρέπει να λειτουργεί κάποιες ώρες για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες. Χωρίς μια ελάχιστη παροχή υπηρεσιών (τουαλέτες, νερό κ.λ.π. ) δεν μπορεί ο χώρος να γίνει επισκέψιμος.
Η δική μου άποψη είναι ότι ακόμα και το καλύτερο οικόπεδο να διαθέτει κάποιος με την καλύτερη θέα πρώτα φτιάχνει το σπίτι και τον κήπο και έπειτα καλεί επισκέπτες. 
Γνωρίζεις σίγουρα ότι κατέθεσα ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τι θα κάνουμε σαν Δήμος με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Απάντηση δεν πήρα και ούτε γνωρίζω κάποια σχετική πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.
Πιστεύω ότι τα Μπουχάρια είναι ένα σοβαρό διαθέσιμο της περιοχής που η αξιοποίηση του αξίζει την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα του Δήμου.

Λαζαριώτης Νίκος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σερβίων - Βελβεντού