Σάββατο 6 Απριλίου 2013/mikrovalto.gr 

...στο μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο

.
monastPan_Mikrok_1monastPan_Mikrok_2

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 στο γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου… Κατανυκτική Γ΄ Ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου…

Άρτια κτιριακή υποδομή και εξαιρετικός ευπρεπισμός εξωτερικών χώρων, "προκάλεσαν" τη φωτογράφηση...

monastPan_Mikrok_3monastPan_Mikrok_4monastPan_Mikrok_5monastPan_Mikrok_6

monastPan_Mikrok_7monastPan_Mikrok_8monastPan_Mikrok_9monastPan_Mikrok_10

monastPan_Mikrok_11monastPan_Mikrok_12monastPan_Mikrok_13monastPan_Mikrok_14

monastPan_Mikrok_15monastPan_Mikrok_16monastPan_Mikrok_17monastPan_Mikrok_18

monastPan_Mikrok_19monastPan_Mikrok_20monastPan_Mikrok_21monastPan_Mikrok_22

monastPan_Mikrok_23monastPan_Mikrok_24monastPan_Mikrok_25monastPan_Mikrok_26

Γ. Μαστρ.

Λίγα λόγια για το μοναστήρι…

Πολύ κοντά στο χωριό Μικρόκαστρο Βοΐου Κοζάνης βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός χτίστηκε το 1797 και ήταν εξοχικός ναός της ενορίας Μικροκάστρου. Ως μοναστήρι αναφέρεται σε έγγραφο του 1842 όπου και τοποθετείται η ίδρυση του. Με τον νόμο συγχώνευσης των μοναστηριών το 1930-1932 το μοναστήρι της Παναγίας ήταν το μόνο που παρέμεινε, ενώ τα άλλα έγιναν μετόχια.
Το καθολικό του μοναστηριού είναι τρίκλιτη βασιλική και αγιογραφήθηκε το 1797 από Ηπειρώτες Καπεσοβίτες ζωγράφους. Οι τοιχογραφίες είναι εξαιρετικής τέχνης.

Από το 1950 και εξής στα κτίσματα της Μονής λειτούργησαν διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα (Γεωργική Σχολή, Πρεβεντόρειο, Γηροκομείο, Ορφανοτροφείο, Οικοκυρική Σχολή). Όταν όμως εξέλιπαν οι τρόφιμοι των ιδρυμάτων με προεδρικό Διάταγμα του έτους 1993 η Μονή μετατράπηκε από ανδρώα σε γυναικεία και με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Αντωνίου εμψυχώθηκε από Μοναστική Αδελφότητα, η οποία καθοδηγούμενη υπό του Γέροντος π. Στεφάνου Ρήνου συνέχισε τις ανακαινιστικές εργασίες.  
Η Αδελφότητα αποτελούμενη από 25 Μοναχές και οργανωμένη Κοινοβιακή ζωή, επιτελεί έργο πνευματικής αναβάθμισης της περιοχής με τις λατρευτικές εκδηλώσεις και τις ποικίλες Εκκλησιαστικές διακονίες.

panagia-eleousa-mikrokastro5.4.13arΟ πολυτιμότερος θησαυρός της Μονής είναι η Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης, της οποίας η ιστόρηση αναφέρεται στον 15ο αιώνα και η οποία ανήκει στις θαυματουργικές εικόνες της ορθόδοξης επικράτειας. Ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία ευλαβείται την εικόνα αυτή. Ιδιαίτερα την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την 15ην Αυγούστου, στη Μονή γίνεται η μεγαλοπρεπής πανήγυρις με τις χιλιάδες των προσκυνητών, τις κατανυκτικές Ακολουθίες,  τις λαμπρές τελετές και με το ιδιότυπο έθιμο των Καβαλάρηδων, που συγκροτούν οι νέοι της Σιάτιστας...

Πηγές ιστορικού της μονής: 1. tovoion 2. argo-tour

Δείτε ακόμη: Ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος στο μοναστήρι της Παναγίας ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο... (19 ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ 26΄)