gxrist16Μετά την απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, σε Επερώτηση του Συνδυασμού μας για τη διαφαινόμενη προσπάθεια μετατροπής των ΜΑΒΕ, σε ΧΥΤΑ Αμιάντου όλης της Χώρας, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις που αυτή προμήνυε (δείτε εδώ σχετικά).

Οι φόβοι που εκφράζαμε φαίνεται να επιβεβαιώνονται καθώς, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι συζητήσεις, όσον αφορά την διαδικασία περαιτέρω αξιοποίησης των εγκαταστάσεων των πρώην ΜΑΒΕ στην περιοχή Ζιδάνι των Καμβουνίων, στην κατεύθυνση αυτή. 

Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της Επιτροπή Περιβάλλοντος της 24ης Νοεμβρίου 2020, η Πρόεδρος, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, έφερε εκτάκτως με νέα ξεχωριστή πρόσκληση (!) και ενώ είχε ήδη σταλεί η πρόσκληση για την συνεδρίαση της Επιτροπής, το θέμα της μετατροπής των ΜΑΒΕ σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Αμιάντου όλης της Χώρας. Την εισήγηση έκανε υψηλόβαθμο υπηρεσιακό στέλεχος της Περιφέρειας. 

Τα ερωτηματικά που γέννησε η διαδικασία πολλά.

Γιατί εφόσον η εισήγηση είχε μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν ήταν κατεπείγον το θέμα δεν μπήκε ως τακτικό θέμα σε κάποια επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, πολύ περισσότερο που οι Συνεδριάσεις γίνονται την περίοδο αυτή με Τηλεδιάσκεψη;

Γιατί στον πίνακα των αποδεκτών υπήρχε μόνο ο Δήμαρχος Σερβίων και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μικροβάλτου και Τρανοβάλτου και όχι και η ΔΙΑΔΥΜΑ ως κατεξοχήν Φορέας της Αυτοδιοίκησης, με τεκμηριωμένη γνώση και επιστημονική εμβάθυνση στα θέματα των απορριμμάτων και η οποία τελικά συμμετείχε αυτοβούλως όταν «ενημερώθηκε» ατύπως για την συνεδρίαση;

Μήπως δεν θα ήταν απλά ενημερωτική η εισήγηση, αλλά θα παίρνονταν και αποφάσεις σε περίπτωση που η πρόσκληση για την έκτακτη συνεδρίαση, μιάμιση ώρα νωρίτερα από την κανονική,  διέφευγε της προσοχής των μελών της Αντιπολίτευσης και της ΔΙΑΔΥΜΑ; 

Αντιπαρερχόμαστε την περίεργη βιασύνη και την αδικαιολόγητη διαδικασία, και επικεντρωνόμαστε στην ουσία της εισήγησης, η οποία στερούνταν συγκεκριμένων και απαραίτητων στοιχείων τεκμηρίωσης. Δεν έγινε αναφορά σε κάποια  μελέτη που να στηρίζει την εισήγηση. Δεν παρουσιάσθηκε κάποιο επιχειρησιακό Σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής των πρώην ΜΑΒΕ.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμαρχος Σερβίων, σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει ταχθεί ευθέως και στηρίζει την δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου για την ταφή Αμιάντου όλης της Χώρας στα ΜΑΒΕ, μιλώντας για ανταποδοτικά οφέλη και πολλές θέσεις εργασίας. 

Την δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου, ο Δήμαρχος Σερβίων είχε προτείνει και  στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Ωστόσο για το θέμα αυτό δεν υπάρχει καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων και ως εκ τούτου η τοποθέτηση του Δημάρχου σε μια Επιτροπή της Περιφέρειας χωρίς εξουσιοδότηση του Δημοτικού του Συμβουλίου, για ένα τόσο σοβαρό θέμα αποτελεί θεσμικό ατόπημα. 

Η Περιφερειακή Αρχή και η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, όφειλαν να χειριστούν το θέμα αυτό με προσοχή και να διαφυλάξουν τη δημοκρατική λειτουργία του Οργάνου, με μια διαδικασία στο πλαίσιο των όσων ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στον τομέα των Απορριμμάτων και ειδικότερα των επικίνδυνων για τη Δημόσια Υγεία.

Είναι προφανές πως ο Δήμαρχος Σερβίων, έχει κάποια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Περιφέρεια για το θέμα αυτό, καθώς και οι δύο μεριές επικαλούνται “μελέτες” τις οποίες ουδείς, και φυσικά ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο, γνωρίζει ή έχει δει. 

Ουδείς γνωρίζει πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, ποιο θα είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ποιο το δίκτυο μεταφοράς ακόμα και εάν είναι εφικτή η απόθεση Αμιάντου στους νέους χώρους που θα δημιουργηθούν.

Εάν υπάρχουν αυτές οι μελέτες, γιατί δεν παρουσιάζονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και γιατί δεν δημοσιοποιούνται ώστε να μάθουμε όλοι από ποιους έγιναν, πόσο έγκυρες είναι και τι ακριβώς εισηγούνται; 

Η βιασύνη της Περιφερειακής Αρχής  να «εισηγείται» την μετατροπή των ΜΑΒΕ σε ΧΥΤΑ Αμιάντου όλης της Χώρας, σε αγαστή συμφωνία με τον Δήμαρχο Σερβίων, πριν καν ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων* είναι ανεξήγητη. 

Η διαφαινόμενη προσπάθεια να έρθουν οι κάτοικοι προ “τετελεσμένων” θα μας βρει απέναντι. 

Ως Παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, εγκαίρως και δημόσια έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για την ανάπτυξη της περιοχής αυτής. 

Επίσης δημόσια έχουν καταθέσει προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί και έγκριτοι επιστήμονες της περιοχής μας. 

Πρέπει να είναι σαφές, ότι όποια επένδυση γίνει στη Δυτική Μακεδονία, θα πρέπει να έχει αναπτυξιακό πρόσημο, να συμβάλλει στην δημιουργία δραστηριοτήτων συμβατών με το ευαίσθητο οικοσύστημα μας και να δημιουργεί θέσεις εργασίας. 

Η πρωτογενής παραγωγή, οι ήπιες δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα και οι υπηρεσίες τουρισμού και υψηλής τεχνολογίας εντάσσονται σε αυτές τις δραστηριότητες. 

Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα των εγκαταστάσεων των πρώην ΜΑΒΕ, τα πράγματα είναι επίσης πολύ ξεκάθαρα: 

Θα πρέπει να κληθούν μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας, όσοι φορείς ή/ και φυσικά πρόσωπα θέλουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. 

Όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν πρέπει να αξιολογηθούν από Επιτροπή έγκριτων επιστημόνων και εκπροσώπων Φορέων της περιοχής μας, για το Αναπτυξιακό αποτέλεσμα που προβλέπεται να έχουν. 

Οι προτάσεις που θα προκριθούν πρέπει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση σε ανοικτά στους κατοίκους της περιοχής, Τοπικά Συμβούλια, Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων και το Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Το μέλλον μιας περιοχής με προοπτικές ανάπτυξης σε πολλούς τομείς τώρα που εξυγιανθηκε και αποκαταστάθηκε μετά την ολοκλήρωση της εξόρυξης αμιάντου, πρέπει να αποφασιστεί σε ανοιχτές σε όλους, διαφανείς διαδικασίες. 

Όχι κεκλεισμένων των θυρών με τηλεδιασκέψεις και συνεδριάσεις εκ περιφοράς.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστούν οι αρχές της Δημοκρατίας, της Διαβούλευσης, της Διαφάνειας. 

Αρχές που η χώρα μας “μάτωσε” για να τις διατηρήσει και δεν θα αφήσουμε καμία έκτακτη υγειονομική συνθήκη, όσο σοβαρή και αν είναι, να λειτουργήσει ως άλλοθι για την κατάργηση τους. 

Αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Περιφέρειας μας, που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά από την Κυβερνητική απόφαση της Βίαιης Απολιγνιτοποίησης και ερήμην των πολιτών της, μετατρέπεται σε πεδίο πειραμάτων με κόστος την ανεργία και την φτωχοποίηση, δεν θα γίνουν ανεκτές.

Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθεί η Δυτική Μακεδονία ούτε σε χωματερή, ούτε σε περιοχή που θα “καλλιεργούνται” ανεξέλεγκτα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, καταστρέφοντας κάθε δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα και του εναλλακτικού τουρισμού. 


Η Παράταξή μας θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους των Καμβουνίων, των Σερβίων, αλλά  και όλης της Περιφέρειας, αναζητώντας λύσεις προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. 

Λύσεις προς όφελος των Πολιτών και όχι των Συμφερόντων.

Χριστοφορίδης Γιώργος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

maveApr18 7

Σχόλια   

Βαγγέλης Β. Παπαδοπουλος
0 # Βαγγέλης Β. Παπαδοπουλος 16-12-2020 14:22
Πολύ σωστή τοποθέτηση .
Παράθεση