maveApr18 7 24Μας αιφνιδίασε δυσάρεστα η πρόσκληση για συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα τη «Συζήτηση για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων στη θέση Ζιδάνι», που πραγματοποιείται σήμερα 24/11 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Υποτιμήσαμε τα σχετικά μισόλογα στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Μικροβάλτου 16.10.2019 (δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι έφτασε σαν πρόταση στο Δήμο Σερβίων), υποβαθμίσαμε την ανάλογη πρόταση του δημάρχου Σερβίων στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την μεταλιγνιτική περίοδο (ΜΑΡΤ. 2020), θεωρώντας σαν αυτονόητο ότι εκφράζει προσωπική άποψη, αφού το θέμα δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων (πολλώ δε μάλλον από τις τοπικές κοινωνίες των όμορων στο Ζιδάνι κοινοτήτων-οικισμών).

Δεν αφυπνιστήκαμε από τον κώδωνα κινδύνου που εξέπεμψε ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ Γιώργος Χριστοφορίδης με το άρθρο του από 28.7.2020 (ΕΔΩ), που λίγο-πολύ κατήγγειλε ότι η Περιφέρεια δρομολογεί να έρχονται στην Περιφέρειά μας αμιαντούχα υποπροϊόντα ή ακόμη και άλλα επικίνδυνα απόβλητα από όλη τη χώρα. Έχοντας εμείς, δήθεν πληροφόρηση εκ των έσω της Περιφέρειας -τρομάρα μας!- ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για τα ΜΑΒΕ…

Αγνοήσαμε την εισήγηση του προϊσταμένου των Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κοζάνης Κ. Γρίβα στο πλαίσιο των προτάσεων του για την ανάπτυξη του Δήμου Σερβίων από 13.10.2020 (ΕΔΩ), θεωρώντας την (χρησιμοποιώ τον πλέον ήπιο χαρακτηρισμό) «μη σοβαρή», αφού λίγο πολύ, αγνοώντας τους βασικούς αυστηρότατους κανόνες ενταφιασμού των αμιαντούχων υλικών, πρότεινε να γίνεται απευθείας εναπόθεσή τους στον πυθμένα του κυρίως ορυχείου εξόρυξης, αναφέροντας ότι «διασφαλίζει την πλήρη στεγανότητα, αφού τα περιβάλλοντα πετρώματα είναι υδατοστεγή αδιαπέραστα και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εναπόθεση στερεών προϊόντων αμιάντου». Σε ένα χώρο με πετρώματα σερπεντίνη όπου η εξόρυξη γινόταν κατά βάση με εκρηκτικά υλικά, με τη διαπερατότητα του εδάφους να είναι δεδομένη, διαπερατότητα που οδηγεί το νερό με αμίαντο στη λίμνη Πολυφύτου, από όπου υδρεύεται και η πόλη της Θεσσαλονίκης! Χωρίς καμιά στεγανοποίηση και μετά βέβαια τη απάντληση-μετάγγιση εκατομμυρίων κυβικών νερού και της αμιαντο-λυματολάσπης από τη λίμνη επιφάνειας 125.000 τ.μ. που είναι σχηματισμένη στο χώρο αυτό! Ατυχώς, για μας, ο κ. Γρίβας είναι και ο εισηγητής του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση!

Και φτάσαμε σήμερα εδώ που φτάσαμε. Να συζητείται αυτή την ώρα (σήμερα 24/11/2020 και από 12:30), δια τηλεδιάσκεψης, το θέμα για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων στη Θέση Ζιδάνι…

- Χωρίς καμιά ενημέρωση-διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες των όμορων κοινοτήτων του Μικροβάλτου, του Τρανοβάλτου, του Ρυμνίου, του οικισμού του Φρουρίου και των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής του ορεινού όγκου των Καμβουνίων.

- Χωρίς συζήτηση-γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων (από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις-αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προκύπτει ότι δεν θα προτείνουν την δημιουργία ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι).

- Ενώ βρίσκεται σε ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από 1.11.2016, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που προβλέπει τη χρήση των ΜΑΒΕ για τη «διάθεση των αποβλήτων αμιάντου που παράγονται μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

- Με το θέμα να έρχεται βιαστικά, χωρίς καμιά οικονομοτεχνική μελέτη, που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων 2020-2030, προγραμματίζει την απογραφή των ποσοτήτων αμιαντούχων ποσοτήτων στον ελλαδικό χώρο για το 2021, και μετέπειτα (2022, 2023 και μετά) την «εξέταση δυνατότητας αξιοποίησης υφιστάμενων ΧΥΤΕΑ ή/ και δημιουργίας νέων ΧΥΤΕΑ, με διερεύνηση -μεταξύ άλλων- ευρύτερης αξιοποίησης και του ΧΥΤΕΑ αμιαντούχων αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία ΜΑΒΕ (Ζιδάνι)».

Ελπίζουμε οι τοπικές όμορες κοινωνίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιδράσουν σε μια προοπτική υποβάθμισης της περιοχής μας…

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

0maveApr18 7 24

1mave-panoramika-ktiria-xytam