Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Κλειστά σχολεία – Άδειες αίθουσες – Κινητοποιήσεις από γονείς!
.
metafores5.4Σοβαρότατο πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης έχει ανακύψει από χθες, αφού οι μεταφορείς έχουν διακόψει κάθε μαθητικό δρομολόγιο, όπως επίσης και τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία, με αποτέλεσμα χθες σε όλα τα σχολεία της περιοχής πολλές σχολικές αίθουσες να παραμείνουν άδειες, με παρότρυνση ακόμα και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων!
Μάλίστα αύριο το πρωί στην Κοζάνη οι γονείς μαθητών πρόκειται να κλείσουν για τρεις ώρες (7-10 π.μ.) τον κόμβο Αργίλου – Κλείτους.
Αιτιολογία των μεταφορέων (ΚΤΕΛ Αστικά και Υπεραστικά όπως και Ταξί), είναι οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων που τους χρωστάει το κράτος και (κυρίως) την περικοπή (εντελώς αυθαίρετα) ένα επιπρόσθετο ποσοστό 20% σε αυτό το ποσό. Από πλευράς περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Οικονομικής Επιτροπής ασκούνται πιέσεις ώστε να καταβληθούν κανονικά τα οφειλόμενα χρήματα, ενώ πιέσεις ασκούνται και σε επίπεδο Ομοσπονδιών.
Το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία οι μαθητές. Ήδη στην Εορδαία οι Σύλλογοι γονέων των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Μουρικίου αποφάσισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για πέντε ημέρες. Προβλήματα με τις μετακινήσεις τους θα έχουν τα άτομα με αναπηρία, οι μαθητές τοπικών κοινοτήτων από τις δημοτικές ενότητες Βερμίου και Αγίας Παρασκευής που φοιτούν στο γυμνάσιο Ανατολικού καθώς επίσης μαθητές του Μουσικού Σχολείου που χρησιμοποιούν ταξί. Αποκλεισμένη θα παραμείνει η τοπική κοινότητα Βαρικού του Δήμου Αμυνταίου που υπάγεται συγκοινωνιακά στην Πτολεμαϊδα αφού τα δύο καθημερινά μαθητικά δρομολόγια εξυπηρετούσαν και τους υπόλοιπους κατοίκους.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Ιωάννης Γκαμπούρας: «Γύρω στους 1070 μαθητές μας μετακινούνται καθημερινά για το σχολείο τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν μετακινήθηκαν τα παιδιά από την Ελάτη στο Τρανόβαλτο, από Φούφα και Μηλοχώρι, από Κάτω Κώμη προς Άνω Κώμη. Επίσης δεν μετακινήθηκαν τα παιδιά της περιοχής Καραγιαννίων (Ξηρολίμνη κ.λπ.) κ.α.). Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα σχολεία περιφερειακά, μιας και μέσα στην πόλη η πλειοψηφία των μαθητών πηγαίνει σε ένα κοντινό σχολείο». Κάποιοι γονείς πήραν οι ίδιοι τα παιδιά τους και τα μετέφεραν οι ίδιοι, κάποιοι αποφάσισαν ομόφωνα να μην μεταφέρουν τα παιδιά τους. «Καταβάλλονται προσπάθειες από την περιφέρεια να λυθεί το πρόβλημα. Μέχρι τότε και μέχρι να αρθεί το πρόβλημα παρακράτησης, οι μαθητές θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα.
Παρόμοιο ζήτημα αντιμετωπίζουν και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ΠΕ Κοζάνης, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοιες αποφάσεις για διακοπή των μαθητικών δρομολογίων έλαβαν τόσο τα Γρεβενά όσο και η Καστοριά. «Ακόμα και ένας μαθητής να μην μπορεί να μετακινηθεί, για εμάς αυτό έιναι μεγάλο πρόβλημα», έλεγαν χθες μιλώντας στον «Π.Λ.» τα στελέψη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης.
Από την πλευρά τους οι μεταφορείς ζητούν συγνώμη για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι γονείς και οι μαθητές και τονίζουν πως αν δεν λυθούν τα προβλήματά τους –δυστυχώς- είναι αναγκασμένοι να μην εκτελούν μαθητικά δρομολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση από πλευράς υπουργείου ενδέχεται να έρθει μέχρι αύριο το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση σε ανακοίνωσή τους τα ΚΤΕΛ αστικά Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, τα ΚΤΕΛ Υπεραστικά Κοζάνης και οι Ενώσεις Ταξί σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, επισημένουν τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν σε αυτή τη διακοπή: «Στην απόφασή μας αυτή εξαναγκαστήκαμε από τη συνεχιζόμενη άρνηση καταβολής των δεδουλευμένων, βεβαιωμένων, υφιστάμενων και τιμολογημένων αμοιβών μας, οι οποίες όχι μόνο δεν αμφισβητούνται, αλλά έχουν βεβαιωθεί ήδη από τις αρμόδιες Αρχές. Η άρνηση αυτή καταβολής εξωθεί όλους εμάς στην οικονομική καταστροφή, διότι πλέον έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο πίστωσης προς το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλοντας καθημερινά μισθούς, αξία καυσίμων, λειτουργικά έξοδα χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Δυστυχώς όμως πλέον φτάσαμε στο ύστατο σημείο και διακινδυνεύουμε την οικονομική μας επιβίωση με αποκλειστική υπαιτιότητα των αρμόδιων αρχών».
Καστοριά: Σταματούν από Τετάρτη όλα τα μαθητικά δρομολόγια
Μετά από την έκτακτη σύσκεψη που είχαν χθες βράδυ ΚΤΕΛ, Αστικά και ΤΑΞΙ όλου του νομού, αποφασίστηκε η αναστολή της μεταφοράς μαθητών από την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου.
Οι επαγγελματίες μεταφορείς  καταγγέλλουν την περικοπή 20% από το κράτος και μάλιστα επιλεκτικά σε μερικούς νομούς, μεταξύ των οποίων και η Καστοριά.
Γρεβενά: Διακόπτεται η μεταφορά μαθητών
Εν τω μεταξύ, στη διακοπή της μεταφοράς των μαθητών προχώρησαν από τη Δευτέρα και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ αλλά και τα ταξί της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, καθώς έχουν συσσωρευτεί ανεξόφλητες οφειλές από τα έτη 2011 και 2012. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του ΚΤΕΛ (όπως σημειώνει η ΕΡΑ Κοζάνης), το Δημόσιο συνεχίζει να αρνείται την καταβολή των βεβαιωμένων και τιμολογημένων αμοιβών τους από τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα όπως τονίζεται να έχουν φθάσει «στο ύστατο σημείο» και να διακινδυνεύεται η «οικονομική τους επιβίωση», ενώ ζητά συγνώμη από τους γονείς και μαθητές για την όποια ταλαιπωρία μπορεί να προκαλέσει η απόφασή αυτή.

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ