mikrsp 23 1Ποσό 15.000 € για τις ανάγκες ολοκλήρωσης του κτιρίου «Σπίτι Παιδιού» (ΚΕΦΟ) Μικροβάλτου, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων - Βελβεντού στη συνεδρίαση της Τρίτης 3 Οκτωβρίου 2017, στη συζήτηση του θέματος «Περί αποδοχής διαφόρων ποσών και κατανομής πιστώσεων».

Η πίστωση αναφερόταν συνολικά σε έκτακτη χρηματοδότηση 304.100 € από το υπουργείο Εσωτερικών με κριτήριο την ορεινότητα του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού.

Η έγκριση των 15.000 € αφορούσε την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού-επίπλωσης για τη διαμόρφωση αιθουσών στο «Σπίτι Παιδιού» Μικροβάλτου, σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Οι δημοτικές αρχές έχουν συνέχεια, αποφάσεις της μιας για έργα που δεν εκτελέστηκαν πρέπει να υλοποιούνται από την επόμενη, ή να αναιρούνται με νεότερη απόφαση εφόσον κριθεί σκόπιμο.

Στην περίπτωσή μας δεν έχει γίνει καμία αναίρεση απόφασης, άρα είναι στις εκκρεμούσες προς υλοποίηση, που ασφαλώς -από εμάς- κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εγγραφεί στα έξοδα του Προϋπολογισμού 2020 του Δήμου Σερβίων, που κατατίθεται για ψήφιση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 22.1.2020 (βασικός λόγος που δεν εκτελέστηκε η απόφαση το 2018 ήταν ότι δεν είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό -επίσημη αιτιολογία-, για δε το 2019 ο δήμος γενικά υπολειτουργούσε λόγω μη ψήφισης του προϋπολογισμού μέχρι και τον ...Ιούνιο).

Η τοπική κοινοτική αρχή -δραστήρια μέχρι τώρα- οφείλει να υπενθυμίσει στους συντάκτες του προϋπολογισμού 2020 την εγγραφή του ως άνω εγκεκριμένου ποσού ή και να διεκδικήσει και επιπλέον ποσό για την ολοκλήρωση του έργου, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

ΥΓ. Δυστυχώς για ένα μικρό σχετικά έργο (προϋπολογισμός 129.850 €), καθυστερεί η ολοκλήρωσή του για 8 και πλέον χρόνια. Σε αντιδιαστολή θα αναφέρουμε ότι το Πνευματικό Κέντρο Σερβίων, προϋπολογισμού περί τα 3.000.000 €, ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά και παραδόθηκε (κομπλέ) σε λιγότερο από 2 χρόνια! Το «Σπίτι Παιδιού» Μικροβάλτου παραδόθηκε «για χρήση» με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων στη συνεδρίαση της Παρασκευής 20.12.2019, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Ναι, είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που υποδηλώνει γενικότερα την εγκατάλειψη των κοινοτήτων της ορεινής ζώνης. Η καταφυγή σε εράνους για την ολοκλήρωση των υποδομών δεν μας βρίσκει σύμφωνους από τη στιγμή που η πολιτεία διαθέτει ποσά, ειδικά για τις ορεινές κοινότητες (ο έρανος-δωρεές θα μπορούσε να αφορούν την προμήθεια π.χ. υπολογιστών, εποπτικών μέσων ή για κοινωνικούς σκοπούς).

Γ.Μ./mikrovalto.gr

mikrsp 23 1