papadimitriou-apostΠολύς ο λόγος στην εποχή μας για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις εξ αυτής επιπτώσεις. Ο με έμφαση τονισμός αυτών από πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιστήμονες ακόμη και από την 7η τέχνη είναι εντυπωσιακός.

Ο αμερικανικός κινηματογράφος προσφέρει πρωτίστως στο αμερικανικό κοινό και κατ’ επέκταση στο διεθνές πλήθος ταινιών μέσω των οποίων οι θεατές «απολαμβάνουν» φρικτό θέαμα καθηλωμένοι στον αναπαυτικό καναπέ και γευόμενοι τα αγαπημένα τους εδέσματα που τους καθιστούν υπέρβαρους! Καθώς οι προαναφερθέντες είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του διεθνούς συστήματος εξουσίας πρέπει να μας κάνει επιφυλακτικούς στο να αποδεχόμαστε άκριτα τις αναλύσεις τους. Θα αντιτείνει βέβαια ο αναγνώστης: Δεν είναι ορατές οι επιπτώσεις από την άφρονα διαχείριση του περιβάλλοντος από το ανθρώπινο είδος; Ασφαλώς και είναι. Το υποβαθμισμένο περιβάλλον σε πολλά μεγαλοαστικά κέντρα λόγω υπερκατανάλωσης στερεών και υγρών καυσίμων και οι μετά από πυρκαγιές καταστροφές σε άναρχα δομημένα μικροαστικά κέντρα από ορμητικούς χειμάρρους δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για τις συνέπειες της αλόγιστης κατάχρησης της φύσης. Το ερώτημα που πρέπει να τίθεται είναι: Οι κλιματικές μεταβολές οφείλονται στο ακέραιο στις εσφαλμένες δράσεις του ανθρώπου ή διανύουμε φάση υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν; Οι κοπτόμενοι και αγωνιούντες πράγματι ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη ή εκ του πονηρού και σκοπίμως στρέφουν την προσοχή του ανυποψίαστου κοινού εκεί που επιθυμούν με τον υπερτονισμό του κινδύνου; Είναι σε θέση ο άνθρωπος να καταστρέψει τον πλανήτη και να αυτοκαταστραφεί;

               Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο ερώτημα. Σε ψαλμό του Δαβίδ, στον οποίο υμνείται η θεία δημιουργία αναγράφεται: «Αυτός που θεμελιώνει με ασφάλεια τη γη, αυτή δεν πρόκειται να παρεκλίνει από την τροχιά της στον αιώνα του αιώνα». Η συμπαντική αρμονία δεν είναι δυνατόν να διαταραχθεί στον πλανήτη μας από την άφρονα στάση του έμφρονος ανθρώπου; Δεν το θεωρούμε κατ’ αρχήν τόσο εύκολο, καθώς ο άνθρωπος δεν είναι Θεός, συνεπώς είναι περιορισμένες οι δυνατότητές του για καταστροφή. Να δημιουργήσει ασφαλώς αδυνατεί πλήρως, γι’ αυτό και εγκατέλειψε τις προσπάθειες για εργαστηριακή παρασκευή εμβίου όντος. Τον 12ο αιώνα κάποιος σουλτάνος επιχείρησε να κατεδαφίσει τις πυραμίδες αρχίζοντας απ’ εκείνη του Μυκερίνου. Η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε μετά από εργώδη προσπάθεια επί οκτάμηνο. Τα ίχνη της καταστροφής είναι ανεπαίσθητα! Στο βιβλίο της Αποκαλύψεως της Καινής Διαθήκης περιγράφονται πολλές και τρομακτικές καταστροφές στον πλανήτη μας με θεία επέμβαση. Οι Πατέρες της Εκκλησίας απέφυγαν να ερμηνεύσουν αυτές, αν δηλαδή θα είναι πράγματι «οργή» του Θεού της αγάπης ή η αυτοκαταστροφή μας. Αν δεχθούμε τη δεύτερη ερμηνεία, τότε ο άνθρωπος όντως μπορεί να καταστρέψει τον πλανήτη, που τον διατηρεί στην ύπαρξη.

                Το σημαντικό είναι ότι ο πλανήτης διατρέχει κίνδυνο από λαούς, οι οποίοι ανήκουν στη θρησκευτική παράδοση των μονοθεϊστικών θρησκειών. Γνωρίζουν όλοι αυτοί ότι η πρώτη εντολή του Θεού στον άνθρωπο ήταν: «Εργάζεσθαι αυτόν και φυλάσσειν». Αυτοί όχι μόνο δεν σεβάστηκαν την εντολή κατά τους νεότερους χρόνους, αλλά την καταπάτησαν και εξακολουθούν να την καταπατούν βάναυσα! Μάλιστα μετέδωσαν την «ύβριν» και σε λαούς με άλλες θρησκευτικές παραδόσεις (ασιατικούς). Τους ιθαγενείς της Αμερικής εξολόθρευσαν, ώστε να μη προκαλούν με τις περί σεβασμού του περιβάλλοντος δοξασίες τους! Και όταν ο άνθρωπος δεν σέβεται τον συνάνθρωπό του πώς είναι δυνατόν να σεβαστεί το περιβάλλον; Κάποιοι επιχειρούν να αντιμετωπίσουν με λατρευτική διάθεση το περιβάλλον και περιφρονούν τον ύμνο της Εκκλησίας «ουκ ελάτρευσαν την κτίσιν οι θεόφρονες παρά τον Κτίσαντα»! Αυτοί συμβάλλουν, άθελά τους, στη μετάδοση της προπαγάνδας περί του κινδύνου που μας απειλεί συμπορευόμενοι με εκείνους που πλήρεις υποκρισίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του κακού που οι ίδιοι προκαλούν! Είναι αξιοπρόσεκτη η επισήμανση του κινδύνου από τη δημογραφική έκρηξη στις χώρες του λεγομένου τρίτου κόσμου, ενώ κραυγαλέα είναι η σιωπή από την τρομακτικά άδικη διανομή του πλούτου του πλανήτη!

                Πού οφείλεται η όντως αισθητή υποβάθμιση του περιβάλλοντος; Ασφαλώς στην ανθρώπινη απληστία, πιο συγκεκριμένα στην απληστία του δυτικού ανθρώπου. Πολύς ο λόγος για τις ενεργειακές του ανάγκες, ενώ για δισεκατομμύρια συνανθρώπων μας δεν καλύπτονται οι στοιχειώδεις ανάγκες σε πόσιμο νερό, βασική τροφή και απλά φάρμακα! Και αυτό οφείλεται όχι στην ανεπάρκεια του πλανήτη, αλλά στην καταλήστευση των λαών από τους «ευαισθητοποιημένους» δυτικούς! Αυτοί, που υποκριτικά λαμβάνουν τώρα αυστηρά νομοθετικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι οι ίδιοι που ρυπαίνουν ασύστολα το περιβάλλον στις ασιατικές χώρες επενδύοντας εκεί και ανακαλύπτοντας στην απληστία τους ακόμη και το «εμπόριο ρύπων». Θύμα αυτής της υποκριτικής τακτικής είναι και η ενεργειακά φτωχή χώρα μας, καθώς ο λιγνίτης μας, το εθνικό καύσιμο, έχει καταδικαστεί. Βέβαια θα προκύψει και κάτι καλό. Θα μείνουν κάποια κοιτάσματα προς εκμετάλλευση από τις ερχόμενες γενιές.

                Εκείνο που δεν φαίνεται να ενοχλεί τις κοινωνίες, που ανέπτυξαν τον «πολιτισμό της κατανάλωσης» είναι ο τρομακτικός όγκος των απορριμμάτων. Πολλά από αυτά θάβονται, με συνέπεια την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη μόλυνση των υδροφόρων οριζόντων, ή απορρίπτονται στη θάλασσα. Μελλοντικές γενιές θα εξορύσσουν σκουπιδότοπους για να ανεύρουν σημαντικές πρώτες ύλες εξαντλημένες λόγω της αφροσύνης των ανθρώπων του καιρού μας. Άλλοι θα επιχειρούν την κάθαρση των ωκεανών από τον τρομακτικό όγκο πλαστικής ύλης. Πώς όμως εμείς να εγκαταλείψουμε τη λατρεμένη χρήση πλαστικών μιας χρήσης; Πώς να πιούμε νερό από το δίκτυο ύδρευσης; Αν άλλοι πίνουν από στάσιμα ύδατα, στα οποία κοπρίζουν τα οικόσιτα ζώα, πρόβλημά τους!

                Η καταστροφή εκτεταμένων τροπικών δασών για την άγρια εκμετάλλευση της ξυλείας και την εξασφάλιση καλλιεργησίμων εδαφών προς σπορά γενετικά τροποποιημένων φυτών, δημιουργημάτων των φρικτών πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες ελέγχουν πλέον πλανητικά τη γεωργία, αφήνει παγερά αδιάφορους τους αρμόδιους, που αναφέραμε στην αρχή. Ίσως ο λιγνίτης της χώρας μας να φταίει για όλα! Το χρηματιστήριο βασικών τροφών, μέσω του οποίου οι διεθνείς μαυραγορίτες ελέγχουν τις τιμές αυτών, με συνέπεια να ωθούν στην πείνα ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας, μας είναι άγνωστο. Εμείς θέλουμε να είναι καθαρή η γειτονιά μας. Θέλουμε; Ας πάψουμε να θεωρούμε τον κατά κεφαλήν όγκο σκουπιδιών δείκτη ανάπτυξης.

                Το πλέον σημαντικό είναι η ταφή ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων στη γη ή η απόρριψη στον βυθό των ωκεανών σε «ασφαλή» κιβώτια. Η τόση έγνοια των Γερμανών για τους γείτονές μας «Μακεδόνες», ψιθυρίζεται ότι οφείλεται στο ότι αυτοί υπερήφανοι για την «ιστορία» τους αποδέχθηκαν να γίνει η γη τους «πυρηνικό νεκροταφείο»!

                Όλοι εμείς που χύνουμε «κροκοδείλια δάκρυα» για την υποβάθμιση του πλανήτη, είμαστε οι ένοχοι για την καταστροφή του. Ο Θεός θα μας ζητήσει και γι’ αυτό λόγο, επειδή παραβήκαμε προκλητικά την εντολή του «εργάζεσθαι αυτόν και φυλάττειν».

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

papadimitriou-apost