>1 kapl43 2Στην προηγούμενη δημοσίευση δώσαμε το σκεπτικό της απόφασής μας, για μια σε βάθος έρευνα για την ιστορία της Τυρρηνίας και τους κατοίκους της Τυρρηνούς που δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι αναζητώντας την αρχαία πόλη που βρισκόταν η σημερινή Κοζάνη, με την μέθοδο των χαρτών, είδαμε ότι ήταν η πόλη Τύρισσα.

Στην πόλη αυτή ο Ελληνας συγγραφέας Στέφανος Βυζάντιος αναφερόταν στο γεωγραφικό λεξικό με τον τίτλο ''Εθνικά'' στα τέλη του 5ου αιώνα, λέγοντας ότι από εκεί ξεκίνησε η δημιουργία της πόλης της Ελίμειας από τον μυθικό βασιλιά των Τυρρινων Έλυμο,και στην συνέχεια από τον γιο του και στην συνέχεια της Αιανής. Αν δεχθούμε ότι η έρευνα για την Τύρισσα μας έδωσε το πραγματικό όνομα της αρχαίας πόλης στη θέση της Κοζάνης- και κατά την άποψή μας πια έτσι πρέπει να είναι για πολλούς λόγους που έδειξε η έρευνα για την Τύρισσα πέραν των χαρτών. Ένα παράδειγμα είναι οι συντεταγμένες που δίνει ο γεωγράφος Πτολεμαίος που έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ., όπου δίνει συντεταγμένες για την Τύρισσα που συμπίπτουν με την Κοζάνη, αλλά και για 5 άλλες πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας [Ηράκλεια, Ευρωπός, Ελίμεια, Σκύδρα, Μίεζα αλλά και Φυλακές που έχει διαδοθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα ότι ήταν η πόλη των Σερβιων ]. Έχουμε δει, επίσης, στη “Χάρτα” του Ρήγα Φεραίου, την Τύρισσα, λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Κόζιανης [έτσι γράφεται στην χάρτα η Κοζάνη αλλά και άλλες ανάλογες επαληθεύσεις θα πρέπει να δεχθούμε ότι η Τυρρηνία βρισκόταν στην Δυτική Μακεδονία. Η αρχική έρευνα όμως μας προβλημάτισε, μιας και όπως γράψαμε στο προηγούμενο εισαγωγικό σημείωμα της παρουσίασης του μέρους της πρώτης εκπομπής, '''όλες οι εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά έγραφαν ότι η Τυρρηνία ήταν αρχαία περιοχή της Ιταλίας,που οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν Ετρουρία και τους κατοίκους Ετρούσκους ή Τούσκους, αλλά οι Έλληνες ,Τυρρηνία και τους κατοίκους Τυρρηνούς.'' Μάλιστα, επισήμανε ότι οι Ετρούσκοι ξεχώριζαν από τους άλλους κατοίκους, διότι είχαν, εντελώς, άλλο πολιτισμό ,μιλούσαν γλώσσα που έμοιαζε με των Ελλήνων και οι ναοί τους και τα αγγεία τους δεν διέφεραν από αυτά των Ελλήνων'' .
Παρά το γεγονός όμως αυτό, επιμείναμε στην έρευνα μας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελικά, η Τυρρηνία ήταν στην Δυτική Μακεδονία, τους προϊστορικούς χρόνους και ότι υπάρχει σύνδεση των Τυρρηνών, της δικής μας περιοχής και αυτών που υπήρχαν στην Ιταλία.
Ήταν ένας λαός που άνηκε στους προέλληνες και στην διάβα των αιώνων αναγκάσθηκε να κάνει πολλές μετακινήσεις μέσα στην Μεσόγειο προκειμένου να επιβιώσει.
Μάλιστα, σε επιβεβαίωση των ισχυρισμών, βρήκαμε σε διαδικτυακή ξενόγλωσση εγκυκλοπαίδεια, την εκδοχή των ισχυρισμών μας, που στην βιβλιογραφία του σχετικού λύματος αναφέρεται σε ένα λεξικό που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, το 1843, στην Μεγ. Βρετανία, στο “Μεγάλο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας “(αγγλικός πρωτότυπος τίτλος: A Greek-English Lexicon ή LSJ ως συντομογραφία. Αυτό αποτελεί το καθιερωμένο λεξικογραφικό έργο αναφοράς, σχετικά με την αρχαία Ελληνική γλώσσα (από το 1200 π.Χ. έως το 600 μ.Χ.). Το βρήκαμε στο διαδίκτυο, ψηφιοποιημένο, ολόκληρο, αποτελούμενο από 1750 σελίδες και εκεί γίνεται αναφορά για τους Τυρρηνούς ή Τυρσινούς.
Στο μέρος που παρουσιάζουμε, σήμερα παρουσιάζουμε ό,τι βρήκαμε σε έντυπες εγκυκλοπαίδειες και λεξικά: Σουίδα [10ος αιώνας], Δομή, Παιδεία, Πάπυρος Larrouse, Greeg-Eglis
he, αλλά και σε ηλεκτρονικές, Ελληνική, ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ και Αγγλική, Wikipedia [λήψη 2014]. Στην επόμενη ανάρτηση, θα δούμε τι λένε οι αρχαίοι συγγραφείς, καθώς και τη μυθολογία, σχετικά με τους Τυρρηνούς
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την εκπομπή στο FLASH-TV.

https://www.youtube.com/watch?v=-9hbJJ7pFR8&t=16s

 

1 kapl43 11 kapl43 2

1 kapl43 31 kapl43 41 kapl43 5

1 kapl43 61 kapl43 71 kapl43 8

κλικ στις φωτο για μεγέθυνση