Σε απεργιακό κλοιό η χώρα για το ασφαλιστικό

aperg1905088Με τις... ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα βρίσκεται από το πρωί σε απεργιακό κλοιό, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και την κυβέρνηση. Ιδιωτικός και Δημόσιος Τομέας έχουν κατεβάσει ρολά, την ίδια στιγμή που οι αγρότες...

...έχουν ανοίξειτα μπλόκα για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των διαδηλωτών προς τις μεγάλες πόλεις.

Κατά του νομοσχεδίου κινητοποιούνται ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματικών και επιστημόνων, εν μέσω των διαπραγματεύσεων των υπουργών με το κουαρτέτο. Το καθολικό αίτημα των διαδηλωτών είναι να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο, όπως υποστηρίζουν, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και οδηγεί σε νέες μειώσεις των συντάξεων.

Όπως κάθε φορά, πραγματοποιούνται δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, μία από το ΠΑΜΕ και μία από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Η κεντρική συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 11.00 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 στην Ομόνοια.

Αναλυτικά απεργούν:

- ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,
- ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ (έμποροι),
- Αυτοκινητιστές ταξί,
- Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος,
- Νέοι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, οδοντίατροι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές, χημικοί, φοροτεχνικοί, διατροφολόγοι, γεωτεχνικοί, κτηνίατροι),
- Ελεύθεροι επαγγελματίες,
- Επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών μαζί με τους παραγωγούς,
- Τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα,
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά,
- ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ,
- ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ ζητεί «να αποσυρθεί εδώ και τώρα το τέρας του ασφαλιστικού» και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν «ηχηρή απάντηση στις ανάλγητες πολιτικές που εξαθλίωσαν κοινωνία». « Όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μας, ενάντια στον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, στις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα, στη φοροεπιδρομή, στις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα ενάντια στα αδιέξοδα και καταστροφικά μέτρα του τρίτου και επαχθέστερου μνημονίου», αναφέρει.

Από την μεριά της, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι «το αντιδραστικό νομοσχέδιο» της κυβέρνησης «μπορεί και πρέπει να μπλοκαριστεί και να μην ψηφιστεί με την δύναμη ενός πανεργατικού - παλλαϊκού ξεσηκωμού». Επισημαίνει ακόμη ότι «το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά».

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αντιδρώντας στην επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.


Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα είναι τα τρένα, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, τα τρόλεϊ, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα ταξί.

Το μετρό λειτουργεί από τις 10 π.μ έως και τις 4 μ.μ., ενώ τα λεωφορεία και το τραμ κινούνται από τις 9 π.μ. έως και τις 9 μ.μ. Σημειώνεται, πως τις ώρες λειτουργίας του Μετρό δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας προς αεροδρόμιο και αντίστροφα.


Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια τα πλοία την Πέμπτη και Παρασκευή 4 και 5 Φεβρουαρίου μετά την απόφαση για 48ωρη απεργία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Ακυρώσεις πτήσεων

Δεκάδες πτήσεις της Aegean και της Olympic Air ακυρώνονται σήμερα λόγω της 24ωρης απεργίας της ΟΣΥΠΑ καθώς και της τετράωρης στάσης εργασίας (08.00-12.00) του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ.

zougla.gr