Χ. Κάτανας: Καταθέσεις μελών της Κυβέρνησης στο εξωτερικό

ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

katanasΚύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε πολλοί Βουλευτές, έχουν καταθέσει ερωτήσεις για  την παροχή στοιχείων των εμβασμάτων προς το εξωτερικό κατά την περίοδο 2000-2008 και επέκταση των ελέγχων την περίοδο αυτή καθώς επίσης και ερωτήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων σε υποθέσεις τέτοιων εμβασμάτων αλλά και των offshore εταιρειών, στις οποίες υποκρυπτόμενα μέλη είναι βουλευτές και μέλη της απελθούσης κυβέρνησης.

Λόγω των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων της χώρας και την υποχρεωτική υπαγωγή των καταθέσεων στα capital controls αλλά και τον έλεγχο όλων των κινήσεων τους με την έκδοση βραχυπρόθεσμων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, η εμπιστοσύνη των πολιτών στο Τραπεζικό σύστημα έχει κλονιστεί ισχυρά. Παράλληλα όμως, παρούσες είναι οι φήμες αλλά και οι διαρροές αναφορικά με μεταφορά χρημάτων από καταθέσεις Ελληνικών τραπεζών προς ξένα πιστωτικά ιδρύματα ήδη από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα - από το έτος 2010 και μετά - όλων εκείνων βουλευτών, Υπουργών και μελών της Κυβέρνησης που διαμήνυαν τα τελευταία χρόνια πως το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι ασφαλές και καλούσαν τους μικροκαταθέτες να πιστέψουν και να ενισχύσουν την αξιοπιστία του μέσω των καταθέσεών τους.

Οι πολιτικοί οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο όσο αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα αλλά και σε όλη τη δημόσια ζωή τους. Επιτέλους πρέπει να μάθουν οι πολίτες, ποιοι είναι εκείνοι οι πολιτικοί οι οποίοι εκ του ασφαλούς αφενός προτείνουν λύσεις ανεφάρμοστες για την οικονομία της χώρας και αφετέρου έχουν εξασφαλίσει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Ερωτάσθε,

1) Ποιά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων των εμβασμάτων προς το εξωτερικό των μελών της Κυβέρνησης από το έτος 2010 και μετά;

2) Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων (πόθεν έσχες) όλων των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το έτος 2010 μέχρι και την ημέρα επιβολής των capital controls και αν ναι πότε και με ποιο τρόπο;       

  Ο   ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

   ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ