narkisos285 ΑντίγραφοΠαραμυθένιες εικόνες που παγιδεύουν το μάτι του επισκέπτη και αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον του με τις μυρωδιές από μεθυστικά αρώματα προσφέρουν αυτή την εποχή τα πλημμυρισμένα από άγριους νάρκισσους λιβάδια της Δυτικής Μακεδονίας.

Στα σπάνια οικοσυστήματα της περιοχής, μοναδικής οικολογικής αξίας, τόσο στο Λιβαδερό Κοζάνης, όσο και στην Τριανταφυλλιά Φλώρινας, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να περιηγηθεί στα μεγαλύτερα σε έκταση φυσικά λιβάδια με νάρκισσους που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Μοναδικό φαινόμενο

Ειδικότερα στην περιοχή του Λιβαδερού, όπως εκτιμά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ερευνητής περιβάλλοντος και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος, το λιβάδι είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, αφού η έκτασή του αγγίζει τα χίλια στρέμματα.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα και συγχρόνως μαγευτικό να βλέπει κανείς τεράστιους καταπράσινους κάμπους ντυμένους με άσπρο χρώμα από τις ‘‘νυφούλες’’ της φύσης, τους νάρκισσους. Είναι μια όμορφη περιοχή, με πολλά νερά κι επειδή το φυτό είναι υδροχαρές έχει την ιδιότητα να αναπαράγεται σε τέτοιους τόπους και να εκτοπίζει τα άλλα είδη. Για αυτό και βλέπουμε να έχει χωροκατακτήσει την περιοχή», εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η ανάδειξη αυτών των μοναδικών και σπάνιων οικοσυστημάτων, που εκτός από τη θέαση προσφέρουν και μεθυστικές μυρωδιές και αρώματα κατά τις απογευματινές ώρες, γίνεται προκειμένου να δοθεί έναυσμα στην ιδιαιτερότητα της περιοχής για επισκεψιμότητα ή και για άλλες δράσεις.

«Κάνουμε γνωστή την οικολογία του φυτού, τα χαρακτηριστικά του, αλλά και τη λαογραφία και τη μυθολογία του και προσπαθούμε να κάνουμε επισκέψιμους τους χώρους σε σχολεία ή άλλες ομάδες και μεμονωμένους επισκέπτες για αυτές τις ημέρες στις οποίες βρίσκεται σε ανθοφορία ο νάρκισσος και ενδεχομένως έως τα μέσα Ιουνίου στα διάφορα μικροκλίματα που έχει η περιοχή», επισημαίνει ο ερευνητής του περιβάλλοντος.
Φέτα «νάρκισσος»

Τονίζει, ακόμη, ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια υπάρχει η σκέψη να εντοπίζονται φυτά που σηματοδοτούν κάποιες περιοχές, ώστε να μπορέσει να τα γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος και να τα επισκέπτεται. Παράλληλα, καθώς η περιοχή του Λιβαδερού είναι κτηνοτροφική και τα ζώα βόσκουν σε αυτά τα λιβάδια και τρέφονται με αυτά τα φυτά, επηρεάζοντας και την ποιότητα του γάλακτος, ο κ. Παναγιωτόπουλος λέει χαρακτηριστικά ότι δεν αποκλείεται η φέτα που παράγεται εκεί να πάρει ονομασία προέλευσης «νάρκισσος», αφού μεταφέρονται τα αρώματά του στο τυρί.

Πηγή:ypaithros.gr

narkisos285