Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Αρκετοί Μητροπολίτες, “αδειάζουν” τον Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο

mitropolites26.0Να κρατηθούν μακριά από κάθε πολιτική αντιπαράθεση που μπορεί να προκληθεί από τις δηλώσεις τους προτρέπουν μέσω της Romfea.gr Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζοντας πως οι αρχιερείς δεν πρέπει να «παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης».

Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του Μητροπολίτη Σιατίστης για τη Χρυσή Αυγή, οι  ιεράρχες καταδικάζουν τις πρακτικές και φυσικά την πρόσφατη δολοφονία, υποστηρίζουν ωστόσο πως η Εκκλησία πρέπει να έχει ενιαία φωνή και δεν πρέπει οι αρχιερείς να εξυπηρετούν – έστω και άθελά τους – συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.

Μητροπολίτης από τη Β. Ελλάδα με ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά θέματα δηλώνει αντίθετος με την τοποθέτηση των Μητροπολιτών με το ένα ή με το άλλο κόμμα.

«Διαφωνώ πλήρως ως αρχιερέας με τις δηλώσεις υπέρ του ενός ή του άλλου. Δηλαδή αυτοί οι 500.000 Έλληνες που ψήφισαν την Χρυσή Αυγή είναι όλοι άθεοι και παγανιστές;» τονίζει. «Αρνούμε να γίνω δεκανίκι της κυβέρνησης…. Αυτή που δημιούργησε αυτό το μόρφωμα αυτή να το λύσει» συμπληρώνει, υπονοώντας πως η οικονομική κρίση και τα δημοσιονομικά μέτρα προκάλεσε και τη γιγάντωση της Χ.Α.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις Μητροπολίτη του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

«Όταν μιλάς για το ένα κόμμα, να μιλάς και για το άλλο… Και άλλοι φορούσαν κουκούλες και έκαιγαν την Αθήνα πριν μπει η Χρυσή Αυγή στη Βουλή» σημειώνει, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη βία, το μίσος και τον ρατσισμό. «Γιατί δηλαδή η κυβέρνηση, με τα μέτρα που παίρνει και ο κόσμος αυτοκτονεί κάθε μέρα, δεν είναι δολοφόνοι;» δηλώνει.

Μητροπολίτης της Μακεδονίας με μεγάλη εμπειρία εκφράζει την εκτίμηση πως οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Σιατίστης γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. «Η κυβέρνηση νομίζω εκμεταλλεύεται συγκεκριμένο Ιεράρχη για να κάνει την δουλειά της κατά της Χρυσής Αυγής…».

Αποστάσεις από τα κόμματα πρέπει να κρατήσουν οι μητροπολίτες συνιστά ιεράρχης που εξελέγη επί του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

«Οι ιεράρχες δεν έχουν κανένα λόγο να ασχολούνται με τα κόμματα, διότι έχουν την αλήθεια του Ευαγγελίου που είναι ο Χριστός. Να διδάσκουν με το παράδειγμα τους ότι η Εκκλησία είναι κατά του ρατσισμού και όχι με βαρύγδουπες δηλώσεις που εξυπηρετούν σκοπούς για να μην ασχολέιται ο κόσμος με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης».

Τέλος, ιεράρχης νησιωτικής μητρόπολης σημείωσε στη Romfea.gr πως για τα συγκεκριμένα θέματα το σωστότερο είναι «να μιλά η ιεραρχία και όχι ο καθένας να λέει την άποψή του». «Η Εκκλησία είναι σύνολο» τόνισε.

Σημείωση Romfea.gr: Τα ονόματα των ιεραρχών δεν αναφέρονται καθώς οι ίδιοι δεν επιθυμούσαν να συνεχιστεί εσαεί ένας δημόσιος διάλογος και μία δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα σε αρχιερείς για ένα πολιτικό, κατά την άποψή τους, θέμα.

Romfea.gr