Σάββατο 7 Ιουλίου 2012
Κίνδυνοι απο την κατάκλυση περιοχών λόγω δημιουργίας της Τεχνητής Λίμνης του ΥΗΕ ΙΛΑΡΙΩΝΑ στους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών

Φέρεται σε γνώση των Αρχών και του κοινού, και ιδιαίτερα των κατοίκων των  χωριών και  των οικισμών που βρίσκονται στην περιοχή του ΥΗΕ Ιλαρίωνα, επι του ποταμού Αλιάκμονα, ότι απο τη Δευτέρα 9-7-2012, και στο εξής θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι υπο δημιουργία η τεχνητή λίμνη του ΥΗΕ Ιλαρίωνα, καθόσον η ΔΕΗ υπο τις κατάλληλες συνθήκες, θα προχωρήσει στην έμφραξη της Σήραγγας Εκτροπής. Η τεχνητή λίμνη, η οποία θα καλύψει  την περιοχή ανάντι του Φράγματος, θα δημιουργηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα θα καλύπτει και ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή του Εργου, καθώς και περιβαλλοντικές ανάγκες.
Απο την ως  άνω λοιπόν ημερομηνία 9-7-2012 οι κάτοικοι των γύρω χωριών και οικισμών και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και όσοι διέρχονται ή πλησιάζουν στην περιοχή που θα κατακλυσθεί πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη  τους τα εξής:

1. Η άνοδος των νερών στην τεχνητή λίμνη σε ορισμένες ημέρες, που δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν απο τώρα, πιθανόν να είναι πολύ γρήγορη, ιδίως μετά απο δυνατές βροχοπτώσεις στην περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού. Η γρήγορη αυτή άνοδος της στάθμης της λίμνης, ο όγκος και η στάθμη της οποίας θα μεταβάλλεται κατα τον χρόνο του σχηματισμού της, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους σε όσους βρίσκονται κοντα στην όχθη της.
2. Η παραμονή ή η προσέγγιση στις όχθες της τεχνητης λίμνης πρεπει να αποφεύγεται λόγω κινδύνων απο πιθανές καθιζησεις ή κατολισθήσεις του εδάφους.
3. Το πέρασμα απο τμήματα της περιοχής που έχουν κατακλυσθεί απο τα νερά, είναι πολύ  επικίνδυνο για πεζούς, ζώα ή τροχοφόρα, γιατί μπορεί να βρεθούν απότομα σε βαθιά νερά ή να κολλήσουν στη λάσπη.
4. Είναι επίσης πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται πρόχειρα πλωτά μέσα, οπως ακατάλληλες βάρκες, σχεδίες κλπ για τη μεταφορά   ατόμων ή φορτίων.
5. Η κολύμβηση μέσα στην τεχνητή λίμνη είναι επικίνδυνη και απαγορεύεται.
6. Η συλλογή ξυλείας μεσα απο την τεχνητή λίμνη και τις όχθες αυτής απαγορεύεται επειδή είναι εργασία επικίνδυνη.
7. Η χρησιμοποιηση του νερού της τεχνητής λίμνης ως πόσιμου, κατα τα πρώτα στάδια  σχηματισμού της λίμνης μπορεί να είναι επικίνδυνη απο πιθανή μόλυνση των νερών. Για τους παραπάνω λόγους πρέπει κατ’ αρχήν να χρησιμοποιείται νερό μόνο απο πηγές.
8. Κίνδυνοι μπορούν να υπάρξουν επίσης και στην κοίτη του ποταμού μετά (κατάντη) απο το Φράγμα, διότι μπορεί να συμβεί ξαφνικό ανέβασμα της στάθμης  νερού στην κοίτη λόγω υπερχείλισης της τεχνητής λίμνης απο άλλες αιτίες. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής, πρέπει να θεωρούν ότι η κοίτη του ποταμού έχει πάντοτε νερό, του οποίου η παροχή κάθε στιγμή μπορεί να αυξηθεί.
Με την ανακοίνωση αυτή η ΔΕΗ ενημερώνει τις Αρχές και το κοινό και δεν έχει καμία ευθύνη για ζημιές ή ατύχημα που μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη οι παραπάνω οδηγίες.

Από τον ΧΡΟΝΟ