Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Καταγγελία κατοίκων της Λευκοπηγής

για αγριότητες κυνηγών στην περιοχή

(λίγο-πολύ το ίδιο καταγγέλουν και στο Φρούριο)

.

Η κτηνώδη συνήθεια ορισμένων κυνηγών να διαφημίζουν το '''λάφυρό'' τουςΜΕ ΤΑ ΤΣΟΠΑΝΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: στο Δήμαρχο Κοζάνης, το Δασάρχη Κοζάνης και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
Κάποιοι δυστυχώς φαίνεται ότι ξέχασαν την καταγωγή τους. Φύρανε η μνήμη τους και λησμονούν ότι μεγάλωσαν απ' τα γιδοπρόβατα και τα τσοπανόσκυλα. Τα ελάχιστα κοπάδια που έμειναν και συντηρούν λίγοι χωριανοί μας με αξιοζήλευτο μεράκι και αγωνία, επέτρεψαν τα τελευταία 40 χρόνια να αναπτυχθούν σε δάση οι πρώην πουρναρόθαμνοι.
Απ' τον «πύργο», τη «στράτνα», το «καστρί», το «μπαράκο», μέχρι το «τσκάρι» και το «καμένο» με το μπόλικο βαλάνι, έγιναν θαυμάσιοι βιότοποι για τα αγριογούρουνα, που τότε ήταν ανύπαρκτα. Πολλοί σύγχρονοι κυνηγοί ξέχασαν ή δεν έμαθαν ποτέ ότι παλιά το δίκαννο του Στέφου και του Κωνσταντή σημάδευε το λαγό ή την πέρδικα για συμπληρωματική διατροφή και κανένα «πεσκέσι», με απόλυτο σεβασμό στα κοπάδια των κτηνοτρόφων και τα τσοπανόσκυλα.
Επηρεασμένοι από αμερικάνικες ταινίες «Ράμπο», εξοπλίζονται σαν αστακοί με φαιοπράσινες στολές, υπερσύγχρονες καραμπίνες- οπλοπολυβόλα και 4x4 και «όποιον πάρει ο χάρος».
Κάθε σαββατοκύριακο στήνουν καρτέρια των 20 – 30 ατόμων, μαζί με «τρελαμένους» ξενόφερτους σ' όλη την περιοχή μας κι αλίμονο αν ενοχληθούν στο χόμπι τους από τσοπανόσκυλα και ορειβάτες...

Την προηγούμενη δεκαετία θανατώθηκαν τουλάχιστον 100 τσοπανόσκυλα στην κτηνοτροφική περιοχή Λευκοπηγής, Ροδιανής, Μεταμόρφωσης, Πρωτοχωρίου. Πρόσφατα πατήθηκε από ένα 4χ4 των κυνηγών ο τελευταίος θηλυκός ποιμενικός σκύλος των αδερφών Ζαμίχου στο ζγκόστι με αποτέλεσμα να εξαλειφθεί η παραδοσιακή ράτσα.
Κάθε χρόνο και ιδιαίτερα φέτος, άγνωστες φυσιογνωμίες φτάνουν στο σημείο να μας απαγορεύουν ουσιαστικά να ορειβατούμε τις Κυριακές στα βουνά μας, γιατί τους χαλάμε, λέει, το κυνήγι.
Στήνονται και περικυκλώνουν με τις καραμπίνες και τα 4x4 ολόκληρη την περιοχή και βρίζοντας, μας απειλούν απροκάλυπτα ότι θα μας ρίξουν αν περνάμε από τα πόστα τους και κυρίως κοντά στις πηγές και βρύσες όπου πάνε τα αγριογούρουνα για να ξεδιψάσουν, να «κυλιστούν» και να ζευγαρώσουν.
Ακόμα και την περίοδο που απαγορεύεται το κυνήγι, ρίχνουν καλαμπόκια και αλάτι σε διάφορα σημεία, για να τραβήξουν τα θηράματα και να τα παγιδεύσουν, χωρίς οι αρμόδιες αρχές και οι σύλλογοι κυνηγών να παίρνουν κάποιο μέτρο, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες.
Την Κυριακή, 08/01/2012, παρά τις καταγγελίες μας προς το Δασάρχη, η ομάδα αυτή συνέχισε να κυνηγά ανενόχλητη σε χιονισμένο έδαφος, πράγμα το οποίο απαγορεύεται από το νόμο και το ίδιο απόγευμα πανηγύριζε στον πλάτανο της Λευκοπηγής, έχοντας στο καπό του 4x4 έναν κάπρο σαν τρόπαιο νίκης σε άνιση μάχη.
Και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, τονίζουμε ότι δεν τους τσουβαλιάζουμε όλους στο ίδιο σακί. Αφού επιτρέπει η πολιτεία μας το πολυτελές και ακριβό τους χόμπι, δε μπορούμε εμείς να τους το απαγορεύσουμε, όταν κινούνται νόμιμα και με απόλυτο σεβασμό προς τα κοπάδια και τους ανθρώπους.
Αν όμως συνεχίζουν να προκαλούν με θράσος και απειλές, βάζοντας σε κίνδυνο τους πάντες και τα πάντα, δεν θα τους αφήσουμε να περνούν ανεξέλεγκτα τον επικίνδυνο και «τρελαμένο» δήθεν τσαμπουκά τους. Μέχρι που να καταλάβει η πολιτεία και κυρίως οι ίδιοι συμπολίτες μας – κυνηγοί, ότι όπλο στον άνθρωπο είναι το μυαλό και όχι η προέκταση του χεριού...
Γνωρίζοντας την αρνητική στάση της πολιτείας, ΖΗΤΟΥΜΕ από το Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια και το Δασαρχείο:
1. Να κάνουν ρεζέρβα κυνηγίου στην περιοχή μας για όσους θέλουν να κυνηγούν.
2. Άμεσα να κηρυχθεί ως προστατευόμενος χώρος ο ορεινός όγκος που περιλαμβάνεται από την Μεταμόρφωση μέχρι τη Ροδιανή και συγκεκριμένα να απαγορευθεί το κυνήγι του αγριογούρουνου στην περιοχή του «μπαράκου μέχρι και τη «στράτνα», που είναι ο βιότοπος τους και δεν υπάρχουν καλλιέργειες.
Μέχρι τότε θα είμαστε με τα τσοπανόσκυλα και τα αγριογούρουνα.

Λευκοπηγή, Γενάρης 2012

Αναστασόπουλος Ζήσης
Καραγιάννης Βασίλης
Καραγιάννης Νίκος
Λίτσιος Νίκος
Μεντελής Παναγιώτης
Μητλιάγκας Γιώργος
Πάσχου Αλκιβιάδης