Εκτύπωση

kolovos smΜέσα στο καλοκαίρι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έδωσε στη δημοσιότητα το δημόσιο διαγωνισμό 9/2023, μια προκήρυξη αξίας 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Για ποιο πράγμα νομίζετε;

Τι είναι αυτό που έλειπε απ’ τη Δυτική Μακεδονία και η Περιφέρεια δέσμευσε 2,7 εκατομμύρια ευρώ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, για να τ’ αποκτήσουμε, «μη τυχόν και χάσει η Βενετιά βελόνι»;

Το ακριβές ποσό είναι 2.147.425,00+ΦΠΑ=2.662.807€ και η έγκριση διενέργειας του διαγωνισμού έγινε σε ΈΚΤΑΚΤΗ και ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (γιατί άραγε;) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 25/5/2023.

Το αντικείμενο της προκήρυξης είναι «Προμήθεια και Εγκατάσταση ενός (1) Συστήματος Υδρογόνου, Φωτοβολταϊκής εγκατάστασης και Φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενός (1) Σταθμού Ανεφοδιασμού με Καύσιμο Υδρογόνο και δύο (2) επιβατικών οχημάτων υδρογόνου στο πλαίσιο του έργου Πιλοτικό Ενεργειακά Θετικό Κτίριο».

Το 2020 η Περιφέρεια θέλησε να αξιοποιήσει το πρώην Κτηνιατρείο στη Λευκόβρυση Κοζάνης, μετατρέποντάς το σε «Πιλοτικό ενεργειακά θετικό κτίριο». 510.000 ευρώ (με το ΦΠΑ) θα ήταν οι κτηριακές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Σ’ αυτό το έργο πρόσθεσαν δαπάνη παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρισμού, σε μπαταρία και υδρογόνο και είπαν ν’ αγοράσουν αρχικά ένα και στη συνέχεια και δεύτερο αυτοκίνητο υδρογόνου. Έτσι ο προϋπολογισμός έφθασε στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Επιλογές πανάκριβες και ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ εγχώριας προστιθέμενης αξίας, φυσικά «με τα λεφτά των άλλων».

Στην Ευρωπαϊκή αγορά υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα μόλις δυο μοντέλα υδρογόνου, (αφού η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών τα εγκατέλειψε): το Toyota Mirai και το Hyundai Nexo, που πριν μερικούς μήνες επιδείχθηκε στην Κοζάνη. Ειδικά μόνο η δαπάνη αγοράς δυο αυτοκινήτων υδρογόνου έχει προϋπολογιστεί σε 238.806,64 ευρώ! Τζάμπα πράγμα!

Υπάρχουν λοιπόν πολλά ερωτήματα, σε μια εποχή που το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ είναι είδος σε πλήρη ανεπάρκεια:

2,7 εκατομμύρια ευρώ είναι πολλά λεφτά, που σε κάποιες άλλες επιλογές θα είχαν ωφελήσει απείρως περισσότερο τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Για παράδειγμα:

Ασφαλώς πολλές ακόμα προτάσεις και ιδέες μπορούν να υπάρξουν: αυτό είναι το λεγόμενο «κόστος ευκαιρίας», που έχασε η Δυτική Μακεδονία με τη συγκεκριμένη επιλογή της Περιφέρειας. Πολύ περισσότερο μάλιστα, που η δαπάνη του υδρογόνου φαίνεται να παίρνει χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο κι όχι από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η ουσία των πιο πάνω είναι πως στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια & Δήμους) χρειαζόμαστε αιρετούς που ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ και να προωθούν το συμφέρον της περιοχής, όχι των Γερμανικών ή άλλων εργοστασίων. Ανθρώπους που να εκπροσωπούν τους συμπολίτες μας απέναντι στην κεντρική διοίκηση κι όχι μαριονέτες των αθηναϊκών κομματικών κέντρων ή εκπροσώπους ποικίλων συμφερόντων. Θα βρούμε τέτοιους μέσα απ’ τις κάλπες; Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ

τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων

ck-energy.blogspot.com