marmtranΣυνεδρίασε την Παρασκευή 02/10/2020 η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια θέμα που συζητήθηκε και ομόφωνα στηρίχθηκε στην Επιτροπή ήταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου Κοζάνης. Όπως δήλωσε και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος, κα Καλλιόπη Κυριακίδου, η εξόρυξη του μαρμάρου του Τρανοβάλτου αποτελεί ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Περιφέρειά μας το οποίο πρέπει να το στηρίξουμε και να το ενδυναμώσουμε. Μια ορθολογική εκμετάλλευση του ορυκτού αυτού πόρου με πρόβλεψη περιβαλλοντικής αποκατάστασης του χώρου μετά το πέρας της εκμετάλλευσης, δίνει δυναμική στην επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής, ενισχύει το τοπικό εισόδημα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Σερβίων, κ. Χρήστος Ελευθερίου, τονίζοντας τη σημασία του έργου για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την αναγκαιότητα συνένωσης των τοπικών δυνάμεων για την εκμετάλλευση του λατομείου και την αναγκαιότητα της πιστής τήρησης των όρων που προβλέπονται στη Μ.Π.Ε..

Επίσης, για τις Μ.Π.Ε. των τεσσάρων Φωτοβολταϊκών Σταθμών στους Δήμους Βοΐου, Κοζάνης και Σερβίων σε συνέχεια της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την άναρχη δόμηση αυτών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εθνικό και κατ’επέκταση περιφερειακό χωροταξικό ανάπτυξης ΑΠΕ, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκτάσεις που προτείνονται είναι χορτολιβαδικές, ενώ υπάρχει και αρνητική γνωμοδότηση από τον Δήμο Βοΐου, η Επιτροπή ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά.

Πολύ σημαντικά θέματα ήταν και οι δημόσιες υποδομές για τις οποίες επίσης η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά.

Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά σειρά είναι:

  1. Μ.Π.Ε. του έργου: «Εκμετάλλευση ενιαίου χώρου μαρμαροφόρου περιοχής Τρανόβαλτου Κοζάνης, συνολικής έκτασης 1545 στρ (επιφάνεια εξόρυξης 545 στρ), σε περιοχή του Τρανόβαλτου Π.Ε. Κοζάνης, με φορέα του έργου τοΔήμο Σερβίων.
  2. Μ.Π.Ε. του έργου: «Εκμετάλλευση υφιστάμενου λατομικού χώρου βιομηχανικού ορυκτού (ασβεστίτη – δολομίτη), εντός δημόσιας έκτασης εμβαδού 11815,95 τ.μ., στη θέση ΄Αετοράχη΄, της Τ.Κ. Κοιλάδας, του Δήμου Κοζάνης και θεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων (Σ.Δ.Ε.Α) που τη συνοδεύει», με φορέα του έργου την «ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε».
  3. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 16MW, στη θέση «ΠΑΔΕΣ» του Δήμου Βοΐου, με φορέα του έργου την «SΚGR PV3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
  4. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 16 MW, στη θέση «Λιβάδια» του Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου την«SΚGR PV2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
  5. Μ.Π.Ε. του έργου: «Κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 16 MWp, στη θέση «Τσουκάρι», του Δήμου Βοΐου, με φορέα του έργου την«SΚGR PV4 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
  6. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 16 MW, στη θέση «ΔΟΒΡΑΣ» του Δήμου Σερβίων, με φορέα του έργου την «SΚGR PV1 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
  7. Μ.Π.Ε. του έργου: «Υδραγωγείο Δημοτικής Ενότητας Αιανής Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ).
  8. Μ.Π.Ε. του έργου: «Υδραγωγείο Δημοτικής Ενότητας Ελίμειας Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ).
  9. Μ.Π.Ε. του έργου: «Βόρειο τμήμα Παραλίμνιας Χάραξης στα πλαίσια του έργου Μελέτες οδοποιίας οδικού δικτύου Ν. Κοζάνης, με φορέα του έργου την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - Π.Ε. Κοζάνης.
  10. Μ.Π.Ε. του έργου:«Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΣ) ισχύος 860 KW στο ρέμα «Στάρα» της Τ.Κ. Ακρίτα του Δήμου Φλώρινας, με φορέα του έργου την «BR ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε.».
  11. Μ.Π.Ε. του έργου:«Υφιστάμενος Κομβικός Σταθμός Κινητής Τηλεφωνίας της εταιρείας VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ., περίπτωση από κοινού χρήση με την εταιρεία WIND, με κωδική ονομασία θέσης «ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 1001326», που είναι εγκατεστημένος στη θέση «Κιάτρα Γκίζα», ή «Άγιοι Ανάργυροι», ή «Ασύρματος», στην Τ.Κ. Κλεισούρας, με φορέα του έργου την «VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ.».
  12. Μ.Π.Ε. του έργου: «Βελτίωση Οδού Ορεστείων Καστοριάς (μήκους 850 μέτρων) στο Δήμο Καστοριάς, με φορέα του έργου το Δήμο Καστοριάς.

Τα θέματα 1 και 7-12 ψηφίστηκαν ομόφωνα βάσει των σχετικών εισηγήσεων.

Τα θέματα 3-6 σχετικά με τις Μ.Π.Ε. των Φ/Β Σταθμών καταψηφίστηκαν ομόφωνα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

marmtran