Εκτύπωση

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Αδιόρθωτοι και μόνοι σε όλη την Ευρώπη

εξακολουθούμε να καίμε τις καλαμιές μαυρίζοντας τα πάντα
 .

kal13.11Δεν φτάνει η μαυρίλα διαρκείας στις καρδιές μας τα τελευταία χρόνια, έχουμε και τη μαυρίλα από τις καλαμιές που καίμε κάθε φθινόπωρο, αδιόρθωτοι και μόνοι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά τις σοβαρές επιπτώσεις από την καύση τους:

1. Επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον

2. Επιπτώσεις στο χωράφι

Οι καλαμιές πρέπει να ενσωματώνονται στον αγρό, γιατί τον εμπλουτίζουν με τα πολύτιμα συστατικά τους. Είναι φυσικό λίπασμα (1 κιλό καλαμιάς περιέχει 45 g αζώτου και 1 κιλό λίπασμα 100-200 g).

Το κόστος ενσωμάτωσης των υπολειμμάτων των καλλιεργειών είναι μικρό σε σχέση με τα οφέλη. Αρκεί ένα επιπλέον όργωμα. Πιο επαγγελματικό βέβαια είναι να χρησιμοποιήσουμε περιστροφικούς καλλιεργητές και καταστροφείς. Τα μηχανήματα αυτά επιδοτούνται 50 έως 60 % μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης.

Αν ούτε αυτό θέλουμε, τότε μια εναλλακτική λύση θα ήταν η χρησιμοποίηση της σε άλλες εφαρμογές ως βιομάζα, η οποία -ως γνωστό- μπορεί να αξιοποιηθεί με