18gar318 1 - ΑντίγραφοΤο όρος Βούρινος (Μπούρινος) και ιδιαίτερα η κοιλάδα του Μεσιού (Μεσιανού) Νερού είναι προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Η περιοχή παρουσιάζει εξαιρετικό φυσικό κάλλος κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αφορά τη γεωλογία, τη χλωρίδα και την πανίδα.

Αυτή την εποχή μάλιστα που λιώνουν τα χιόνια κι εμφανίζονται τα πρώτα λουλούδια το τοπίο γίνεται απολαυστικό. Υπάρχουν 600 φυτά και βότανα, τα 10 από τα οποία είναι ενδημικά που την καθιστούν εξαιρετικά σημαντική. Αποτελεί πόλο έλξης φυσιολατρών τουριστών με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και γνώσεις.
Παλαιότερα είχε γίνει σηματοδότηση του διερχόμενου μονοπατιού με στόχο να διευκολύνονται και να πληροφορούνται οι περιπατητές όπως συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένη χώρα του πλανήτη. 
Δυστυχώς όμως κάποιοι ανεκδιήγητοι συμπολίτες μας, παντελώς ασυνείδητοι, έχουν άλλη άποψη. Η πλειοψηφία των πινακίδων είναι κατεστραμμένες από ανθρώπινο χέρι. Ειλικρινά είναι ακατανόητη η συμπεριφορά τους. Κρίμα που δεν μπορούν να μπορούν να βρεθούν και να τιμωρηθούν. Όχι τόσο ποινικά, αλλά να αναγκαστούν να πληρώσουν, να κουβαλήσουν και να τοποθετήσουν στη θέση τους ό,τι έχουν καταστρέψει. Άλλοι δυστυχώς κυνηγούν. Λες και δεν υπάρχουν κυνηγότοποι στα παρακείμενα βουνά. 
Το θέαμα όπως φαίνεται στο φωτογραφικό υλικό είναι αποκαρδιωτικό. Μακάρι να γίνει αποκατάσταση της σήμανσης το συντομότερο δυνατόν και σε ό,τι αφορά τους λαθροθήρες ας είναι σε επιφυλακή  η υπεύθυνη υπηρεσία.

Σπύρος Γκαραβέλλας

18gar318 118gar318 2