miwak311 2Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ (Απόστολος Αποστολίδης), ήταν ανιψιός του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ του Γ'. Γεννήθηκε στη Νικομήδεια (Ορτάκιοϊ) της Βιθυνίας (Μ. Ασία) το 1883. Σπούδασε στη θεολογική Σχολή της Χάλκης 1905, από την οποία αποφοίτησε με άριστα.

Μετά από εννέα χρόνια χειροτονήθηκε Μητροπολίτης και τοποθετήθηκε ποιμενάρχης εις την Ιεράν Μητρόπολην Αθύρων της Ανατολικής Θράκης. Το 1914 πήγε στη Θράκη και αγωνίστηκε για την κατάπαυση των ανθελληνικών διωγμών που είχαν εξαπολύσει οι Νεότουρκοι εναντίον του ντόπιου πληθυσμού. Η δραστηριότητα του για τον Ελληνισμό και την Χριστιανοσύνη τον έφεραν αντιμέτωπο με τους τουρκικούς νόμους, γεγονός που έγινε αιτία να καταδιωχθεί από τις τουρκικές αρχές. Ο Μητροπολίτης αντελήφθη έγκαιρα τις κακές προθέσεις των Τούρκων και διέφυγε την σύλληψήν του διαβαίνοντας τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Έτσι πέρασε στην Ελλάδα, η Τουρκική δικαιοσύνη όμως τον καταδίκασε ερήμην σε θάνατο Ο Ιωακείμ, διοριστεί στην συνέχεια δεσπότης Σερβίων και Κοζάνης το 1923. Πριν από τον πόλεμο είχε συγκρουστεί με την Ιερά Σύνοδο και με το συντηρητικό κόσμο της Κοζάνης λόγω των κοινωνικών και φιλοσοφικών του απόψεων Φλογερός επαναστάτης και πρόσφυγας ο μητροπολίτης Ιωακείμ βγήκε στο βουνό τον Απρίλη του 1943. Τον Ιούλη του ΄43 εκλέχτηκε επίτιμος αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνόδου του ΕΑΜ στη Σκουτέρνα (Ελατοχώρι) Πιερίων. Αργότερα τέλεσε τον αγιασμό στο πρώτο Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ και την άνοιξη του 1944 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ. Με τη απελευθέρωση ο Ιωακείμ ξαναγύρισε στην Κοζάνη τον Οκτώβρη του 1944. Στις 17 Φλεβάρη του 1945 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την έκπτωση του Ιωακείμ από το μητροπολιτικό θρόνο, με το αστείο επιχείρημα πως τον εγκατέλειψε στα χρόνια της κατοχής χωρίς την άδειά της.»

Συνεχίζοντας τις δημοσιεύσεις για τις Αλησμόνητες Πατρίδες θα αναρτήσουμε σήμερα ένα μικρό video που βρήκαμε στο διαδίκτυο το 2011 και το ενσωμάτωσα τότε στις εκπομπές που έγραφα και παρουσίαζα στην τηλεόραση στην σειρά ''Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ '' για ένα τέκνο του πολύπαθου Ορτάκιοι της Νικομήδειας σαν πρόγευση των επόμενων δυο δημοσιευσεων. Τον Ιωακείμ (Απόστολο) Αποστολίδη Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης Ιωακείμ (1923-1946)

Η 1η έχει σαν επί μέρους τίτλους των κεφαλαίων της

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΘΗΡΩΝ
ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Η ΕΞΟΡΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.ΚΟΡΥΖΗ
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ (Θα αποτελέσει αντικείμενο του
2ου μέρους )
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η 2η δημοσίευση έχει σαν τίτλους

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΑΜ ΕΛΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

Αξίζει κανείς να τα παρακολουθήσει γιατί για κάποιους θεωρείται αμφιλεγόμενο πρόσωπο,
παρουσιάζοντας τις δυο αναρτήσεις ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα πιστεύοντας ότι θα σας βοηθήσει γιαυτό και η δημοσίευση που προηγήθηκε (Αλησμόνητες Πατρίδες Νο 20 ) και αναφέρεται στο δράμα που έζησε ο τόπος όπου γεννήθηκε , το Χριστιανικό Ορτάκιοι από το 1914-1922 και που το οδήγησε στην εξαφάνιση του από τον χάρτη.

https://www.youtube.com/watch?v=3DuKVcjnsjQ&t=23s

miwak311 1