farmakeia171Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ 

Αντίθετος δηλώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη ρύθμιση που καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και ψηφίστηκε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου.

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για χάος και ταλαιπωρία των πολιτών και κατηγορούν τον υπουργό Υγείας για προσχηματικές δηλώσεις, ενώ από την πλευρά του επιφυλακτικός για τις αλλαγές είναι και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης, με την πρόεδρό του να δηλώνει στον «Π.Λ.» πως οι νέες ρυθμίσεις κάθε άλλο παρά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα θα οδηγήσουν σε ταλαιπωρία των πολιτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει υποχρεωτικό minimum ωράριο για όλα τα φαρμακεία, υποχρεωτική συμμετοχή των «διευρυμένων» στις εφημερίες, υποχρεωτική δήλωση του διευρυμένου ωραρίου, υποχρεωτικά κλειστά φαρμακεία τις Κυριακές, απαγόρευση των «εποχικών» φαρμακείων και απαγόρευση της χρήσης «παραπλανητικών» συμβόλων ή όρων από μη φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι θα προκληθεί χάος στη λειτουργία των φαρμακείων με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών, αφού δεν θα είναι γνωστό ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό και ποιο κλειστό.

ed171Μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης Ελισάβετ Δερβενιωτάκη , απάντησε πως «το ποιο σημαντικό στο θέμα του ωραρίου των φαρμακείων, είναι να προστατευθούν οι διημερεύσεις ώστε ο πολίτης να μπορεί να βρει ανοιχτό φαρμακείο 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και να μην επικρατεί χάος, όπως συμβαίνει συνήθως στις μεγάλες πόλεις, σήμερα». Τάχθηκε υπέρ ενός σταθερού ωραρίου, λέγοντας πως με το καθεστώς που επικρατούσε μέχρι σήμερα μπορεί κάποιος να δουλεύει όσες ώρες θέλει και να ανοίγει το φαρμακείο του όποτε θέλει . Αυτό, όμως, δεν διευκόλυνε τον κόσμο, που δεν είχε σιγουριά και όπως προσέθεσε, δεν βοηθούσε τα μικρά φαρμακεία γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν στις εφημερίες. Τώρα η κατάσταση αυτή προσπαθεί να ρυθμιστεί, αλλά οι φαρμακοποιοί εκφράζουν τους φόβους τους.

Μάλιστα, αυτό που θα ισχύσει, σημειώνει η ίδια, είναι πως εκτός από την πρώτη καρτέλα που θα λέει τις εφημερίες, θα υπάρχει και μια δεύτερη με τα διευρυμένα φαρμακεία, τα οποία ωστόσο δεν θα είναι υποχρεωμένα να ανοίξουν, άρα ο πολίτης δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν τελικά θα βρει ανοιχτό φαρμακείο από αυτή τη λίστα ή όχι! «Αυτό δεν ωφελεί ούτε τον πολίτη, ούτε και τα φαρμακεία», σημειώνει η κ. Δερβενιωτάκη, λέγοντας πως αναμένονται αλλαγές – βελτιώσεις στις διατάξεις. Ένα κόμη σημείο αιχμής είναι και η λειτουργία τις Κυριακές, με τους φαρμακοποιούς να λένε πως ουσιαστικά αμφισβητήθηκε και η Κυριακάτικη αργία.

Αυξήσεις φωτιά σε μη συνταγογραφούμενα!

Εντωμεταξύ, οι ασθενείς έρχονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των μη υποχρεωτικώς  συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως απελευθερώθηκαν με νόμο του 2014 αλλά εφαρμόστηκε στις αρχές του 2017. Ωστόσο, η αύξηση παρατηρείται έντονα τους τελευταίους μήνες,  μιας και πλέον την τιμή καθορίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες και όχι το κράτος, αφού μπήκε «τέλος» στην κρατική διατίμηση.

Όπως σημειώνει η κ. Δερβενιωτάκη, οι αυξήσεις φτάνουν από 30% μέχρι και 100% σε περιπτώσεις σκευασμάτων – φαρμάκων όπως το depon, η ασπιρίνη (που θα πάει στα 3.40 ευρώ από 1.80 ευρώ που πωλείται σήμερα), οι καραμέλες για το λαιμό, σιρόπια για το βήχα και άλλα σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ασπιρίνης που γίνεται πλέον πανάκριβη, κάτι αντίστοιχο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Εμείς είχαμε προειδοποιήσει από το 2014 ότι δεν είναι σωστό αυτό το μέτρο και δεν θα λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή», ανέφερε η ίδια , λέγοντας πως και σε αυτή την περίπτωση δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, όπως έλπιζε η κυβέρνηση, αλλά ευνοούνται οι φαρμακοβιομηχανίες που υπέστησαν πτώση του τζίρου τους από τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων!

 «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναθεωρήσει την στάση της προς όφελος της Φαρμακευτικής Περίθαλψης»

«Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς θα οδηγηθούν σε ένα άνισο αγώνα με τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία. Θα ακολουθήσει η ερημοποίηση των απομεμακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών γιατί τα φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως», υποστηρίζει ο ΠΦΣ. Τέλος, κάνει λόγο για αύξηση της γραφειοκρατίας στις περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους λόγω των συνεχών δηλώσεων που θα μπορούν να κάνουν τα φαρμακεία που θα ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για θεσμοθέτηση της ατιμωρησίας για συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν. «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναθεωρήσει την στάση της προς όφελος της Φαρμακευτικής Περίθαλψης και της Υγείας ασθενών και πολιτών», σημειώνει ο ΠΦΣ. 

Β.Σ./prlogos.gr

farmakeia171