dimos Serbiwn Velbentou logotipo Ζητήματα που σχετίζονται με την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Δήμου Σερβίων–Βελβεντού προκύπτουν μετά και την καταψήφιση την πρότασης  αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για ακόμη μία φορά η ανεξήγητα αρνητική στάση ορισμένων δημοτικών συμβούλων οδηγεί το Δήμο Σερβίων–Βελβεντού σε περιπέτειες, σε μία μάλιστα χρονική περίοδο που έχει επέλθει σταθεροποίηση στα οικονομικά στοιχεία του δήμου, με θετικά στοιχεία και ενδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να εξέλθει του σοβαρού προβλήματος, παρά τα όσα έχουν προηγηθεί.

Αρνητική στάση χωρίς να δίνονται οι απαραίτητες εξηγήσεις, πόσο μάλλον από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σταύρο Παπαδόπουλο ο οποίος ακολουθώντας δικούς του τρόπους και σειρά ψηφοφορίας (όπως τους εφαρμόζει ανάλογα την συνεδρίαση) καταψήφισε την σχετική πρόταση με το γνωστό αποτέλεσμα (8-8). Πρακτική που σίγουρα δεν αρμόζει στο θεσμό που εκπροσωπεί.

Πιο συγκεκριμένα κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο 30 Δεκεμβρίου καταψηφίστηκε η πρόταση  αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου.

Η αναμόρφωση αυτή αποσκοπεί στην εγγραφή των εσόδων από δημοτικό φόρο, τέλη καθαριότητας και Τ.Α.Π., έσοδα τα οποία όπως γνωρίζουν όλοι παρακρατούνται από τη ΔΕΗ, ωστόσο αποτελούν έσοδα του Δήμου. Ταυτόχρονα με την εγγραφή των εσόδων αυτών εκδίδεται και ένα ισόποσο ένταλμα πληρωμής της ΔΕΗ.  Αν δεν εκδοθεί το ένταλμα αυτό,  η εγγραφή των εσόδων δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα της τάξης των 700.000€. Συνεπώς η εγγραφή των εσόδων αυτών, που είναι και τα μοναδικά έσοδα της Υπηρεσίας Καθαριότητας & Ηλεκτροφωτισμού, επιβάλει την προτεινόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου προκειμένου να εκδοθεί το «τακτοποιητικό» ένταλμα πληρωμής της ΔΕΗ.

Αν δε γίνει η αναμόρφωση αυτή, θα επέλθουν  τα εξής τραγικά αποτελέσματα: 

1.            Δεν θα είναι δυνατή η εγγραφή των ανωτέρω εσόδων στον Π.Υ. του 2017 και θα φαίνεται ότι έγιναν ανταποδοτικά έξοδα εντός του 2017 (Καθαριότητα, ΔΙΑΔΥΜΑ κτλ) με μηδενικά αντίστοιχα έσοδα. Ουσιαστικά καταργείται λογιστικά και ταμειακά η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ηλεκτροφωτισμού.

2.            Η μη εγγραφή των εν λόγω εσόδων, περίπου 700.000€, καθιστά αδύνατη την κατάρτιση προϋπολογισμού για το έτος 2019 καθώς αυτή θα στηρίζεται στα έσοδα του 2017. Η αδυναμία κατάρτισης  προϋπολογισμού για το έτος 2019 θα οδηγήσει αναπόφευκτα το Δήμο σε πρόγραμμα εξυγίανσης (μνημόνιο- επιτροπεία).

Δυστυχώς, ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, για μικροπολιτικούς λόγους ακολουθούν

τη γνωστή τακτική που οδηγεί στην καταψήφιση σημαντικών προτάσεων σε κρίσιμες ψηφοφορίες, τακτική που βέβαια έχει στόχο την μη εύρυθμη λειτουργία του δήμου και τίποτα περισσότερο. Κάτι βέβαια που αξιολογείται ανάλογα από τους πολίτες του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.