- gefrymn3112 - Αντίγραφο- katapt3112 - Αντίγραφο- mpares3112 - Αντίγραφο

Συνηθίζεται με το κλείσιμο ενός ημερολογιακού έτους να γίνεται ανασκόπηση δράσεων, έργων, γενικότερα ανασκόπηση πεπραγμένων. Για την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου των Καμβουνίων αυτό θα απαιτούσε μια απλούστατη διαδικασία, ή μάλλον μια λέξη, τη λέξη «ουδέν»! Γιατί αυτή είναι η οδυνηρή αλήθεια…

Γι’ αυτό η παρούσα ετήσια ανασκόπηση είναι ανασκόπηση μη πεπραγμένων, οπότε υπάρχει άφθονο …υλικό! Θα αρκεστούμε εκ του προχείρου  σε επιγραμματικές αναφορές, χωρίς τεχνικές ή και άλλες  λεπτομέρειες. 

- ΠΡΟΣΒΑΣΗ (ΔΡΟΜΟΣ) ΑΠΟ ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ ΠΡΟΣ ΚΟΖΑΝΗ

1. Αποκατάσταση 2 σημείων κατάπτωσης οδοστρώματος στο 3ο χλμ από διασταύρωση «Παπαθυμιόπουλου» προς Ρύμνιο. Πρόβλημα 5-6 χρόνων, έγινε μια βελτίωση στη σήμανση από Νοε. 2016, το 2017 τίποτε.

katapt3112

2. Συντήρηση - Βαφή προστατευτικών κιγκλιδωμάτων της γέφυρας Ρυμνίου, να δούμε πότε…

gefrymn3112

3. Αποκατάσταση προστατευτικών μπαρών στη διασταύρωση προς Αιανή - Καισαρειά. Το πρόβλημα υφίσταται από 4.2.2017

mpares3112 1

4. Οδική παράκαμψη Κήπου, στο στάδιο των εξαγγελιών…

drparkip57 1_3112

- ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟ

1. Παραμένει σαν κύριο αίτημα -μετά και τις τελευταίες «περιπέτειες» από τη βλάβη της πομόνας- η σύνδεση του νερού της γεώτρησης από τη θέση «Ισιώματα» Μικροβάλτου με το υπάρχον δίκτυο, σαν εφεδρική λύση.

2. Παράδοση σε λειτουργία του ανακαινισμένου κτιρίου «Σπίτι Παιδιού», που οι κτιριακές υποδομές είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί προ τριετίας περίπου (συγκριτικά, το Πνευματικό Κέντρο Σερβίων, προϋπολογισμού περί τα 3 εκατ. ευρώ, παραδόθηκε σχεδόν σε ένα χρόνο από την έναρξη των εργασιών). Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Σερβίων-Βελβεντού από 3.10.2017 ποσό 15.000 €, αλλά δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει τίποτε.Σημ.: δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε στα δεκάδες άλλα επιμέρους προβλήματα.

sppaidmikr15109 2 2 1sppaidmikr15109 2 2 2 2

- ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ (ΒΑΣΙΚΟΣ ...ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ)

1. Αρδευτικό Καμβουνίων, στο απόλυτο «μηδέν» οι ενέργειες, μετά την «έγκριση δημοπράτησης τευχών από Μάιο 2016» που δεν προχώρησε ποτέ, μια διαπαραταξιακή επιτροπή από τα μέσα του 2017 που δεν λειτούργησε ποτέ, και έκτοτε απολύτως τίποτε…

2. Νερό Λαζαράδων, Ελάτης, Πολυρράχου

Χωρίς πόσιμο νερό οι Λαζαράδες για επτά (7) χρόνια, δημοπρατήθηκε το έργο από Οκτ. 2017, ελπίζουμε να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018. Συνεχίζει η τριτοκοσμική κατάσταση στις δεξαμενές νερού της Ελάτης (σύμφωνα με τις φωτογραφίες που περιφέρει ο τοπικός πρόεδρος), προβλήματα και στο εσωτερικό δίκτυο. Σοβαρό πρόβλημα τελευταία και με το νερό του Πολυρράχου (ανεπάρκεια παροχής από γεώτρηση Τριγωνικού, με δεδομένο το πρόβλημα με νιτρικά στο νερό του Πολυρράχου).

3. Μάρμαρο Τρανοβάλτου. Πολλά λόγια, προγραμματικές συμβάσεις, «μνημόνια» συνεργασίας κ.α.. Μοναδικό «επίτευγμα» το «πράσινο φως» για την ηλεκτροδότηση της μαρμαροφόρου περιοχής, με την έγκριση πρότασης (!) ένταξης στο ΕΑΠ από το Περιφερειακό Συμβούλιο (9.10.2017). Η δράση κατασκευής γλυπτών στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Τρανόβαλτο, ίσως το μόνο που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν "έργο".

- Tranov1210_3112

4. Γεωπάρκο Μπουχαριών Μικροβάλτου Καμβουνίων. Σε πλήρη εγκατάλειψη. Οι περιπατητικοί διάδρομοι που είναι πλέον επικίνδυνοι λόγω αποκόλλησης των πλακών του δαπέδου και της φθοράς των ξύλινων πλαϊνών (στο όριο της απαγόρευσης επισκεπτών), καμία συντήρηση-προφύλαξη γεωλογικών σχηματισμών, καμία σήμανση προς γεωπάρκο, καμιά έστω και υποτυπώδης διαχείριση…

ergmp16927 7 1 3112geoparkoMikrNoe12armpoux173 3112

5. Πεζογέφυρα σύνδεσης πλευράς Ελάτης με το βράχο του Καλλίστρατου που βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα της Ζάβορδας. Σε πλήρη ύφεση το θέμα, το συντονιστικό όργανο φαίνεται σαν να τα έχει «παρατήσει»…

edrvpez16165 1_3112

6. Υπόθεση «Πράσινο χωριό» η Ελάτη. «Ναυάγησε» οριστικά…

7. «Λειψό» ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα από τον αναμεταδότη του Αϊλιά Μικροβάλτου (για όλο τον ορεινό όγκο), αφού δεν προστέθηκε η 3η δέσμη των κρατικών καναλιών (ο κόσμος πάντως πληρώνει κανονικά τέλος υπέρ ΕΡΤ). Γενικότερα προβλήματα και με το τηλεφωνικό σήμα, μάλλον όλων των εταιρειών, με επιπτώσεις στην τηλεφωνία και στο ιντερνέτ.

8. Καθυστέρηση υπογραφής σύμβασης αποχιονισμού με τοπικούς κατόχους κατάλληλων μηχανημάτων από πλευράς του δήμου, εκκρεμότητα αποπληρωμής οφειλών παλαιοτέρων ετών, παρά τη ψήφιση σχετικού κονδυλίου από 3.10.2017 (πληροφόρηση πριν 1 βδομάδα). Γενικότερα προβλήματα από την κακή κατάσταση των αγροτικών δρόμων.

9. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ήρθε και η ανεκδιήγητη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού για αύξηση των δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, κατά 73% στις κοινότητες του πρώην δήμου Καμβουνίων, κατά 191% στην κοινότητα Λιβαδερού και κατά 80% στις κοινότητες (υπαγόμενες στη ΔΕ Σερβίων) Μεταξά, Τριγωνικού και Πολυρράχου!

10. Για την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής, ας μη γίνουν συγκρίσεις…

Ναι, δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση στα Καμβούνια…

Καλή Χρονιά σε όλους!

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr