- ST3-768x512Ήταν η εκπαιδευτικός στο Τρανόβαλτο Κοζάνης Ιωάννα Τζουκοπούλου που έβαλε τον «σπόρο» για την υλοποίηση του σπουδαίου προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Stoiximan «Μικροί Ήρωες». Βασική στόχευση των ξεχωριστών ενεργειών είναι τα παιδιά που, όπως εξηγεί στο newsit.gr το μέλος του Δ.Σ. της Stoiximan.gr Γιάννης Σπανουδάκης, αποτελούν την πραγματική ελπίδα της χώρας.

Πώς ξεκίνησε το ξεχωριστό «ταξίδι» της Stoiximan που οδήγησε στη δημιουργία των «Μικρών Ηρώων»; Από που άρχισαν όλα;

- ST7Η απαρχή του σχεδιασμού του ταξιδιού των Μικρών Ηρώων, ήταν ένα email από μια εκπαιδευτικό από το Τρανόβαλτο Κοζάνης, στο οποίο μας έκανε έκκληση για να συνεισφέρουμε στην προσπάθειά της να οργανώσει για τα παιδιά του σχολείου τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η κα Ιωάννα μας έβαλε τον σπόρο. Ήταν το πρώτο μας ερέθισμα. Ακολούθησε μια σύντομη έρευνα κατά την οποία διαπιστώσαμε ότι και λόγω οικονομικής κρίσης, τα παιδιά των σχολείων των απομακρυσμένων περιοχών έχουν πολύ μικρή έως μηδενική δυνατότητα να μεταβούν σε αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα ερεθίσματα που χρειάζονται τα παιδιά του δημοτικού για να αναπτυχθούν. Μεσολάβησαν αρκετές εβδομάδες για τον εντοπισμό των σχολείων, την κατάρτιση του προγράμματος, την συνεργασία με μουσεία, ιδρύματα και φορείς καθώς και τον τελικό σχεδιασμό του ταξιδιού 50 παιδιών, από 5 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, τις ίδιες ημέρες στην Αθήνα. Η ολοκλήρωση του προγράμματος μας δικαιώνει. Οι 50 πρώτοι Μικροί Ήρωες ήρθαν στην Αθήνα, οι περισσότεροι από αυτούς για πρώτη φορά, και επισκέφτηκαν μέρη όπως η Ακρόπολη και το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Είδαν από κοντά δηλαδή όλα αυτά που διάβαζαν στα βιβλία και αναγκάζονταν απλά να τα φαντάζονται. Επειδή οι 50 αυτοί Μικροί Ήρωες, δεν είναι οι μόνοι, το πρόγραμμα διευρύνεται και επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές και για νέο σχολικό έτος.

Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας μια άγνωστη ξεχωριστή ιστορία από τους «Μικρούς Ήρωες»;

Είναι γεγονός ότι τα μικρά παιδιά πάντοτε μας εκπλήσσουν. Κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, εκτός από τον ενθουσιασμό τους για τα σημεία που επισκεφτήκαμε και τα προγράμματα στα οποία συμμετείχαν, διαπιστώσαμε έναν αντίστοιχο ενθουσιασμό για πράγματα που δεν είχαμε σκεφτεί. Τα φανάρια στους δρόμους, το πούλμαν που τους μετέφερε, το μετρό απέσπασαν τον θαυμασμό των παιδιών γιατί για τα περισσότερα από αυτά, ακόμη και αυτά τα πράγματα της δικής μας καθημερινότητας, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Μια ξεχωριστή ιστορία ήταν η φιλία που ανάπτυξε ο Παναγιώτης από τους Αρκιούς με παιδιά από άλλες περιοχές, δεδομένου ότι στο νησί του δεν έχει την ευκαιρία να παίξει με άλλα συνομήλικα παιδιά, όντας ο μοναδικός μαθητής του δημοτικού σχολείου.

Ποιο είναι το μελλοντικό σας όραμα και πώς ευελπιστείτε να εξελιχθεί αυτό το ταξίδι με τους «Μικρούς Ήρωες»;

Επόμενος στόχος μας είναι η δεύτερη φάση του προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν» για τις ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και φυσικά η συνέχεια του προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες μαθαίνουν» για τα σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου 15.000 μαθητές θα επισκεφθούν εντελώς δωρεάν μουσεία, ιδρύματα και λοιπούς εκπαιδευτικούς χώρους. Θέλουμε να δούμε το Πρόγραμμα αυτό να μεγαλώνει συνεχώς, σκορπίζοντας χαμόγελα σε όλο και περισσότερα παιδιά, δίνοντάς τους αφορμές να πιστεύουν σε ένα δικό τους μέλλον, όπως ακριβώς το ονειρεύονται. Πρέπει να πούμε ότι, ειδικά για τη δράση «Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν», ανακοινώσαμε πρόσφατα τη δημιουργία του Προγράμματος Υποτροφιών Μικροί Ήρωες, θέλοντας να συνεισφέρουμε τα μέγιστα στα παιδιά αυτά, που το έχουν λίγο περισσότερο ανάγκη συγκρινόμενα με τα παιδιά των αστικών κέντρων.

- ST3-768x512

- ST4- ST8

Περισσότερες πληροφορίες τόσο για το πρόγραμμα της Stoiximan «Μικροί Ήρωες» όσο και για τις υπόλοιπες κοινωνικές δράσεις της εταιρείας θα βρείτε στο www.iroes.gr

Πηγή: www.newsit.gr

--iwan251017 711