Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Γιορτή Γιαπρακιού - Πίτας και Έκθεση

Χριστουγεννιάτικων Χειροποίητων Συνθέσεων

servia18.12.2011_1servia18.12.2011_2servia18.12.2011_3

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία Σερβίων η Γιορτή Γιαπρακιού και Πίτας την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011, που διοργανώθηκε στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού. Πλήθος πολιτών, κάθε ηλικίας συμμετείχε στην εκδήλωση που συνδύαζε την επιστροφή στον κόσμο των παραδοσιακών γεύσεων και εδεσμάτων, την παρουσίαση πατροπαράδοτων δρώμενων και εθίμων και το παιχνίδι για τα μικρά παιδιά. 

Γιαπράκια και πίτες φτιαγμένα με την παραδοσιακή συνταγή καθώς και Σερβιώτικο κρασί προσφέρθηκαν στην εκδήλωση που ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συλλόγου Γυναικών, του Εμπορικού Συλλόγου Σερβίων, του Συλλόγου Εθελοντών "Σέρβια Εν Δράσει" και της υποστήριξης του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση των εθίμων των Καπεταναραίων από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πλατανορεύματος, των Αράπιδων από την ομάδα νέων του Λιβαδερού και των Μωμόγερων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Ροδίτη.

Χριστουγεννιάτικους ύμνους και κάλαντα έψαλλαν οι χορωδίες του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων "Τα Κάστρα" και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη ενώ παραδοσιακούς χορούς παρουσίασε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Αθανασίου Κοζάνης.

servia18.12.2011_4servia18.12.2011_5servia18.12.2011_6servia18.12.2011_7

Επίσης στα ξύλινα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια της Κεντρικής Πλατείας Σερβίων τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να ζωγραφίσουν και να παίξουν με τους Άγιους Βασίληδες οι οποίοι έδιναν το δικό τους χρώμα στην εκδήλωση.

Ταυτόχρονα με την Γιορτή Πίτας και Γιαπρακιού στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου λειτουργούσε η  Έκθεση Χριστουγεννιάτικων χειροποίητων συνθέσεων του Λαογραφικού Συλλόγου Ζευγαλατιάς. Δεκάδες κατασκευές και αντικείμενα που κατασκεύασαν τα μέλη του συλλόγου προσφέρθηκαν στους επισκέπτες της έκθεσης με τα έσοδα να διατίθενται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της περιοχής.