www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Ενωτική Κίνηση Δήμου Σερβίων-Βελβεντού: Η εισήγηση και οι προτάσεις στη συζήτηση για την αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη (του Β. Κωνσταντόπουλου) Εκτύπωση
Παρασκευή, 20 Οκτώβριος 2017 18:44

Konstantopoulos IIΒρισκόμαστε σήμερα σε μια κορυφαία διαδικασία να συζητήσουμε την πρόταση της δημοτικής αρχής για την εκρηκτική αύξηση των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, σε ποσοστά έξω από κάθε λογική,  ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που σήμερα βιώνουν η χώρα και οι πολίτες του δήμου μας.

Συγκεκριμένα προτείνονται από την δημοτική αρχή οι παρακάτω αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας:

- Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε)  Σερβίων:  - Οικιακή χρέωση     + 102,5%

                                                             - Εμπορική χρέωση  +106,2 %

- Δ.Ε Βελβεντού                                   - Οικιακή                  +47,2 %

                                                              - Εμπορική                +36,3 %

- Δ.Ε Καμβουνίων                                - Οικιακή                   +116 %

                                                              - Εμπορική                + 75,5 %

- Δ.Ε Λιβαδερού                                   - Οικιακή                   + 362,8 %

                                                              - Εμπορική                 + 334,2 %

Ασφαλώς πρόκειται για εξωφρενικές και εξωπραγματικές αυξήσεις, ιδιαίτερα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που βιώνουν οι πολίτες εξ αιτίας των μνημονίων και των πολιτικών που αυτά έφεραν.

Η δημοτική αρχή για την επιβολή των παραπάνω αυξήσεων επικαλείται το μεγάλο χρέος προς την ΔΕΗ ύψους 1.263.382,05 € μέχρι τον Αύγουστο του 2017 (που εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 1.470.000 € ως το τέλος του έτους)  και οφειλή προς ΔΙΑΔΥΜΑ ύψους 1.026.896,89 €, ενώ ταυτόχρονα ότι το ισοζύγιο βεβαιωμένων εσόδων ως προς τις χρεώσεις από πλευράς ΔΕΗ είναι σημαντικά ελλειμματικό.

Η τιμολόγηση όμως των ανταποδοτικών τελών κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μια πράξη καθαρά λογιστική, δυο το λάδι, δυο το ξύδι, τέσσερα το λαδόξυδο.

Η τιμολόγηση των ανταποδοτικών τελών είναι μια πράξη κύρια πολιτική.

Δεν ζητάς αυξήσεις αν πρώτα δεν έχεις περιορίσει στο ελάχιστο το θέμα των δαπανών (εξόδων).

Κι απ’ ό,τι φαίνεται η δημοτική αρχή δεν προέβη, ούτε καν προτείνει περιορισμό των εξόδων στα ανταποδοτικά τέλη.

Εμείς σε παλαιότερη συζήτηση για τα ανταποδοτικά είχαμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την μείωση των εξόδων. Αγνοηθήκαμε. Η ευθύνη για το αποτέλεσμα  δική τους.

Τι έκανε όμως η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια για να αποφύγει την θύελλα που με μαθηματική ακρίβεια έρχονταν; Τίποτα. Πλήρης αδράνεια, ανικανότητα  και αβλεψίες που επιφέρουν τεράστιες πολιτικές, διοικητικές αλλά και πειθαρχικές ευθύνες.

Κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του δήμου τόσο για το έτος 2017 είχαμε προτείνει στην δημοτική αρχή τρία βασικά πράγματα.

1ον  Ο δήμος άμεσα πρέπει να προβεί στην βεβαίωση και είσπραξη των εσόδων από την ύδρευση και την αποχέτευση της τριετίας 2015, 2016 και 2017, που εκτιμάται ότι θα έφερναν έσοδα της τάξης των 1.500.000 €,

2ον  Ο δήμος να εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2017 την οφειλή προς την ΔΕΗ  και προς την ΔΙΑΔΥΜΑ ύψους τότε περίπου 1.050.000 € για την ΔΕΗ και 800.000 για την ΔΙΑΔΥΜΑ (συνολική αποκρυβείσα οφειλή 1.850.000 €) και ακολούθως να εντάξει την εξόφληση της οφειλής αυτής από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Υπ. Εσωτερικών και

3ον  Ο δήμος να προβεί άμεσα σε εισπράξεις των οφειλομένων από τους πολίτες προς τον δήμο συνολικού ύψους 2,0 εκ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα έφερνε έσοδα της τάξης των 700 χιλ. ευρώ περίπου.

Εφ’ όσον η δημοτική αρχή είχε προβεί στις προταθείσες ενέργειες,  θα είχε εισπράξει πάνω από 3,5 εκ. ευρώ και  σήμερα δεν θα συζητούσαμε για αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη.

Αντ’ αυτού όμως όχι μόνο δεν προέβη σε ουσιαστικές και δραστικές ενέργειες που θα βελτίωναν την οικονομική κατάσταση του δήμου αλλά αγνόησε πλήρως τις προτάσεις μας.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες και δεν είναι μόνο πολιτικές.

-          Στα τρία χρόνια της θητείας της δεν φρόντισε να βεβαιώσει και να εισπράξει ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης. Η έκδοση το φετινό καλοκαίρι λογαριασμών έναντι οφειλής, όχι μόνο δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα αλλά επιπλέον δημιούργησαν νέα, καθώς οι πολίτες δυσανασχετούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς, ακριβώς γιατί διαφωνούν με το ύψους της οφειλής.

-          Στα τρία χρόνια της θητείας της δεν φρόντισε να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την μερική είσπραξη των δημοτών προς τον δήμο. Ακόμα και η τελευταία ρύθμιση που έχει ανακοινωθεί από του Υπ. Εσωτερικών, με την αδράνεια της δημοτικής αρχής φαίνεται ότι θα πάει στον βρόντο.

-          Ως σήμερα δεν προέβη σε καμία ενέργεια ( δεν έχει υποβάλλει ακόμα ούτε καν την σχετική αίτηση) για την εξόφληση των οφειλών παλαιοτέρων ετών μέσω του αντίστοιχου προγράμματος του Υπ. Εσωτερικών, με ταυτόχρονη εγγραφή των οφειλών προς ΔΕΗ και ΔΙΑΔΥΜΑ στον προϋπολογισμό του έτους.

Η δημοτική αρχή έχει παρατήσει την λειτουργία του δήμου στην μοίρα της και στην καλή διάθεση κάποιων συνειδητών υπαλλήλων. Είναι απούσα από την λειτουργία του δήμου.

Τα ως τώρα έντονα προβλήματα στην  καθημερινότητα των πολιτών ( σκουπίδια, λάμπες φωτισμού, καθαριότητα δρόμων και πάρκων, κοπή χόρτων ) κορυφώνονται με την πλήρη εγκατάλειψη του δήμου και την επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

Η επιδείνωση του χρέους είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο δήμος είναι τραγική, με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Ο δήμος βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο.

Με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε κλείσιμο.

Ήδη η ΔΕΗ απειλεί ότι θα προβεί σε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε κτίρια και εγκαταστάσεις του δήμου.

Και η ευθύνη κύριε δήμαρχε για ό,τι συμβεί θα είναι εξ’ ολοκλήρου δική σας.

Κύριε δήμαρχε,

αν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας παραιτηθείτε, ζητώντας παράλληλα και τις παραιτήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων για να γίνουν εκλογές.

Είναι η τελευταία και μοναδική υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στον τόπο μας.

(Δείτε την ομιλία στο 10ο λεπτό του video, πατήστε εδώ )

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Εισήγηση στην συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου

Του Β. Κωνσταντόπουλου

Κύριε δήμαρχε, κύριοι σύμβουλοι

Ως γνωστόν η ανταποδοτικότητα μιας υπηρεσίας ανάγεται σε ετήσια βάση. Άρα οι υπολογισμοί μας πρέπει να γίνουν στον χρονικό ορίζοντα του ενός έτους.

Σύμφωνα με τον νόμο η τιμολόγηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών γίνεται με τρόπο που στο τέλος του έτους να μην δημιουργούνται ούτε ελλείμματα ούτε όμως και πλεονάσματα.

Επίσης αυτό που πρέπει να συζητηθεί σήμερα ως θέμα είναι η ισοσκέλιση (έσοδα = έξοδα ) των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Ως έσοδα θα θεωρήσουμε τα βεβαιωθέντα του έτους και ως έξοδα τις χρεώσεις της ΔΕΗ. Οι επισφάλειες των εισπράξεων δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη σ’ αυτή την φάση στους υπολογισμούς, άλλωστε είναι πολύ μικρές της τάξης του 2,5 %.

Άρα σήμερα δεν μπορούμε να συζητήσουμε πως θα αντιμετωπιστεί το χρέος προς την ΔΕΗ  και την ΔΙΑΔΥΜΑ, συνολικού ύψους 1.850.000 €.  Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει αυτοτελώς σε άλλο δημοτικό συμβούλιο. Κατά την άποψή μας, όπως επανειλημμένα σας έχουμε προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο, έπρεπε η οφειλή αυτή να συμπεριληφθεί και να εξοφληθεί από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών του Υπ. Εσωτερικών, όπως έκαναν τόσοι δήμοι στην χώρα. Το γεγονός ότι ο δήμος ακόμα δεν έχει κάνει αίτηση, δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας και της ανικανότητας της δημοτικής αρχής.

1. Στο σκέλος των εσόδων

Σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής αλλά και από τους διαθέσιμους πίνακες προκύπτει ότι για το 2016 τα έσοδα που βεβαιώθηκαν ανέρχονται στο ποσό των 732.380 €.

Πρέπει κατ’ αρχάς να εξετάσουμε την δυνατότητα αύξησης των εσόδων χωρίς την αύξηση της τιμής μονάδας (ευρώ/τ.μ).

Η αύξηση αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την πλήρη και  ακριβή καταγραφή των ιδιοκτησιών και των χρεώσεων ανά ιδιοκτησία, πράγμα που σήμερα καθίσταται εφικτό μετά την κατάρτιση του κτηματολογίου.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να προβούμε σε αύξηση της τιμής μονάδας (ευρώ/ τ.μ)  εάν πρώτα δεν εξαντλήσουμε κάθε άλλη δυνατότητα.

2. Στο σκέλος των εξόδων

Βασική αρχή μιας τιμολόγησης ανταποδοτικών υπηρεσιών είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών-εξόδων και η κατά το δυνατόν μείωσής τους, χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών αυτών.

2α . Έξοδα καθαριότητας

Κατά την άποψή μας μπορεί να γίνει μείωση των δαπανών καθαριότητας με τις παρακάτω ενέργειες.

-          Αυστηρός έλεγχος του προγράμματος αποκομιδής των σκουπιδιών, του ζυγίσματος των αυτοκινήτων και του συνολικού φορτίου που παραδίδει ο δήμος στον σταθμό μεταφόρτωσης της ΔΙΑΔΥΜΑ.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς μας. το ετήσιο συνολικό φορτίο των απορριμμάτων που παραδίδει ο δήμος στην ΔΙΑΔΥΜΑ, λόγω ακριβώς της φτώχειας που χτύπησε τα νοικοκυριά, πρέπει τα τελευταία χρόνια να έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 30 %.

Σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας εργολαβίας το μέσο ετήσιο συνολικό φορτίο των απορριμμάτων ανέρχεται στους 320 τόνους τον μήνα ή 3.840 τόνοι ανά έτος. Με κόστος μονάδας 28 €/τόνο, το ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 107.520 € και όχι στα 204.000 € που αναφέρεται στην εισήγηση.

-   Έλεγχος της διακίνησης ανακυκλώσιμων υλικών, ακριβής καταγραφή του   φορτίου που διακινείται ετησίως και υποβολή αιτήματος προς την ΔΙΑΔΥΜΑ μείωσης του κόστους αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών μέσω της τιμολόγησης του συνολικού φορτίου που παραδίδει ο δήμος.

2β. Έξοδα ηλεκτροφωτισμού

Τα έξοδα ηλεκτροφωτισμού μπορούν να μειωθούν εάν ο δήμος προβεί στις κατάλληλες ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω:

-          Ακριβής καταγραφή όλων των παροχών του δήμου. Από τις καταστάσεις παροχών προκύπτει ότι πιθανόν υπάρχουν παροχές που δεν είναι ιδιοκτησίας του δήμου.

-          Εκκαθάριση του μητρώου παροχών του δήμου. Για παράδειγμα στα Σέρβια εμφανίζεται ο Εμπορικός Σύλλογος με τρείς παροχές, ο Μορφωτικός με μία, ο ΦΟΠ με 25 παροχές, χρειάζονται πράγματι τόσες παροχές;

-    Διακοπή ρεύματος σε κτίρια ή παροχές που είναι ανενεργές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται κτίρια όπως το Εξατάξιο Γυμνάσιο, το Τούρκικο Σχολείο το οποίο χρησιμοποιείται μόνον για την έκθεση και άρα μπορεί να γίνει η διακοπή και επανατροφότηση κατά την περίοδο της έκθεσης  κ.α.

-          Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας φωτισμού .  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλές ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

. Έναρξη δημοτικού φωτισμού μία ώρα αργότερα και κλείσιμο μία ώρα νωρίτερα.

. Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα κτίρια των υπηρεσιών, ρυθμίζοντας  στην κατάλληλη θερμοκρασία τα κλιματιστικά και τους λέβητες. Θέση εκτός όλων των καταναλώσεων σε ώρες μη λειτουργίας των υπηρεσιών.

. Μείωση παγίων η οποία θα επιτευχθεί με την εκκαθάριση των καταλόγων.

   -    Μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ύδρευσης και άρδευσης.     Αυτό θα επιτευχθεί με την εκκαθάριση των καταλόγων των παροχών. Παράλληλα θα πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου οι παροχές ύδρευσης για υποκλοπές νερού, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

   -   Έλεγχος για την ακρίβεια της χρέωσης από την ΔΕΗ. Πρέπει να ελεγχθούν οι     χρεώσεις των παροχών σε οικιακό ή βιομηχανικό. Πιστεύω ότι υπάρχουν παροχές που χρεώνονται με οικιακό τιμολόγιο ενώ έπρεπε να χρεώνονται με βιομηχανικό.

Εν κατακλείδι κύριε δήμαρχε,

-          Εισπράξτε πρώτα τα έσοδα από τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης των ετών 2015, 2016,2017., συνολικού ύψους περίπου 1,5 εκ. ευρώ.

-          Εισπράξτε μέρος των οφειλών των πολιτών προς τον δήμο ύψους 2,0 εκ. ευρώ, συνολικού ύψους 600 χιλ. ευρώ.

-          Ζητείστε και πάρτε από το Υπ. Εσωτερικών χρήματα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου όμως να περιλαμβάνονται και οι οφειλές προς την ΔΕΗ  και ΔΙΑΔΥΜΑ, συνολικού ύψους 2,5 εκ. ευρώ,

-          Αυξήστε τα έσοδα των ανταποδοτικών με βάση τις προτάσεις μας.

-          Μειώστε τις δαπάνες επίσης με βάση τις προτάσεις μας,

Και τότε ελάτε στο δημοτικό συμβούλιο με μια τεκμηριωμένη άποψη για να συζητήσουμε για τα ανταποδοτικά τέλη.

Εμείς πάντως έχουμε κάνει τους σχετικούς υπολογισμούς και σας ενημερώνουμε, ότι εφ’ όσον γίνουν όλ’ αυτά,  δεν θα χρειαστούν αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη.

Ως τότε θα είστε μόνος σας. Εμείς δεν θα σας δώσουμε άλλοθι για την ανικανότητά σας, την αδράνειά σας, τις  παραλείψεις σας και τις αβλεψίες σας.

Ούτε συνένοχοι θα γίνουμε στο έγκλημά σας.

Η ευθύνη ανήκει ακέραια σε σας και την ομάδα σας αυτή που σας στηρίζει ή τουλάχιστον αυτή που απέμεινε να σας στηρίζει.

(Δείτε την ομιλία στο 18ο λεπτό του video, πατήστε εδώ )

Konstantopoulos II

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack