www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Τα θέματα των κοινοτήτων του ορεινού όγκου των Καμβουνίων και οι αποφάσεις που ελήφθησαν, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού 3/10 Εκτύπωση
Παρασκευή, 06 Οκτώβριος 2017 14:59

dsservvelv3017 2Τα θέματα που σχετίζονται με τις τοπικές κοινότητες του ορεινού όγκου Καμβουνίων και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού της Τρίτης 3 Οκτωβρίου 2017, έχουν ως παρακάτω:

Ι. Από τα έκτακτα θέματα προ ημερήσιας διάταξης

- Λήψη απόφασης για ένταξη εκτάσεων στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης (εισηγητής Μιλτ. Γκουτζιομήτρος, σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης).

Το χαρακτήρισε σημαντικό θέμα που αφορά την κτηνοτροφία και θα πρέπει ο δήμος να υποβάλει άμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αίτηση ένταξης στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης στην Περιφέρεια (κατεπείγον, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής 7 Οκτ. 2017). Επειδή αυτά τα σχέδια συνδέονται με τα «δικαιώματα» και τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, θα πρέπει να επισπευσθεί η αίτηση ένταξης γιατί υπάρχει κίνδυνος να κοπούν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων. Στα πλεονεκτήματα αυτών των μελετών είναι η βελτίωση διαχείρισης των βοσκοτόπων, ενδεχομένως με την προσθήκη νέων εκτάσεων που μέχρι τώρα δεν τις ενέτασσε το δασαρχείο. Η Περιφέρεια από την πλευρά της θα εκπονήσει τις μελέτες εντός 3 μηνών, σύμφωνα με τις οποίες θα παραχωρούνται βοσκότοποι για 7 χρόνια (αντί ετήσιας αίτησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ), θα γίνουν ποτίστρες, στέγαστρα, ομβριοδεξαμενές και δρόμοι στην έκταση του βοσκότοπου. Ο δήμος θα εισπράξει κάποια τέλη, από τα οποία θα καταθέσει το 40% στην Περιφέρεια.

Υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

- Λήψη απόφασης για διατύπωση προτάσεων του Δήμου στην αναθεώρηση για το σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων του ΥΠΕΚΑ (Βασ. Κωνσταντόπουλος, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης)

Αφορά το πλάνο διαχείρισης και άρδευσης όλης της λεκάνης απορροής του Αλιάκμονα, συμπεριλαμβάνει τα υπό δημιουργία αρδευτικά (Καμβουνίων, Καστανιάς κ.α.), το χαρακτηρισμό του δήμου ως «πληττόμενου» για σύνδεση με τις προσλήψεις προσωπικού, την οικολογική ισορροπία του συστήματος κ.α.

Η πρόταση του εισηγητή ήταν να υποβληθεί ως είχε το προηγούμενο ολοκληρωμένο σχέδιο που είχε υποβληθεί επί δημαρχίας του. Ο Μ. Ζορμπάς συμπλήρωσε ότι πρέπει να προστεθεί και το στρατηγικό πλάνο άρδευσης της λεκάνης (200 σελ.).  

Υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

- Λήψη απόφασης για ορισμό μελών σε νέα επιτροπή παρακολούθησης Προγραμματικής Σύμβασης με τη ΔΕΗ ΑΕ για το αρδευτικό των Καμβουνίων (Μιλτ. Ζορμπάς, ανεξάρτητος σύμβουλος)

Πρότεινε για τη νέα (ανανεωμένη) Προγραμματική Σύμβαση χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ του Αρδευτικού των Καμβουνίων, να διευρυνθεί σε πενταμελή η Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία τα τέσσερα (4) να είναι του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού. Κατόπιν συζήτησης ορίστηκαν τακτικά μέλη, ο δήμαρχος Κοσματόπουλος Αθανάσιος, ο αντιδήμαρχος Δισερής Ευθύμιος και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κωνσταντόπουλος Βασίλειος και Λιάκος Πολυδεύκης. Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι, Ζορμπάς Μίλτος και Γκουτζιομήτρος Μιλτιάδης.

Υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

ΙΙ. Από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης

Α/Α 4. Υποβολή πρότασης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020, στη Δράση 4.3.4.: «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».

Υπερψηφίστηκε, λόγω «ωριμότητας» μελέτης και περιορισμένου χρόνου υποβολής, η ασφαλτόστρωση αγροτικής οδού μήκους  1600 μ. στο Βελβεντό και συμπληρωματικά η προώθηση μελετών για οδοποιία μήκους 4 χλμ, που θα περιλαμβάνει τμήματα στην κτηνοτροφική περιοχή του Λιβαδερού και της Καστανιάς, καθώς και τμήμα στον κάμπο των Σερβίων στα όρια του Πλατανορέματος.

Υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

Α/Α 9. Έγκριση Συμφώνου Συνεργασίας για την Οργάνωση και Λειτουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης «Γενέτειρα της ΤΗΘΥΟΣ» με Συντονιστή Φορέα την ΑΝΚΟ ΑΕ και υποβολή πρότασης ένταξής του στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO

Πρόκειται για το "Γεωπάρκο Γενέτειρας της Τηθύος", εντός των ορίων των Περιφερειών Γρεβενών και Κοζάνης (Όρλιακας, Μπούρινος, Βουνάσα, δεκάδες κοινότητες, ακόμη και η πόλη των Γρεβενών), συνολικής έκτασης μεγαλύτερης των 1500 τετρ. χλμ., που περιλαμβάνει και τις Τ.Κ. Ελάτης, Τρανοβάλτου και Μικροβάλτου (στόχος του φορέα ήταν να συμπεριληφθεί και ο γεώτοπος των Μπουχαριών).

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (πλην Χαραλαμπίδη, Γεωργακόπουλου), με τις αντιρρήσεις του προέδρου της Τ.Κ. Ελάτης Ελ. Παλούκα που ζήτησε φάκελο με εγγυήσεις ότι δεν θα θιχτούν οι ιδιοκτησίες τους, και τη συνέχεια να ανάγεται στην …ψυχιατρική σφαίρα, με πρωτοφανείς εκφράσεις μεταξύ Κοσματόπουλου – Παλούκα (εικόνες συνεδρίασης που πλέον δεν εντυπωσιάζουν κανέναν).

Α/Α 15. Αποδοχή διαφόρων ποσών και κατανομή πιστώσεων

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κατανομή του ποσού των 304.100 €, της έκτακτης χρηματοδότησης από το υπουργείου Εσωτερικών (απόφαση 26847/7.8.2017), με κριτήριο την ορεινότητα του Δήμου.

Δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Τέλος μετατέθηκαν για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού, τα «έκτακτα» θέματα που προτάθηκαν:

- Κατάργηση Ληξιαρχείων Καμβουνίων και Λιβαδερού

- Αναπροσαρμογή ανταποδοτικών τελών ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

Γ.Μ/mikrovalto.gr

dsservvelv3017 2

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack