arxsil149 3Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα που ευωδιάζε από τους βασιλικούς, οι ευσεβείς πιστοί της Κοζάνης έψαλλαν με κατάνυξη ψυχής και συντριβή καρδίας "Σταυρός υψούται σήμερον και κόσμος αγιάζεται" και "Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα και την Αγία σου Ανάστασιν δοξάζομεν".

Με επίκεντρο τον μεγαλόπρεπο Ιερό Ναό των Αγίων θεοσέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, η Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης πανηγύρισε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τη μεγάλη δεσποτική εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Πλήθος ευσεβών πιστών προσήλθε στο "στόλιδι" της Κοζάνης να προσκυνήσει το Σύμβολο της πίστεως, της ελπίδας και της ζωής και να καταθέσει την προσευχή του επάνω στον Σταυρό που πότισε για χάρη των ανθρώπων με το Αίμα Του ο Χριστός. Υπερπλήρωσε τον Ιερό Ναό ενώ συνεχόμενη ήταν η ροή των πιστών για να προσκυνήσουν ιερό σύμβολο.

Την φετινή πανήγυρη λάμπρυνε όλως ιδιαιτέρως το γεγονός της παρουσίας της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Ατταλειωτίσσης εκ Μ. Ασίας που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ταύρου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προς ενίσχυση και ευλογία των πιστών, για λίγες ημέρες.

Παραμονή της εορτής στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα και του επιχώριου Επισκόπου, Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.

Με μεστό θεολογικό λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος μίλησε για τη μεγάλη δεσποτική εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, τονίζοντας ότι ο Σταυρός σκορπίζει τον αγιασμό του στα μάτια που τον αντικρύζουν με πίστη, στις καρδιές που τον προσκυνούν με ευλάβεια, στις ψυχές που λατρεύουν Αυτόν που πάνω του άπλωσε τα χέρια Του με την σταυρική Του θυσία.

"Όταν οι άνθρωποι αναφερόμαστε στη λέξη "Σταυρός" πέρα από την έννοια του Σταυρού του Χριστού, αναφερόμαστε τις περισσότερες φορές στις δοκιμασίες που υφίσταται ο άνθρωπος στη ζωή του. Γι' αυτό και ο λόγος περί σταυρού ηχεί πάντα δυσάρεστα στον άνθρωπο, ο οποίος αντιπαθεί τους σταυρούς και τις δοκιμασίες. Γενικά αρνείται και αποφεύγει όσο είναι δυνατόν του σταυρούς της ζωής. Γι' αυτό και ο λόγος του Χριστού περί άρσεως του Σταυρού αιωρείται στο κενό της αμφισβήτησης αλλά και της άρνησης" είπε ο Δεσπότης και συνέχισε σε άλλο σημείο της ομιλία του: "Αφού όμως ο Θεός μας αγαπά και θέλει τη σωτηρία μας, γιατί δεν μας απαλάσσει από τους σταυρούς; Γιατί δεν εξαφανίζει τις δοκιμασίες και τις θλίψεις από τη ζωή μας; Η απάντηση είναι ότι ο Σταυρός είναι αναγκαίος για τον μεταπτωτικό άνθρωπο, για τον άνθρωπο που έχασε την πραγματική αξία του Παραδείσου και πορεύτηκε κατά το θέλημά της καρδίας του. Ο σταυρός στη ζωή μας είναι παιδαγωγία".

Επεσήμανε την αναγκαιότητα, σε μια εποχή που το κακό έχει εξαπλωθεί, ο Σταυρός του Κυρίου να υψωθεί όχι μόνο στους Ιερούς Ναούς αλλά και σε κάθε τόπο και μέρος, σε κάθε εκδήλωση της ζωής του ανθρώπου.

Ανήμερα της Υψώσεως του Ζωοποιού Σταυρού, του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, ο οποίος προέστη και της λαμπρής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των προσκεκλημένων Μητροπολιτών, των Ιερέων και των Ιεροδιακόνων.

Μετά πάσης εκκλησιαστικής τάξης και μεγαλοπρέπειας πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και άπαντες έψαλλαν χαρμόσυνα το "Σώσων Κύριε τον Λαόν σου", υψώνοντας και προσκυνόντας τον Σταυρόν.

Το θείο λόγο κήρυξε ο σεπτός Μητροπολίτης της Ύδρας, με κέντρο τον Σταυρόν ως σύμβολο θυσίας και νίκης, αναφερόμενος και στους θεοσέπτους Βασιλείας Μ. Κωνσταντίνο και Ελένη για τη μεγάλη τους προσφορά στην ανεξιθρησκεία, στην μεταφορά της πρωτεύουσας στο Βυζάντιο αλλά και στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Ευχήθηκε δε ο Σταυρός του Κυρίου να εδραιώνει τους πιστούς και να τους προστατεύει.

Τέλος, θερμές ευχαριστίες στους Μητροπολίτες που λάμπρυναν με την παρουσία τους τη φετινή πανήγυρη εξέφρασε ο Ποιμενάρχης της Κοζάνης κ. Παύλος αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωσή της, στον Πρωτοσύγκελλό της Ι. Μητροπόλεως και Προϊστάμενο του Ναού, Αρχιμανδρίτη του Οικ. Θρόνου π. Χριστοφόρου Αγγελόπουλου, στους εκπροσώπους του Αρχών και στο Λαό για τη μαζίκή συμμετοχή του.

romfea.gr/Χρ. Καναρόπουλος

arxsil149 3

arxsil149 0arxsil149 1arxsil149 2