dentrl298 1 Είναι πολυετής, αειθαλής θάμνος που φθάνει, μέχρι το ενάμισι μέτρο ύψος, με άνθη, μικρά ελαφρώς γαλάζια -μωβ και ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο. Το φυτό σκορπίζει μια δυνατή μυρωδιά καμφοράς, ενώ η γεύση του είναι καυστική, και υπόστυφη.

Φυτό γνωστότατο στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, που το είχαν σε μεγάλη εκτίμηση, για την φαρμακευτική του δράση. Μεταξύ των άλλων είναι εξαιρετικό τονωτικό και σπασμολυτικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αντιρρευματικό, αποχρεμπτικό, ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Καλλιεργείται εύκολα, καθώς φημίζεται για τις αντοχές του. Απαιτεί ηλιοφάνεια, προτιμώντας θέσεις ,που είναι πλούσιες σε ήλιο. Το έδαφος πρέπει να στραγγίζει και η άρδευση του, πρέπει να γίνεται, όταν στεγνώσει το χώμα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπασμα, ενώ προτιμά λιπάσματα με περισσότερο άζωτο. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί τόσο με σπόρους, όσο και με μοσχεύματα. Τα πράσινα βλαστάρια συλλέγονται και ξηραίνονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από 35° C. Τα φύλλα ξεχωρίζονται μετά την αποξήρανση.

 ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το δενδρολίβανο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αλωπεκίας[4],της απώλειας μνήμης λόγω ηλικίας[5],και την απώλεια της τρίχας[6]. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της αύξησης της ροής της εμμήνου ρύσεως [7] και τον βήχα[8]. Επουλώνει πληγές[9] και αντιμετωπίζει προβλήματα στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη[11],όπως και τον ίκτερο[10] Αντιμετωπίζει την ανορεξία [3],την καούρα [2],τον μετεωρισμό  [14]και τον κατάρρου των πνευμόνων[13 ], αλλά και νευρικές παθήσεις [17] ,καθώς και την ουρική αρθρίτιδα [12 ],την παράλυση, [18]την πιτυρίδα, τον πονοκέφαλο[1] ,τον πόνο στα αυτιά [16]και την υπερκόπωση. [15]

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ 
Δημιουργεί [12] αλλεργίες, δυσανεξία και [4] δηλητηριάσεις σε ορισμένους ανθρώπους. Να μη το χρησιμοποιούν [2] γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή είναι [3] μητέρες και θηλάζουν Να μη το χρησιμοποιούν [1] παιδιά έως 6 ετών και [5].άνθρωποι επιληπτικοί, καθώς και[10]  οι έχοντες υψηλή πίεση, ούτε αυτοί που έχουν [6 ] ηπατική υπερευαισθησία ή [11] φωτοευαισθησία. Σε ορισμένους προκαλεί [7] ερεθισμό στα μάτια, ερύθημα ή δερματίτιδες και [8] ίλιγγους. Σε κάθε περίπτωση, αν εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα, πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. 

dentrl298 1

dentrl298 2

Λεπτομέρειες για την καλλιέργεια και τις χρήσεις, δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ που ακολουθεί: