prokopios307«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Προκόπιος. Ο Μητροπολίτης υπέστη ανακοπή την ώρα που κολυμπούσε στην θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης, κοντά στη μητροπολιτική κατοικία στην εκκλησιαστική κατασκήνωση της Μητρόπολης στη Θάσο.

Το τραγικό συμβάν έγινε αντιληπτό από τον άνθρωπο που πήγε να τον μεταφέρει στην επισκοπική οικία στη 1 το μεσημέρι. Κάτοικοι της περιοχής ανήσυχοι τον ενημέρωσαν ότι είχε μείνει πολύ ώρα στη θάλασσα.

Ο Μητροπολίτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Κομοτηνήγια τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου εξελέγη το 1974 πριν από 43 χρόνια. Ενθρονίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παύλου στις 15 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Προκόπιος (κατά κόσμον Μιχαήλ Κωνσταντίνου Τσακουμάκας) γεννήθηκε στο χωρίο Βουνό της Χίου το 1939. Αποφοίτησε το 1958 από την Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και στην συνέχεια μπήκε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1963. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 και Πρεσβύτερος το 1965. Υπηρέτησε έως το 1974 Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου.

Πλούσιο ήταν το έργο του στη Μητρόπολη ΦΝΘ, με πιο πρόσφατο αυτό της δημιουργίας πριν από ένα χρόνο (2016) του Ιδρύματος Χρονίων Πασχόντων και Ηλικιωμένων Άγιος Σίλας, στο εγκαταλειμμένο από το 1992 κτίριο που λειτουργούσε το ΤΕΙ Καβάλας.

«Ο λαός μας γνώρισε στο πρόσωπό του όλα τα χρόνια της ποιμαντορίας του τον ακούραστο και ανιδιοτελή εργάτη με το τεράστιο και πολύπλευρο κοινωνικό, ποιμαντικό, εκκλησιαστικό και ιεραποστολικό έργο» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου έχει οριστεί -ως ο αρχαιότερος- ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ρένα Πανταζόγλου

prokopios307