sdit aporrimmata10Τα «συγχαρητήριά» του στην Δυτική Μακεδονία για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της και έφερε εις πέρας ένα τόσο σημαντικό έργο, έδωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στα εγκαίνια της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ.

Η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας συνεννοήθηκε και αυτός είναι ο λόγος όπου είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που απέκτησε Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης των Απορριμμάτων, τόνισε η υπουργός, στα εγκαίνια της νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, που τελέστηκαν παρουσία πλήθος κόσμου το πρωί της Τετάρτης.

Αναλυτικά, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης  λίγο πριν εγκαινιάσει το έργο, τόνισε πως: «Η Δυτική Μακεδονία, η συνεργασία των δήμων και η απόφασή τους να προχωρήσουν έγκαιρα από πριν, αποτελεί βασική αιτία γιατί είμαστε σήμερα εδώ. Προχώρησαν με αποφασιστικότητα , με συνέπεια και επέλεξαν τον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία θα ολοκληρωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο . Τα συγχαρητήρια, γιατί η Δυτική Μακεδονία είναι η πρώτη περιφέρεια που έχει ολοκληρωμένο έργο διαχείρισης απορριμμάτων. Υπήρξε εξαιρετική συμβολή από την εταιρεία που ανέλαβε το ρίσκο, όντας εξαιρετικά αξιόπιστη , με όρους ΣΔΙΤ, μια διαδικασία που παρακολουθήσαμε στενά στο Υπουργείο Οικονομίας. Ξεκαθαρίζουμε, ότι υπήρξε η συζήτηση για το αν ένα τέτοιο έργο έπρεπε να είναι δημόσιο, ιδιωτικό, ΣΔΙΤ, ή ό,τι άλλο. Η θέση μας είναι πολύ σαφής, να γίνουν τα έργα με το καλύτερο εργαλείο που είναι πρόσφορο και επιλέγεται από τις τοπικές κοινωνίες. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου».  Ευχαρίστησε, επίσης, τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη για τη συμβολή του, σημειώνοντας επίσης ότι το έργο ήταν πολύ ώριμο, ήταν και χρηματοδοτικά ώριμο, είχε περάσει ανάλογες ευρωπαϊκές διαδικασίες και τόνισε πως ο τρόπος αποπληρωμής  ήταν δίκαιος για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, έδωσε το παράδειγμα της περιοχής, λέγοντας πως και άλλες περιφέρειες πρέπει να επιταχύνουν ανάλογες διαδικασίες.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Μανώλης Φάμελλος στην τοποθέτησή του , συνεχάρη όσους συνέβαλαν στο εν λόγω έργο, λέγοντας πως «το έργο αποτελεί την καρδιά της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία και μπορεί στα πλαίσια του Εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων και με βάση τους αναθεωρημένους στόχους, να επιτελέσει δύο στόχους: Να κατακτήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωσης επιβάρυνσης στο περιβάλλον αλλά και να ικανοποιήσει πρωτοπόρα τους ευρωπαϊκούς δείκτες, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας». Τόνισε στην ανάγκη απεξάρτησης της χώρας από την υγειονομική ταφή  , λέγοντας πως οι στόχοι που καλείται η χώρα να επιτελέσει είναι παλαιότερης κοινοτικής οδηγίας του 1999, λέγοντας πως «πρέπει η χώρα μας να βγει από τον μεσαίωνα των χωματερών και να μπει σε μια στιγμή βιομηχανικής επανάστασης, όπως το συγκεκριμένο εργοστάσιο, και να συμπληρωθεί με στοιχεία της ανακύκλωσης».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας έργων ΣΔΙΤ Νίκος Ματζούφας είπε η Eurostat έλεγξε εξονυχιστικά τη Σύμβαση Σύμπραξης και το οικονομικό μοντέλο και τον Απρίλιο του 2016 απεφάνθη ότι υπάρχει επαρκής μεταφορά ρίσκου στον ιδιωτικό τομέα και άρα το έργο αυτό  δεν επιβαρύνει με κανένα τρόπο το δημόσιο χρέος της χώρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλέκτωρ) Λεωνίδας Μπόμπολας σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα έργο το οποίο, σε αντίθεση με την μακρόχρονη ενταξιακή και διαγωνιστική διαδικασία του, εξασφάλισε έγκαιρα τη χρηματοδότηση, υπογράφηκε, αδειοδοτήθηκε, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, χωρίς ούτε μια ημέρα καθυστέρηση και εδώ και 25 ημέρες λειτουργεί απρόσκοπτα, υποδεχόμενο καθημερινά το σύνολο των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». ​

Στη συμβολή του έργου στην προστασία του περιβάλλοντος αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ, δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος , λέγοντας πως επιτυγχάνεται ορθή διαχείριση απορριμμάτων. Ο σχεδιασμός του 2017 συμπλήρωσε 20 χρόνια ζωής, στην αξιοποίηση απορριμμάτων και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών, τόνισε, ευχαριστώντας όλους τους δημάρχους από τη δημιουργία της ΔΙΑΔΥΜΑ μέχρι και σήμερα. Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης, αναφέρθηκε στο πρωτοπόρο όραμα, που προέβλεπε ανακύκλωση και από το 2005 έκλεισαν 207 ανεξέλεγκτες χωματερές, καθιστώντας την περιφέρεια της Δυτικής  Μακεδονίας ως πρώτη που πέτυχε αυτό τον στόχο.»Στη δυτική Μακεδονία αλλάζουμε συνήθειες για μια ακόμη φορά. Από τις χωματερές περάσαμε στην υγειονομική ταφή. Από τον πράσινο κάδο περάσαμε στη διαλογή στην πηγή και σχεδιάσουμε την επαναχρησιμοποίηση και τα πράσινα σημεία», κατέληξε.

Μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των παρευρισκομένων και του υπουργού, στο εργοστάσιο, αλλά και ενημέρωση για τη διαδικασία λειτουργίας του. Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων και αρκετοί αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων , αλλά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου, που ασχολήθηκαν επιχειρηματικά στην κατασκευή της μονάδας. Το παρών δεν έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, ενώ απουσίασε και ο περιφερειάρχης, ωστόσο την περιφέρεια εκπροσώπησε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Φώτης Κεχαγιάς, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος. Παρών, επίσης και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, αλλά και αρκετοί δήμαρχοι της περιοχής.

Β.Σ./prlogos

 

*ΣΔΙΤ: Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα

 

monada aporrimmaton sdit topsdit aporrimmata10