- koventareios vivliothiki96Ξεκινάει η επιστημονική έρευνα του πλούτου και επιστημονικού θησαυρού της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Ειδικότερα, το πρωί της Πέμπτης υπογράφηκε η σύμβαση με τους δύο επιστήμονες, τον διευθυντή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Χαρίτων Καρανάσιο και τον μεταδιδακτορικό ερευνητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Δημήτρη Σκρέκα,

...με αντικείμενο την τεκμηρίωση των χειρογράφων της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και πρόεδρος της ΚΔΒΚ Παναγιώτης Δημόπουλος, πρόκειται για μια σύμβαση ιδιαίτερη και ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους: «Είναι μια επιστημονική διαδικασία που είναι απαραίτητη σε μια βιβλιοθήκη με το περιεχόμενο μας. Ξεκινάμε μια επιστημονική έρευνα για τον πλούτο της βιβλιοθήκης. Επίσης, έχουμε ένα εργαλείο , που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνεργασία μας με την Εθνική Βιβλιοθήκη, ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε το κοινό μας και το αφήγημα της δικής μας βιβλιοθήκης και να είναι διαθέσιμη η πληροφορία διεθνώς». Η σύμβαση είναι 18μηνη διάρκειας και θα τεκμηριωθούν τα 100 πρώτα χειρόγραφα, τα οποία θα καταλήξουν στη μορφή τόμου, ο οποίος θα κοσμεί τις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου, ενώ η πληροφορία θα είναι επίσης διάχυτη και μέσω internet.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Χαρίτων Καρανάσιος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος, λέγοντας πως είναι ιδιαίτερη χαρά για τον ίδιο ότι προχωράει με την εν λόγω σύμβαση, για τους πρώτους 100 κώδικες της βιβλιοθήκης. Όπως τόνισε «για πρώτη φορά θα γίνει μια επιστημονική καταγραφή του πλούτου της βιβλιοθήκης, των πρώτων 100 χειρογράφων, ώστε η σημαντική βιβλιοθήκη της Κοζάνης να αποκτήσει ένα επιστημονικό εργαλείο για τα χειρόγραφα». Η βιβλιοθήκη της Κοζάνης είναι η παλαιότερη και ιστορικότερη της χώρας και εκ των παλαιοτέρων των Βαλκανίων. Έχει χιλιάδες έγγραφα, τεκμήρια και χειρόγραφα, που διασώζουν από τον 10-11ο αιώνα, όλη την παράδοση της περιοχής, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγω για θησαυρούς που δείχνουν την πνευματική και επιστημονική εξέλιξη της Κοζάνης. Επίσης, θα ακολουθήσουν συνέδρια και ημερίδες για τα εν λόγω χειρόγραφα, ενώ θα γίνουν και σεμινάρια παλαιογραφίας για περιορισμένο ειδικό κοινό, που σχετίζεται με τη φιλολογία και την ιστορία. Ενόψει της διαδικασίας μετεγκατάστασης, η εν λόγω πληροφορία, είναι ευκαιρία να διαχυθεί σε όλο τον κόσμο, κατέληξε.

Σε έναν θησαυρό που πλέον αξιοποιείται, αναφέρθηκε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Δημήτρη Σκρέκα, εξαίροντας παράλληλα τον Χαρίτων Καρανάσιο για την προσφορά του , λέγοντας παράλληλα ότι «είναι παρήγορο ότι συνεχίζεται η εν λόγω εργασία και ότι ο δήμος Κοζάνης πρωτοπορεί και με τον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο προσφέρουμε τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης, ώστε να μην μένουνε κλειστεί». Κατέληξε, λέγοντας ότι σκοπός των ιδίων είναι να αναδειχθούν οι θησαυροί αυτοί που παραμένουν αναξιοποίητοι, ώστε να διαχυθεί η πληροφορία.

Η σύμβαση έχει ύψος 19.000 ευρώ και 18μηνη διάρκεια.

Β.Σ./prlogos

- bibliothiki_symbasi_xeirografa96