www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Ο δημοτικός σύμβουλος Σωκράτης Μπρουσιόβας για την αύξηση τελών στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού Εκτύπωση
Πέμπτη, 25 Μάιος 2017 20:28
mprousiovas sokratis255Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 22 Μαΐου, προτάθηκαν στο σώμα από την οικονομική υπηρεσία του δήμου, μιας και δεν υπήρξε εισηγητής από την πλευρά της δημοτικής αρχής, αυξήσεις των δημοτικών τελών. Κάθε δημότης δηλαδή, θα πρέπει να πληρώνει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ,

...ανταποδοτικό τέλος προς τον δήμο 1.6€ ανά τετραγωνικό, αύξηση που για μερικά δημοτικά διαμερίσματα φτάνει στο 357% Ο λόγος αυτής της πρότασης είναι οι υπέρογκες οφειλές του δήμου προς την ΔΕΗ αλλά και την ΔΙΑΔΥΜΑ. Υπόψιν ότι το χρέος προς την ΔΕΗ αυξήθηκε από το 2015, όταν και ανέλαβε η νυν δημοτική αρχή από 475.000€ σε 1.136.000€ σήμερα και προς την ΔΙΑΔΥΜΑ για την ίδια περίοδο από 284.000€ σε 1.050.000€.

Γιατί συνέβη όμως αυτό; Διότι η δημοτική αρχή στην θητεία της έως τώρα, έχει αναλωθεί μόνο σε ενδοπαραταξιακές διαμάχες και επικοινωνιακές κοστοβόρες φιέστες, με συνέπεια εκτός του ανύπαρκτου παραγόμενου έργου, την αδυναμία βεβαίωσης και είσπραξης των οφειλών προς αυτή, Μετά από τρία χρόνια στην διοίκηση του δήμου η δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει να στείλει τους λογαριασμούς ύδρευσης στους κατοίκους του δήμου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ούτε όμως φρόντισε να εισπράξει τις διάφορες υποχρεώσεις από οργανισμούς και ιδιώτες. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα μια τεράστια υστέρηση εσόδων, στο βαθμό του 96% και κατά συνέπεια την κατάρτιση ενός προβληματικού προυπολογισμού, ο οποίος πρέπει να βασίζεται στα έσοδα της προηγούμενης χρονιάς. Η αντιπολίτευση προειδοποίησε έγκαιρα και επίμονα, προτείνοντας διάφορες λύσεις, όπως για παράδειγμα την ένταξη στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών του υπουργείου εσωτερικών, όμως ο δήμαρχος κατά την προσφιλή του τακτική υπήρξε αδιάφορος στο να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα. Οι διοικητικές αποφάσεις του δημάρχου μας οδηγούν στην απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης για διάφορα δημοτικά κτίρια, ενώ η ΔΙΑΔΥΜΑ αρνείται πλέον να διαχειριστεί απορρίμματα στον δήμο μας. Ποια είναι η λύση που προτείνει η δημοτική αρχή μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις; Όχι η εντατική προσπάθεια είσπραξης των δημοτικών τελών στις ήδη υπάρχουσες χαμηλότερες τιμές, όχι η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και οικονομίας όπου είναι δυνατό, ούτε η ένταξη έστω και την ύστατη στιγμή στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η λύση που προτείνει η δημοτική αρχή, είναι η κατακόρυφη αύξηση του ανταποδοτικού τέλους προς τον δήμο. Δηλαδή η μετάθεση των ευθυνών και των συνεπειών της ανικανότητας της δημοτικής αρχής στους ήδη επιβαρυμένους οικονομικά πολίτες του δήμου, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους.

Προσωπικά ως μέλος του ΔΣ του δήμου Σερβίων Βελβεντού, στο επόμενο έκτακτο συμβούλιο με αυτό το θέμα, δεν πρόκειται να συναινέσω σε καμία αύξηση των τελών. Γιατί δεν πρόκειται να δώσω άλλοθι στα λάθη της δημοτικής αρχής και ούτε πρόκειται να γίνω συνένοχος στην ανικανότητα τους, γιατί ένα ανταποδοτικό τέλος πρέπει ακριβώς να έχει ανταπόδοση προς του πολίτες και αυτήν η αύξηση δεν προορίζεται για την βελτίωση της καθημερινότητας κανενός, γιατί η δημοτική αρχή θα μπορούσε ως όφειλε να βρει άλλες λύσεις. κυρίως όμως γιατί δεν πιστεύω ότι ο πολίτης πρέπει να πληρώνει τις ευθύνες των πολιτικών προισταμένων. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και οι συνέπειες πρέπει να αποδωθούν εκεί που πρέπει.

Τέλος, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο λέχθηκε από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και καταγράφηκε, ότι ο δήμαρχος χρωστάει στον δήμο το ποσό των 30.000€. Αν ισχύει, πρέπει αυτό το ποσό άμεσα να πληρωθεί και να δοθεί σαν προκαταβολή για την ρύθμιση του χρέους προς την ΔΕΗ

kozanimedia.gr

mprousiovas sokratis255

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack