1 07042017aponomi008Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 07.04.2017 το μεσημέρι, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απένειμε τα Μεταπτυχιακά διπλώματα στους τριάντα έξι (36) ευδοκίμως αποφοιτήσαντες σπουδαστές της 20ης εκπαιδευτικής σειράς της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας.

Σπουδαστές ήταν Αξιωματικοί της Ελληνικής και Κυπριακής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και ανώτεροι υπάλληλοι του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

1 07042017aponomi008

Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, συνεπικουρούμενος από τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Κιούλο.

Παρέστησαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος και ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

2 07042017aponomi0023 07042017aponomi003

Παραβρέθηκαν, επίσης, η Βουλευτής Αικατερίνη Παπακώστα, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλειος Λεβέντης, ο Βουλευτής Χρήστος Κατσώτης, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, ο Ευστάθιος Ανθόπουλος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Α’ Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, η Χριστίνα Μελετιέ, ως εκπρόσωπος του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών Θεόδωρος Συρινίδης.

Στην ομιλία του, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας ανέφερε:

«Είναι προφανές πως, ειδικά σ’ αυτή τη σύγχρονη, πολύπλοκη και απαιτητική κοινωνία που ζούμε, ούτε οι ατομικές φυσικές ικανότητες, ούτε η κοπιώδης προσπάθεια, ούτε η εμπειρία αρκούν για να επιτρέψουν σ’ έναν κρατικό λειτουργό να εκπληρώσει την αποστολή του κατά τρόπο και στο βαθμό που η Πολιτεία και οι πολίτες προσδοκούν και απαιτούν πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για κρατικό λειτουργό με σημαίνουσα θέση στην ιεραρχική πυραμίδα του φορέα του και ως εκ τούτου με ιδιαίτερου ειδικού βάρους αρμοδιότητες, καθήκοντα και υποχρεώσεις.

Η αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής ενός ανώτατου κρατικού λειτουργού απαιτεί, βεβαίως, επαρκείς φυσικές ικανότητες, διαρκή και υπεύθυνη προσπάθεια, εμπειρία και ζήλο αλλά προϋποθέτει και τη συνεχή αναβάθμιση της γνωστικής του επάρκειας και ως εκ τούτου την ουσιαστική του επιμόρφωση σε κομβικά σημεία της επαγγελματικής του διαδρομής.

Η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί τη μετεκπαίδευση και επιμόρφωση, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, των σπουδαστών, σ’ ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, που σχετίζονται με τη στρατηγική και πολιτική εθνικής ασφάλειας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους ως ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί.

Αυτά τα είκοσι και πλέον έτη της λειτουργίας της, η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας έχει προσπαθήσει και πιστεύω πως έχει καταφέρει να μεταδώσει υψηλού επιπέδου γνώσεις στους σπουδαστές της και να εδραιώσει τη θέση, το ρόλο και την αξιοπιστία της ως κορυφαίος εκπαιδευτικός φορέας στα θέματα εθνικής ασφάλειας στη χώρα.

Είμαι, λοιπόν, ιδιαιτέρως ευτυχής και ικανοποιημένος γιατί σήμερα, σ’ αυτή εδώ την εκδήλωση της αποφοίτησης των τριάντα έξι (36) σπουδαστών, επιβεβαιώνεται ότι η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας εξακολουθεί να παράγει το σημαντικό εκπαιδευτικό της έργο και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του επαγγελματικού επιπέδου ανωτάτων κρατικών λειτουργών.

Δεδομένου ότι η πολιτική και η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας θεωρούν την ποιότητα της εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης του προσωπικού καθοριστικό παράγοντα εξασφάλισης της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, η αναβάθμιση της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας και η περαιτέρω βελτίωση του εκπαιδευτικού της έργου αποτελεί, αναμφίβολα, βασική προτεραιότητα στο μεσοπρόθεσμο οργανωτικό σχεδιασμό του Σώματος.

Κυρίες και κύριοι σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, με τη βεβαιότητα πως το χρονικό διάστημα της φοίτησης σας στη Σχολή υπήρξε εξαιρετικά ενδιαφέρον και άκρως παραγωγικό, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την ευδόκιμη αποφοίτησή σας και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

Να ευχαριστήσω, επίσης, και να συγχαρώ τους καταξιωμένους καθηγητές και διαλέκτες της Σχολής για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην εκπαίδευση των σπουδαστών, καθώς και το προσωπικό της Σχολής που εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για την ομαλή και επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και να ευχηθώ σε όλους υγεία, καλοτυχία και Χρόνια Πολλά ενόψει των Αγίων Ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης του Κυρίου ».

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανέφερε:

«Καλωσορίζουμε τους 36 αποφοίτους της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στον χώρο των προβληματισμών και της συνεισφοράς στα θέματα Εθνικής Ασφάλειας στην υπεράσπιση της ασφάλειας αυτής της χώρας.

Η γεωπολιτική κατάσταση της χώρας έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και βλέπουμε κάθε μέρα πόσο σημαντικά αλλάζει πολλές φορές προς το χειρότερο με νέες απειλές και κινδύνους που μας επιβάλλουν καινούρια καθήκοντα, συνεχή επαναθεώρηση, επανεκτίμηση, ανάλυση της κατάστασης στη περιοχή και αυτό απαιτεί, νέες γνώσεις, σαν κι αυτές τις γνώσεις αποκτήσατε στο διάστημα των περίπου 6 μηνών της παραμονής σας στη σχολή αλλά και υποχρέωση για συνεχή πρόσθεση νέων γνώσεων και συνεχή επανεκτίμηση της κατάστασης.

Η οικονομική επίσης κρίση διαφοροποίησε τις υπάρχουσες συνθήκες. Το έγκλημα, για να έρθω στα καθ' αυτό θέματα της ασφάλειας της καθημερινής, έχει αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις. Οι διαστάσεις αυτές πρέπει να επανεκτιμηθούν και να επανεξεταστούν σε συνδυασμό με τις γενικότερες απειλές και κινδύνους, τις γεωπολιτικές απειλές και κινδύνους που προανέφερα. Και πιστεύω ότι οι γνώσεις ακριβώς αυτές που αποκτήσατε με τη συνεισφορά, και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, των καθηγητών που πιστεύω ότι ήταν τεράστια η συνεισφορά, τεράστιο το επίπεδο γνώσεων το οποίο σας προσέφεραν.

Θα πρέπει λοιπόν με τα εφόδια αυτά που αποκτήσατε να συνεισφέρετε στους προβληματισμούς αλλά και στην προσπάθεια τη γενικότερη για τη διασφάλιση των θεμάτων ασφάλειας εξωτερικών και εσωτερικών στη χώρα μας.

Οι επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας το τελευταίο διάστημα είναι σημαντικές. Η στάση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι, αν κρίνουμε και από τις σημερινές επισκέψεις στη χώρα μας είναι σημαντικές και γι’ αυτό σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Πιστεύω ότι άμεσα θα μπορέσετε να συμβάλλετε με το έργο σας, είτε στα επιτελεία είτε σε διοικητικές θέσεις τις οποίες θα στελεχώσετε στην προσπάθεια αυτή που προανέφερα, επειδή και οι καιροί απαιτούν και υπάρχει καθημερινή ανάγκη για εξέταση με ευρύ πνεύμα με γνώσεις, με πατριωτική αντίληψη και με καθημερινή προσπάθεια στα θέματα αυτά τα τόσο σημαντικά γιατί καμιά φορά μας απασχολούν τα οικονομικά θέματα, μας απασχολούν τα θέματα τα υπόλοιπα, αλλά τα θέματα της ασφάλειας αποτελούν κεντρικό πυρήνα των απαιτήσεων ενός κράτους. Πιστεύω λοιπόν ότι σε αυτές τις απαιτήσεις θα συμβάλλετε και αυτό το πιστεύω, αν θέλετε και το απαιτώ από αυτή τη στιγμή της αποφοίτησης σας.

Ευχαριστώ για την προσπάθεια που καταβάλλατε στο διάστημα της φοίτησης σας και καλή συνέχεια και καλό ταξίδι στο χώρο της αναζήτησης της γνώσης αλλά και της προσπάθειας στα θέματα της ασφάλειας».

Στην τελετή παρέστησαν, ακόμα, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Επιπλέον, παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Κωτσάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Παναγιώτης Κορδολαίμης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Ταξίαρχος Δημήτριος Αθανασόπουλος, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Βράντζας, Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και ανώτεροι και ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθηγητές της Σχολής, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και συγγενείς των αποφοίτων.

Σημειώνεται, ότι η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας λειτουργεί από το 1997 και υπάγεται στην Αστυνομική Ακαδημία της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποστολή της είναι η μετεκπαίδευση σε επίπεδο μεταπτυχιακό των Ανώτερων Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, της Κυπριακής Αστυνομίας, καθώς και υπαλλήλων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική και την πολιτική εθνικής ασφάλειας.

Η φοίτηση στη Σχολή είναι ακαδημαϊκή διάρκειας έως 8 μηνών και το διδακτικό προσωπικό απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, Πανεπιστημιακούς καθηγητές, Ακαδημαϊκούς, Υπηρεσιακούς παράγοντες και Ειδικούς Επιστήμονες του Δημόσιου Τομέα.

diplvastr244 1diplvastr244 2

Σχολή Εθνικής Ασφάλειας

Αποστολή της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας είναι η μετεκπαίδευση και η επιμόρφωση, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, των Ανώτερων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος και Πολιτικών Υπαλλήλων άλλων Υπουργείων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Ο αριθμός των εισαγομένων στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας δεν υπερβαίνει τους 40 σπουδαστές και καθορίζεται κάθε φορά µε απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Με την ίδια απόφαση:

  • Καθορίζεται η προέλευση των σπουδαστών σε ποσοστό μέχρι 40% από Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, από πολιτικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και των λοιπών Υπουργείων και Υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Κοινοποιείται στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Γ.Ε.Ε.Θ.Α., στο Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για ενημέρωση των ενδιαφερομένων και τις περαιτέρω, κατά περίπτωση, ενέργειες.

Η φοίτηση στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας διαρκεί από έξι μέχρι οκτώ μήνες και αρ­χίζει εντός του μηνός Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Εισάγονται για φοίτηση και Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, µε βαθμό Ταγματάρχη ή Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων βαθμών, καθώς και πολιτικοί υπάλληλοι Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και άλλων Υπουργείων και Υπηρεσιών, εξουσιοδοτημένοι για τον χειρισμό θεμάτων κρατικής ασφάλειας.

Οι σπουδαστές της Σχολή Εθνικής Ασφάλειας Αξιωματικοί πρέπει να κατέχουν τα ουσιαστικά προσόντα για περαιτέρω εξέλιξη και να έχουν κριθεί ευμενώς από τα αρμόδια Συμβούλια κατά την τελευταία κρίση.

Οι πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των λοιπών Υπουργείων και Υπηρεσιών, πρέπει να ανήκουν στον Κλάδο Π.Ε., να έχουν βαθμό Α', να έχουν εγγραφεί στον πίνακα προακτέων κατ 'απόλυτη εκλογή και ηλικία, που συνεπάγεται δυνατότητα περαιτέρω παραμονής τους στην Υπηρεσία για πέντε (5) έτη τουλάχιστον.

Η επιλογή των σπουδαστών που προέρχονται από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται από τριμελή επιτροπή, η οποία συγκροτείται από τον Προϊστάμενο του Κλάδου Διοικητικού και τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Προσωπικού και Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο ανώτερος ή αρχαιότερος των οποίων ορίζεται ως πρόεδρος.

Για την επιλογή λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά προτεραιότητας τα ακόλουθα αντικειμενικά κριτήρια:

  • Η βαθμολογία µε το γενικό χαρακτηρισμό "ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ" κατά την αξιολόγηση του τελευταίου έτους.
  • Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου.
  • Η κατοχή πτυχίου Α.Ε.Ι. Σε περίπτωση περισσότερων τίτλων, προηγείται εκείνος που κατέχει τους περισσότερους.
  • Η κατοχή πτυχίου ξένης γλώσσας. Σε περίπτωση κατοχής τίτλων διαφορετικής βαθμίδας ή περισσότερων γλωσσών, προηγείται εκείνος που κατέχει αυτούς της ανώτερης βαθμίδας ή των περισσότερων γλωσσών, κατά περίπτωση.
  • Η εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση σε άλλα αντικείμενα που προσιδιάζουν προς αυτό της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας.
  • Ο χειρισμός σχετικών θεμάτων.

Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Υποδιοικητή της Σχολής, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Σπουδών, έναν (1) Αξιωματικό του Τμήματος Σπουδών, έ­ναν (1) ανώτερο Αξιωματικό της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, δύο καθηγητές και τον αρ­χηγό των σπουδαστών της εκπαιδευτικής σειράς. Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίζεται ο Διοικητής της Σχολής και Γραμματέας, χωρίς ψή­φο, ο κατώτερος Αξιωματικός.

Οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους διδάσκονται τις ακόλουθες ομάδες θεμάτων:

  • Α' Ομάδα: θέματα Κρατικής Ασφάλειας. Στρατηγική και Πολιτική Εθνικής Ασφά­λειας.
  • Β' Ομάδα: Διακρατικές και Διεθνείς Σχέσεις. Διεθνείς Οργανισμοί. Δίκαιο και Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Γ' Ομάδα: Διεθνές Δίκαιο. Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • Δ' Ομάδα: Εθνικά θέματα. Διεθνείς Συνθήκες. Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία νεότερων χρόνων.
  • Ε' Ομάδα : Εφαρμογή της Διοικητικής Επιστήμης και Πρακτικής στη Δημόσια Διοίκηση. Δημόσια Ασφάλεια και Διαχείριση Κρίσεων.

Στους σπουδαστές που αποφοιτούν ευδόκιμα από τη Σχολή απονέμεται, σε επίσημη τελετή, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις σπουδές της Στρατηγικής και Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας.

Οι ευδοκίμως αποφοιτούντες από τη Σχολή Αξιωματικοί φέρουν στη στολή τους διακριτική μεταλλική κονκάρδα, η οποία επί της κυρίας όψης απεικονίζει τον Παγκόσμιο Χάρτη των πέντε Ηπείρων και στο μέσον αυτής τον Παρθενώνα.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

vtr15615 244* Ο εκ Τρανοβάλτου – Μικροβάλτου καταγόμενος, αστυνομικός υποδιευθυντής Βασίλειος Τρευλόπουλος, κατέχει τη θέση του τμηματάρχη τμήματος Ασφαλείας και Αλλοδαπών της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας και είναι πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.