parMikrPer19p 22 1 - ΑντίγραφοΧριστός Ανέστη

Μεγάλη χαρά  αισθάνθηκα  για την αθρόα συρροή των  Μικροβαλτινών  στο  Χωριό, για να  παρακολουθήσουν τις  τελετές της Μεγάλης Εβδομάδος και να γιορτάσουν  το Πάσχα με τους δικούς τους ανθρώπους. Ήταν ευκαιρία να συναντηθούν  στο Χωριό  οι Μικροβαλτινοί, που ζουν και εργάζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού, να συζητήσουν και να  θυμηθούν τα παλαιά. 

Με την παρουσία τους έδωσαν ζωή στο Χωριό και χαρά στους συγγενείς τους. Τέτοιες  συγκεντρώσεις πρέπει να γίνονται  τακτικά, για να διατηρούνται οι δεσμοί των παλαιών με τον τόπο που γεννήθηκαν  και να ενισχύονται οι δεσμοί των νέων με το τόπο καταγωγής των προγόνων τους.  Παράλληλα οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να  γνωρίσουν από κοντά τους συγγενείς τους (παππού, γιαγιά, θείους, θείες, εξαδέλφια), να συνάψουν σχέσεις φιλίας με άλλους συνομηλίκους τους και να νιώθουν έντονη την επιθυμία να επισκέπτονται το Χωριό πιο τακτικά.

Μία Πρόταση

 Με την ευκαιρία της συγκέντρωσης των χωριανών για την εορτή του Πάσχα, σκέφθηκα  να κάνω την ακόλουθη  πρόταση: Το Χωριό μας διαθέτει προσωπικό υψηλού  μορφωτικού επιπέδου  και αδιαμφισβήτητου επιστημονικού κύρους. Επιστήμονες από το Χωριό μας  ευρίσκονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, κατέχουν υψηλές θέσεις στην κοινωνία και με την παρουσία τους λαμπρύνουν τους θώκους τους και δοξάζουν τον τόπο καταγωγής τους, το Μικρόβαλτο. Παράλληλα, υπάρχουν και πολλοί επαγγελματίες, οι οποίοι θριαμβεύουν στους τομείς της δραστηριότητάς τους. Όλοι αυτοί οι επιτυχημένοι Μικροβαλτινοί μπορούν να συναντώνται στο Χωριό  μία φορά τον χρόνο, να συζητούν διάφορα θέματα που αφορούν το Μικρόβαλτο και να προτείνουν εφικτές και ωφέλιμες για την τοπική κοινωνία λύσεις. Για τον σκοπό  αυτό προτείνω να συσταθεί μία ολιγομελής επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Μικροβάλτου, ως Πρόεδρο, τον Ιερέα, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου και τον κ. Γεώργιο Μαστρογιαννόπουλο, ο οποίος με τις γνώσεις που έχει για το διαδίκτυο και την πείρα που διαθέτει, θα αποτελεί την κινητήρια δύναμη λειτουργίας της επιτροπής. Ο αριθμός των μελών και τα πρόσωπα  της επιτροπής είναι ενδεικτικά και θα είναι δυνατόν να προστεθούν και άλλα, κατά την κρίση της επιτροπής.

Η συγκέντρωση μπορεί να γίνεται ή στις 20 Ιουλίου, που το χωριό γιορτάζει το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, ή στις 15 Αυγούστου, που γιορτάζουμε την κοίμηση της Παναγίας. Για τον χρόνο συγκέντρωσης να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα προσέλευσης  όσων διαμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Η επιτροπή, σε συνεννόηση με τους  καταγόμενους από το Μικρόβαλτο επιστήμονες και τους ειδικούς, θα καταρτίζει τη θεματική ενότητα που θα συζητείται κάθε φορά, θα ορίζει τους ομιλητές επιστήμονες και θα καθορίζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Το ανακαινισμένο κτίριο του «πρώην Σπιτιού του Παιδιού», το οποίο ευρίσκεται στο κέντρο το Χωριού, στο Μεσοχώρι,   νομίζω ότι είναι  κατάλληλος χώρος για τις εκδηλώσεις. Θέματα ενδεικτικά για συζήτηση μπορούν  να αποτελέσουν η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο υπόγειος πλούτος, η τουριστική αξιοποίηση (με την ανάδειξη της Ιεράς Μονής  Ζιδανίου, το Γεωπάρκο των Μπουχαριών , των Αναβρυκών κλπ),  η παλαιότερη πρόταση για άρδευση της περιοχής από τον Αλιάκμονα, η ιστορία της περιοχής, η ανάδειξη προσώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πράγματα του Χωριού.  Με τις συνελεύσεις αυτές  και με τη δημοσιότητα που θα λαμβάνουν χώρα,  τα  προβλήματα της περιοχής θα γίνονται ευρύτερα γνωστά  και θα είναι πιο εύκολη και δυνατή η λύση τους με  τις τεκμηριωμένες προτάσεις που θα ανακοινώνονται από τους  ειδικούς.  Γνωρίζω ότι η πρόταση είναι δύσκολη στην εφαρμογή της, αυτό όμως δεν είναι λόγος να μην  γίνει το ξεκίνημα. Κάθε αρχή  και δύσκολη, ιδίως τη σημερινή  εποχή που ζούμε. Με καλή όμως διάθεση και λίγη προσπάθεια όλα θα πάνε καλά και  με την πάροδο του χρόνου το δένδρο  θα ριζώσει, θα μεγαλώσει και θα φέρει καλούς και εύχυμους καρπούς.-

 Κωνσταντίνος Θωμά Γιαννόπουλος

Πρόεδρος Εφετών ε.τ.

parMikrPer19p 22 1 - Αντίγραφο