www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Σαν να μην πέρασε μια μέρα...(κύριο θέμα "Εν Μικροβάλτω..." ΑΦ22) Εκτύπωση
Σάββατο, 05 Νοέμβριος 2011 17:58

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011/ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "Εν Μικροβάλτω..." ΑΦ 22

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Τα προβλήματα στα Καμβούνια παραμένουν τα ίδια!

"Θερμό" καλοκαίρι στο Μικρόβαλτο…

.

mikrovalto_5.11.11

Μάλλον οι μεγαλύτεροι προβληματισμοί των ανθρώπων της περιοχής μας αυτή την εποχή είναι, το πόσο θα ανεβεί η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης για να αντιμετωπίσουν το χειμώνα που έρχεται και το αν θα πληρωθεί η σύνταξή τους -ρεαλιστικά μιλάμε για μια γερασμένη πλειοψηφία- τον ερχόμενο μήνα.

Ίσως ακόμη οι άνθρωποι κουράστηκαν μέσα στη δεδομένη απομόνωση και εσωστρέφεια τους να ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια ερωτήματα:

- Πότε θα γίνει ο δρόμος για τα Σέρβια από το Προσήλιο;

- Πότε θα βελτιωθεί ο δρόμος για την Κοζάνη;

- Θα κλείσει του χρόνου το Γυμνάσιο Τρανοβάλτου που για φέτος λειτουργεί σαν παράρτημα του Λιβαδερού;

- Πότε θα γίνει η  νέα γεώτρηση στους Λαζαράδες, που οι άνθρωποι δεν έχουν νερό;

Κι όλα αυτά στη "σκιά" βέβαια μιας χρεοκοπημένης χώρας και του υπερχρεωμένου Καλλικρατικού δήμου Σερβίων – Βελβεντού, που προσπαθεί ακόμη να βρει τα γεωγραφικά του όρια -ελέω Βελβεντού-.

Γινόμαστε κουραστικοί, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να ασχολούμαστε με τα ίδια θέματα.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις περσινές ή και παλιότερες αναφορές στα τοπικά προβλήματα...

- Ο βασικός δρόμος  για την έδρα του δήμου τα Σέρβια, μέσω Προσηλίου, παραμένει κλειστός από τον Ιούνιο του 2010. Ελλιπής είναι η ενημέρωση από τους υπευθύνους, με το θέμα να παραπέμπεται στη δικαστική διαμάχη της Κοινωνίας Προσηλίου με την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. Μέχρι πότε ακόμη; Ήδη μπαίνουμε στη χειμερινή περίοδο και από του χρόνου την άνοιξη …βλέπουμε! Πάντως εντύπωση μας προξενεί και η απραξία των τοπικών κοινωνιών της περιοχής, που για ένα τόσο σοβαρό θέμα αρκούνται στη συνήθη καφενειακή κριτική, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν κάνει την παραμικρή συντεταγμένη κίνηση διαμαρτυρίας.

- Στο άλλο θέμα του δρόμου Κοζάνης – Ρυμνίου μέσω Καισαρειάς, το τραγικό περιστατικό της απώλειας του 29χρονου συγχωριανού μας ήρθε να επιβεβαιώσει με το χειρότερο τρόπο την προχειρότητα με την οποία δόθηκε αυτός ο δρόμος στην κυκλοφορία, με την ανύπαρκτη σε πολλά κομβικά σημεία σήμανση και την ελλιπέστατη συντήρησή του.

- Στους Λαζαράδες εξακολουθούν οι άνθρωποι να μην έχουν πόσιμο νερό εδώ και δυο χρόνια και χωρίς να έχει δρομολογηθεί ουσιαστικά τίποτε για την επίλυσή του.

- Μοιάζει "πολυτέλεια" στην παρούσα φάση να ρωτήσουμε πότε θα παραληφθεί  το Γεωπάρκο, που από τις 10 Αυγούστου του 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, θα εγκαινιάζονταν και θα παραδίνονταν στην τοπική κοινωνία "την ερχόμενη εβδομάδα";

- Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας δείχνει σημεία βελτίωσης αλλά χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια.

Δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε στα  γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με τη φθίνουσα πορεία της περιοχής…

Εστιάζοντας στα καθ’ ημάς -στα Μικροβαλτινά-, είναι γεγονός ότι φέτος βιώσαμε ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι.

Την πρώτη "δοκιμασία" η κοινωνία του Μικροβάλτου την πέρασε στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου όταν και υπέστη βλάβη η υποβρύχια αντλία που τροφοδοτεί τον κεντρικό υδατόπυργο, αφήνοντας έτσι το χωριό για πέντε ημέρες χωρίς νερό. Όπως γίνεται πάντα στις μικρές κοινωνίες δεν εστιάσαμε στην ουσία του προβλήματος  και στην οριστική επίλυσή του, αλλά στην επίρριψη ευθυνών ένθεν και ένθεν.  

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε η ανακοίνωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού  της 29ης Αυγούστου,  που αναφέρονταν σε "διάλυση συμβατοποιημένων έργων" που αφορούσαν το Μικρόβαλτο. Αυτό προκάλεσε βέβαια την δικαιολογημένη αντίδραση -αναλυτικά παρουσιάζεται παρακάτω- ιδιαίτερα των υπευθύνων της προηγούμενης δημοτικής θητείας, με αποκορύφωμα την παραίτηση του δημοτικού συμβούλου και αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού Άρη Τζιούτζιου.

Μια αξιοπρεπής και γενναία πράξη όπως φαίνεται με την πρώτη προσέγγιση, αλλά σε βάθος χρόνου να αποδυναμώνει τις τοπικές διεκδικήσεις, που έγινε με μια μάλλον υπέρ το δέον αιχμηρή και σκληρή δήλωση παραίτησης που δικαιολογείται σαν "εν θερμώ" αντίδραση.

Την ευθύνη γι αυτή την εξέλιξη εξ ολοκλήρου φέρει η άκαιρη, κακώς διατυπωμένη, ατεκμηρίωτη και έωλη εισήγηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης από την πλειοψηφούσα παράταξη.

Άκαιρη γιατί διανύουμε μια εποχή που λόγω γενικευμένης κρίσης λεφτά δεν υπάρχουν και οι απαιτήσεις για άμεση εκτέλεση έργων, ούτως ή άλλως, είναι περιορισμένες.

Κακώς διατυπωμένη, γιατί ο όρος "διάλυση έργων"  στο Μικρόβαλτο ασφαλώς και δημιούργησε στον καθένα μας αρνητικές εντυπώσεις και αντιδράσεις.

 Ατεκμηρίωτη εισήγηση γιατί δεν ήταν επαρκείς και πειστικές οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τη "διάλυση", ενώ παράλληλα φάνηκε ότι δεν είχε μελετηθεί η ιδιαιτερότητα που είχαν οι συγκεκριμένες αναθέσεις έργων.

Και έωλη γιατί η -υποτιθέμενη- εξασφάλιση  των κονδυλίων -ποιων κονδυλίων;- που θα πήγαιναν στο έργο επισκευής του ΚΕΦΟ (Σπίτι Παιδιού), ήταν απλά μια λεκτική αναφορά που δεν αποτυπώθηκε -ούτε μέχρι σήμερα- σε γραπτό συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης.

Προσωπικά είμαι υπέρ της άποψης ότι μια διάδοχος κατάσταση θα πρέπει να σέβεται και να συνεχίζει τα δρομολογημένα έργα των προκατόχων της.

Οι ιδιαιτερότητες όμως που προαναφέραμε για τα υπό "διάλυση" επίμαχα έργα μας επιτρέπουν να προβούμε στις παρακάτω επισημάνσεις:

- Το πρώτο υπό "διάλυση" έργο, το αντιπλημμυρικό κανάλι με πλακοσκεπή στο ρέμα δίπλα στο δημόσιο δρόμο, προϋπολογισμού 108.000 €, δημοπρατήθηκε και ανατέθηκε από το 2009! Δεν βλέπω κανένα λόγο "διάλυσης" του, αλλά θα ήθελα να μάθω το λόγο που δεν προχώρησε  το συμβατοποιημένο αυτό έργο για δυο χρόνια και σε πια υπογραφή "σκόνταφτε". Ο δήμαρχος  κ. Κωνσταντόπουλος πριν προχωρήσει στην εισήγηση για τη "διάλυση", το εξέτασε το θέμα από αυτή την πλευρά; Πάντως μια ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα αυτό και επανεξέταση του θα ήταν η καλύτερη λύση.

 - Το δεύτερο έργο είναι η κατασκευή γηπέδου 5Χ5, ολυμπιακών προδιαγραφών (!!) παρακαλώ, προϋπολογισμού 170.000 €, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος του 2010 του π. δήμου Καμβουνίων. Το 2010 από τον π. δήμο Καμβουνίων δημοπρατήθηκε και ανατέθηκε ένα τμήμα του έργου προϋπολογισμού 61.100 € που εντάχτηκε τελικά στο Ε.Α.Π. (Τοπικό Πόρο). Ένα έργο που θα έμενε ημιτελές με το συνήθη ρυθμό  στις χρηματοδοτήσεις και με το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής του να μετατίθεται για πολλά χρόνια πίσω. Η τροποποίηση - έτσι έπρεπε να αναγραφεί στην ημερήσια διάταξη-  του έργου σε ένα γήπεδο "τύπου" 5Χ5 με υποπολλαπλάσιο κόστος, πράγματι θα έδινε λύση στις ανάγκες άθλησης των παιδιών, που όντως είναι αρκετά σε αριθμό την περίοδο του καλοκαιριού. Ίσως θα χρειαζόταν και η διαμόρφωση ανάλογου χώρου και στο Δημοτικό Σχολείο. Στο τέλος-τέλος μπορούμε να ζήσουμε στο Μικρόβαλτο και χωρίς γήπεδο-γιαπί 5Χ5 ολυμπιακών προδιαγραφών!

- Θετική παρένθεση αποτελούν, οι ασφαλτοστρώσεις  τμημάτων δρόμων του χωριού και του γηπέδου μπάσκετ -χωρίς μπασκέτες !- που έγιναν τελευταία και το έργο της διαμόρφωσης -σε λάθος θέση το αμφιθέατρο;- της εισόδου στο Μικρόβαλτο που συνεχίζεται   με ρυθμό "σημειωτόν" στη θέση Γκεφύρια.

- Το "θερμό" καλοκαίρι για το Μικρόβαλτο, ήρθε να ολοκληρωθεί τραγικά με του χαμό 29χρονου παλικαριού σε τροχαίο δυστύχημα το μοιραίο εκείνο βράδυ της Κυριακής, 21 Αυγούστου 2011…

Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack