aerpt251Συναγερμός έχει σημάνει στη Ρωσία καθώς αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Tupolev-154, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τα ραντάρ λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, συνετρίβη. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 92 άτομα (84 επιβάτες και 8 μέλη πλήρωμα).

«Συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους ΤU-154, στο οποίο επέβαιναν 92 άνθρωποι, βρέθηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα παράλια της πόλης του Σότσι, σε βάθος 50 έως 70 μέτρων», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Yπουργείο Άμυνας.

Στη λίστα των επιβατών που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Άμυνας συγκαταλέγονται 64 μέλη της Ensemble Alexandrov, οκτώ στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της Ensemble Alexandrov Βαλέρι Χαχίλοφ, που πήγαιναν στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Λαττάκειας για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τις δυνάμεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία, εννέα δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι, οκτώ μέλη του πληρώματος και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επικεφαλής γνωστής στη Ρωσία φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής και ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και για την πορεία των ερευνών. 

Τη συγκρότηση επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια της συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα διέταξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Μεντβέντεφ να «συγκροτήσει και να ηγηθεί κυβερνητικής επιτροπής έρευνας η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής του Tu-154 στο Σότσι», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο προσθέτοντας ότι ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε «τα βαθύτατα συλλυπητήριά του» στους συγγενείς των θυμάτων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν τραγουδιστές, χορευτές και μουσικοί της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού που πήγαιναν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τους Ρώσους στρατιώτες στη Συρία.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των θυμάτων - Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό των θυμάτων. «Το πτώμα ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε στη συντριβή του Τουπόλεφ-154 βρέθηκε σε απόσταση έξι χλμ. από την παραλία του Σότσι», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ. 

Νεότερη ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ανέφερε πως εντοπίστηκαν «τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων και μεταφέρονται με πλωτό σκάφος», ενώ πηγή του υπουργείου ανέφερε -όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Interfax»- πως «έχει προσδιοριστεί η περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος TU-154, χωρίς επιζώντες στον ορίζοντα». 

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι στην περιοχή της συντριβής κατευθύνονται έξι σκάφη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Στις έρευνες συμμετέχουν άλλα τέσσερα πλοία, ισάριθμα ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τηλεκατευθυνόμενες υποβρύχιες συσκευές και 63 δύτες. Άλλοι 50 βατραχάνθρωποι από άλλους στόλους αναμένεται να φτάσουν στο Σότσι μέσα στην επόμενη ώρα.

«Δεν ελήφθη κανένα σήμα κινδύνου από το αεροπλάνο»
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις υπηρεσίες διάσωσης, μετέδωσαν νωρίτερα ότι το αεροπλάνο πιθανόν συνετρίβη κατά τη διάρκεια της ανόδου του και είναι απίθανο να υπάρχουν επιζώντες.  Δεν ελήφθη κανένα σήμα κινδύνου από το αεροπλάνο, αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές.
Νωρίτερα, το πρακτορείο INTERFAX μετέδωσε - επικαλούμενο το δίκτυο RUSSIA 24 TV - ότι το αεροσκάφος πιθανόν συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στις ακτές του Σότσι. Κατά την ίδια πηγή, το αεροπλάνο συνετρίβη λόγω τεχνικής βλάβης.
Καρέ - καρέ η τελευταία απογείωση του μοιραίου Τουπόλεφ
Στη δημοσιότητα δόθηκε από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης βίντεο που φαίνεται το πολεμικό αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ να απογειώνεται στις 05:40 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), από το αεροδρόμιο Αντλέρ, στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο στην Μαύρη Θάλασσα.
Λίγα λεπτά αργότερα το αεροπλάνο συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα βυθίζοντας στο πένθος τη Ρωσία. 

Ανάμεσα στα θύματα η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επικεφαλής γνωστής στη Ρωσία φιλανθρωπικής οργάνωσης
Στο μοιραίο αεροσκάφος όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας, επέβαινε και η διάσημη για το φιλανθρωπικό της έργο στη Ρωσία, Elizaveta Glinka (Δρ. Liza).
Ενώ όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, την Elizaveta Glinka θα συνόδευε σε αυτό το ταξίδι και ο επικεφαλής της προεδρίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Mikhail Fedotov, στον οποίο τελικά δεν επετράπη να την ακολουθήσει.
«Ήξερα ότι επρόκειτο να πάει εκεί. Θα πετούσαμε μαζί, αλλά μόνο σε αυτήν επετράπη να κάνει αυτό το ταξίδι. Δεν ήταν ένα ταξίδι αναψυχής, αλλά θα μετέφερε φάρμακα σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο Μέλη της στρατιωτικής ορχήστρας Αλεξάντροβ και δημοσιογράφοι τα θύματα 
Τα μέλη της περίφημης στρατιωτικής ορχήστρας Αλεξάντροβ τα οποία μετέβαιναν σε ρωσική στρατιωτική βάση στη Λαττάκεια, προκειμένου να λάβουν μέρος σε εκδήλωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ήταν κάποιοι από τους επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.στη Λαττάκεια» είπε ο Mikhail Fedotov. 

zougla.gr

aerpt251