epalserv912 2Με διαβήματα-επιστολές προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού, ο σύλλογος εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Σερβίων, ζητά να επαναλειτουργήσουν οι τομείς των τμημάτων Πληροφορικής, Γεωπονίας και Οικονομίας και Διοίκησης, για τους οποίους με Υπουργική απόφαση προβλέπεται να μην λειτουργήσουν για το σχολικό έτος 2016-2017.

Σύμφωνα με τις επιστολές, το μέτρο αυτό βασίστηκε κυρίως στο γεγονός ότι συγκυριακά αυτοί οι τομείς δεν λειτούργησαν το προηγούμενο σχολικό έτος στη Β’ τάξη, ενώ τμήματα των τομέων αυτών λειτούργησαν στη Γ’ τάξη. Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Σερβίων στηρίζουν το αίτημά τους στο γεγονός ότι η σχολική μονάδα διαθέτει πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό για τους ως άνω τομείς και υπάρχουν αντίστοιχοι καθηγητές με οργανικές θέσεις, έχοντας και σαν δεδομένο ότι από τις εγγραφές που διενεργούνται στο σχολείο, διαφαίνεται ενδιαφέρον από τους μαθητές, αρκετοί από τους οποίους προέρχονται από τα απομακρυσμένα χωριά του ορεινού όγκου των Καμβουνίων και για τους οποίους η επιλογή άλλου σχολείου (Κοζάνη), θα ήταν οικονομικά -και όχι μόνο- δυσβάστακτη.

Το θέμα τέθηκε για συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού της Δευτέρας 5.12.2016, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα να υποστηριχτεί η διεκδίκηση της επαναλειτουργίας των τομέων του ΕΠΑΛ και να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα.

Η διεκδίκηση της επαναλειτουργίας των τομέων υποστηρίζεται ακόμη, από την πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ Σερβίων.

epalserv912 2

Το περιεχόμενο των δύο επιστολών, έχει ως παρακάτω:

                               

Σέρβια  3/08/2016    

Προς: Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κο Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο

Κοιν.: Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Κοζάνης κα Βασιλική Βόντσα.

ΘΕΜΑ:   «Επαναλειτουργία τομέων»

Αξιότιμε Κε Περιφερειακέ Διευθυντή.

Όπως γνωρίζεται μετά την Υπουργική απόφαση για την λειτουργία των τομέων στα ΕΠΑΛ της χώρας, στο 1ο ΕΠΑ.Λ Σερβίων προβλέπεται να μην λειτουργήσουν για το σχολικό έτος 2016-2017 τρείς από τους εγκεκριμένους μέχρι πρότινος τομείς που λειτουργούσαν στο σχολείο μας.

Πιο συγκεκριμένα αφορά τη διακοπή λειτουργίας των τομέων α) Πληροφορικής, β) Γεωπονίας και γ) Οικονομίας και Διοίκησης. Το μέτρο αυτό βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι συγκυριακά αυτοί οι τομείς δεν λειτούργησαν το προηγούμενο σχολικό έτος, στην Β’ τάξη, ενώ τμήματα των τομέων αυτών λειτούργησαν στην Γ’ τάξη.

Όπως κατανοείτε, το γεγονός αυτό είναι συγκυριακό και δεν μπορεί να γενικευθεί για τη νέα σχολική χρονιά, δεδομένου ότι διαφαίνεται από τις εγγραφές που διενεργούνται στο σχολείο ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τους ως άνω τομείς.

Επιπλέον το σχολείο διαθέτει πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό ( πχ στον τομέα της  πληροφορικής   και της Διοίκησης και οικονομίας υπάρχει εργαστήριο πληροφορικής και κατάλληλο λογισμικό για τη λειτουργία και των δύο τομέων). Για τον τομέα Γεωπονίας, που παραδοσιακά λειτουργούσε στο σχολείο μας,  υπάρχει εγκαταστημένο και λειτουργικό θερμοκήπιο στον αύλειο  χώρο καθώς και ο εξοπλισμός για τη λειτουργία των εργαστηριακών μαθημάτων.  Η εργαστηριακή εκπαίδευση των μαθητών μπορεί να εμπλουτιστεί και με την αξιοποίηση του εδαφολογικού εργαστηρίου του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο για την εκπόνηση εδαφολογικών μελετών, με τον δενδροκομικό σταθμό Σερβίων καθώς και με τις υποδομές των πρότυπων αγροτικών συνεταιρισμών Βελβεντού  ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ..

Επιπλέον για τους παραπάνω τομείς υπάρχουν Εκπαιδευτικοί που μπορούν, χωρίς πρόβλημα, να υποστηρίξουν την λειτουργία τους. Σημειώνεται ότι στο σχολείο μας υπάρχουν δύο (2) Καθηγητές (ΠΕ 19 - ΠΕ20) Πληροφορικής με οργανική θέση,  δύο (2) Καθηγητές ( ΠΕ18) Διοίκησης και Οικονομίας και ένας (1) Καθηγητής (ΠΕ18) του τομέα γεωπονίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι για τη φετινή χρονιά υπάρχει ενδιαφέρον από μαθητές το  οποίο δεν έχει ακόμη πλήρως εκδηλωθεί λόγω συνέχισης των εγγραφών, ζητούμε να επανεξεταστεί το θέμα και να επαναλειτουργήσουν στο 1ο ΕΠΑΛ Σερβίων οι παραπάνω τομείς.

Η επαναλειτουργία των τομέων θα διευκολύνει τους μαθητές που προέρχονται από απομακρυσμένα χωριά ( π.χ  Λιβαδερό, Ελάτη, Τριγωνικό κτλ) να προσέρχονται στο σχολείο μας εξοικονομώντας χρόνο, έξοδα μεταφοράς και ασφάλειας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (παγετός) κατά τους χειμερινούς μήνες και αποφεύγοντας την ταλαιπωρία, μια και η  σχετική απόσταση, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνά τα 40 Km ήτοι 80 Km ημερησίως από την Κοζάνη όπου προβλέπεται να λειτουργήσουν οι παραπάνω τομείς.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση του θέματος και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και τη θετική εισήγησή σας προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σημειώνεται ότι η παρούσα επιστολή στηρίζεται  από την πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για το σύλλογο εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Σερβίων

Ο Διευθυντής  


Σέρβια  05/12/2016

Προς:  Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σερβίων – Βελβεντού

Κοιν.: - κ. Δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού

             - Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων κ.κ. Βασίλειο Κωνσταντόπουλο, Πολυδεύκη Λιάκο, Νίκο Γεωργακόπουλο (και μέσω αυτών στους Δημοτικούς Συμβούλους)

            - Ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους

ΘΕΜΑ:   «Ενημέρωση για την προσπάθεια επαναλειτουργίας τομέων στο  Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Σερβίων»

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού,

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Αξιότιμοι κ. κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Με αφορμή το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, «Περί γνωμοδότησης για τις μεταβολές Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σχολικού έτους 2016-2017» θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, ΕΠΑΛ Σερβίων την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με  την Υπουργική απόφαση Φ20/105925/Δ4/29-06-2016 «για την λειτουργία των τομέων στα ΕΠΑΛ της χώρας», στο 1ο ΕΠΑ.Λ Σερβίων καταργήθηκαν τρείς από τους εγκεκριμένους μέχρι πρότινος τομείς που λειτουργούσαν εύρωστα στο σχολείο μας. Συγκεκριμένα αφορά στη διακοπή λειτουργίας των τομέων α) Πληροφορικής, β) Γεωπονίας και γ) Οικονομίας και Διοίκησης.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε κυρίως στο γεγονός, ότι, συγκυριακά, οι συγκεκριμένοι τομείς δεν λειτούργησαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος (2015-2016) στην Β’ τάξη, ενώ τμήματα των τομέων αυτών λειτούργησαν στην Γ’ τάξη και μαθητές μας πέρασαν επιτυχώς σε ΤΕΙ της χώρας (για παράδειγμα στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων).

Το σχολείο μας έχει προβεί ήδη σε διαμαρτυρία προς τους αρμόδιους φορείς εκπαίδευσης, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Κων/νο Κωνσταντόπουλο, τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασιλική Βόντσα και την ΕΛΜΕ Κοζάνης.

Ιδιαίτερα για τον τομέα Γεωπονίας, που παραδοσιακά λειτουργούσε στο σχολείο μας,  σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει εγκατεστημένο και λειτουργικό θερμοκήπιο στον αύλειο  χώρο καθώς και ο εξοπλισμός για τη λειτουργία των εργαστηριακών μαθημάτων.  Η εργαστηριακή εκπαίδευση των μαθητών μπορεί να εμπλουτιστεί και με την αξιοποίηση του εδαφολογικού εργαστηρίου του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο για την εκπόνηση εδαφολογικών μελετών, με τον δενδροκομικό σταθμό Σερβίων καθώς και με τις υποδομές των πρότυπων αγροτικών συνεταιρισμών Βελβεντού  ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ. Όσον αφορά στους άλλους τομείς, εξακολουθούν να υφίστανται τα σχετικά εργαστήρια και ο εξοπλισμός.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε, ότι προβλέπεται η λειτουργία τέταρτου έτους για τα ΕΠΑΛ, ως έτος μαθητείας, στη διάρκεια του οποίου οι μαθητές θα φοιτούν και θα εργάζονται παράλληλα με ένσημα. Η εργασία τους θα επιδοτείται από το Υπουργείο, συνεπώς, θα υπάρχουν και οικονομικά οφέλη για το Δήμο μας, ιδιαίτερα σημαντικό για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο:

Να στηρίξει τη διεκδίκηση της επαναλειτουργίας των τομέων του ΕΠΑΛ Σερβίων.

Να εκδώσει ψήφισμα για την επαναλειτουργία των τομέων στο ΕΠΑΛ Σερβίων

Να συμπεριλάβει στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόταση, για την επαναλειτουργία των τομέων στο ΕΠΑΛ Σερβίων.

Συνημμένα σας παραθέτουμε την με αρ. πρ. 493/03-08-2016 επιστολή προς τους υπηρεσιακούς φορείς  και παρακαλούμε για την ανάγνωσή της στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για το σύλλογο εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Σερβίων

Ο Διευθυντής  

Κυριάκος Τσολακίδης

ΓΜ/mikrovalto.gr