gkot11416 1gkot11416 2Μετά την επιτυχημένη έκδοση πέντε (5) ποιητικών συλλογών ο Γιώργος Κωτούλας μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τη συγγραφή ενός θεατρικού έργου. Τίτλος του «ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΑΠΝΟΦΥΛΛΟΥ – Ξάνθος και Ξανθίππη».

Κατά τον -εκ Μικροβάλτου καταγόμενο που ζει και δραστηριοποιείται στην Ξάνθη- συγγραφέα, το έργο γράφτηκε για δυο λόγους.

Ο ένας είναι η ιστορική μνήμη.

Γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν ζωντανεύουν στις μέρες μας με άλλη μορφή, φέρνοντας την απόγνωση σε ανθρώπους.

Ο άλλος είναι η συμμετοχή του στη διαδρομή της ακούραστης ανθρώπινης παρουσίας του με προορισμό ένα καλύτερο αύριο.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο διακεκριμένος φιλόλογος Θανάσης Μουσόπουλος αναφέρει:

«Ποτέ δεν το φανταζόμουν ότι το επόμενο έργο του θα ήταν ένα θεατρικό. Τελικά φαίνεται ότι δεν έχει σημασία ο τρόπος αλλά το περιεχόμενο…

Ο Γιώργος Κωτούλας με το θεατρικό έργο του «Οι δύο όψεις ενός καπνόφυλλου» προσεγγίζει προβλήματα ουσιαστικά και διαχρο­νικά. Θα έλεγα μάλιστα, και άκρως επίκαιρα.

Η περίοδος στην οποία αναφέρεται η δράση του έργου, η δεκαετία του 1930, είναι περίοδος κρίσης. Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα κυκεώ­να που αντανακλά την οικονομική κρίση των Ηνωμένων Πολιτει­ών της Αμερικής. Ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης που ξεκίνησε από τη Δύση. Το ίδιο και στις μέρες μας.

0 συγγραφέας με το έργο του συνδέει το τοπικό με το παγκόσμιο, το ειδικό με το καθολικό. Με την ιδιαίτερη ικανότητα της τέχνης του μας συναρπάζει και μας πείθει.

Χαίρομαι που το Δίκτυο Λόγου και Πράξης για μια ακόμη φορά καταφέρνει να κάνει πράξη το σκοπό ύπαρξής του. Να αναδείξει τις "δύο όψεις" των πραγμάτων».

Προσθέτοντας στο οπισθόφυλλο:

«…Ο Γιώργος Κωτούλας τόσα χρόνια τώρα, μάλλον μια ολάκερη ζωή φτιάχνει τα πατήματά του, ψάχνει το δρόμο του, οικοδομεί την Ιθάκη του.

Το μεράκι και ο στόχος του, μια Ιθάκη κατοικημένη από ανθρώπους καλούς και πολλούς, ανθρώπους που να δίνουν τα χέρια, να συνεννοούνται και να συνενώνονται σ΄ ένα μεγάλο κυκλικό χορό…

Και τώρα, να, μας ξάφνιασε με θεάτρου λόγο για τους ανθρώπους της Ξάνθης – τούτης της πόλης της εργασίας και της δημιουργίας.

Να’ ναι καλά που μας ανοίγει κάθε φορά καινούργιους φεγγίτες με μικρά πολύχρωμα γυαλάκια…».

Τη θεατρική έκδοση του Γιώργου Κωτούλα, αποτελούμενη από 82 σελίδες, προλόγισε -όπως προαναφέρθηκε- και επιμελήθηκε ο Δάσκαλος των Γραμμάτων, φιλόλογος Θανάσης Μουσόπουλος, ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης επιμελήθηκε του εξωφύλλου και ο Θάνος Μαυροδής τις εικαστικές δημιουργίες που κοσμούν το βιβλίο.

Το θεατρικό έργο «ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΑΠΝΟΦΥΛΛΟΥ – Ξάνθος και Ξανθίππη» ο συγγραφέας το αφιερώνει «στην εγγονή του και στους γονείς της Αντώνη και Χριστίνα».  

 

Βιογραφικό σημείωμα

gkot11416 2_2Ο Γιώργος Κωτούλας του Αντωνίου γεννήθηκε το 1956 στο Μικρόβαλτο Κοζά­νης και από το 1982 κατοικεί μόνιμα στην Ξάνθη.

Σπούδασε στο τμήμα Τοπογρά­φων - Γεωμετρών του Ευκλείδη Θεσσαλονίκης.

Εργάζεται στη Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης.

Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων Χρηζόντων Ειδικής Θεραπείας.

Ιδρυτικό μέλος του "Δικτύου Λόγου και Πράξης".

Το 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή "Δυο φρά­σεις άγραφες" και η δεύτερη συλλογή ποιημάτων "Μεταξύ ακά­θαρτου και γάργαρου". Το Φλεβάρη του 2012 κυκλοφόρησε η συλλογή με τίτλο "Η Κραυγή". Στις αρχές του 2013 κυκλοφόρησε η τέταρτη συλλογή με τίτλο "Ασύνδετοι Παφλασμοί". Η πέμπτη του συλλογή από ποιήματα κυκλοφόρησε στο τέλος του 2013 με τίτλο "Τρεκλισμένα Βήματα".

gkot11416 1gkot11416 3

Γ.Μ./mikrovalto.gr