GAVRAS-costagavras1Με μια από τις σπουδαιότερες ταινίες στη φιλμογραφία του Κώστα Γαβρά, συνεχίζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις χειμερινές του προβολές, αυτή τη Δευτέρα 7-11-2016, στις 9:30 μ.μ., στην κάτω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον».

«Ο αγνοούμενος» (Missing-1982) μια αναφορά σε ένα πολύ σκοτεινό συμβάν της χούντας του Πινοσέτ, με ένα θαυμάσιο επιτελείο ηθοποιών που απαρτίζεται από τους Τζακ Λέμον, Σίσι Σπέισεκ, Τζάνις Ρουλ, Ρίτσαρντ Μπράντφορτν, Τζον Σεα, Μέλανι Μάιρον. Η σημασία της προβολής έγκειται στην παρουσία του ίδιου του Κώστα Γαβρά στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» όπου θα προλογίσει την ταινία, και στο γεγονός ότι με πρωτοβουλία του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης ο διεθνούς φήμης κορυφαίος δημιουργός επισκέπτεται για πρώτη φορά την πόλη μας.

Ένας Αμερικανός συγγραφέας και καρτουνίστας, ο Τσαρλς Χόρμαν, που ζει σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, μαζί με τη γυναίκα του Μπεθ, εξαφανίζεται μυστηριωδώς, όταν ξεσπά ένα δεξιό πραξικόπημα. Ο πατέρας του και η γυναίκα του θα ψάξουν απεγνωσμένα να τον βρουν, αλλά θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια φρικτή αλήθεια, καθώς θα διαπιστώσουν την ανάμειξη της Αμερικής στο στρατιωτικό πραξικόπημα.

 Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Χιλή το 1973, αυτή η πρώτη ταινία που γύρισε ο Κώστας Γαβράς στο Χόλιγουντ, πραγματεύεται με πολύ συναρπαστικό και εύστοχο τρόπο το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή, πράγμα που παραλίγο να τον στείλει στη φυλακή. Μια από τις σημαντικότερες ερμηνείες στην καριέρα του Τζακ Λέμον, η ταινία γνώρισε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, ήταν υποψήφια για τα όσκαρ καλύτερης ταινίας, α’ αντρικού και α’ γυναικείου ρόλου, για τους Λέμον και Σπέισεκ αντίστοιχα, ενώ τιμήθηκε με το όσκαρ σεναρίου (Ντόναλντ Στιούαρτ, Κώστας Γαβράς), με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, το βραβείο καλύτερου μοντάζ (Φρανσουάζ Μπονό) και καλύτερου σεναρίου στα ВАFTА και τα βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου από τους London Critics Circle Film.

Tιμή για το Σύλλογο αλλά και για την πόλη μας η παρουσία του Κώστα Γαβρά, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση μας και στα πλαίσια των χειμερινών προβολών που πραγματοποιούμε θα είναι μαζί μας για να προλογίσει την ταινία του.  Ο εκλεκτός προσκεκλημένος και σπουδαίος δημιουργός θα τιμηθεί από το σύλλογο μας για την προσφορά του στην τέχνη του κινηματογράφου λίγο πριν την έναρξη της προβολής.

Αυτή τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ώρα 9:30 το βράδυ στην κάτω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ

GAVRAS-costagavras1