Πραξικόπημα στην Τουρκία: Νικητής, για την ώρα, ο Ερντογάν - 64 νεκροί - 600 συλλήψεις

Νεότερη ανακοίνωση (18/7): 232 οι νεκροί και 1.491 οι τραυματίες

Huseyin-Aldemir167Και ενώ στην Τουρκία έχει ξημερώσει μετά από μία από τις μεγαλύτερες νύχτες της νεότερης ιστορίας της, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 60 νεκρούς κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης απόπειρας πραξικοπήματος που ήταν γεμάτη βία αλλά και πολλά ερωτήματα.

Παράλληλα, με το πρώτο φως της ημέρας οι εικόνες δεκάδων στρατιωτών να παραδίδονται με τα χέρια ψηλά πάνω στη γέφυρα του Βοσπόρου, αιχμάλωτοι αυτού του περίεργου πολέμου, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 600 δίνοντας, έτσι, αφορμή σε διεθνή Μέσα να κάνουν σχόλια για «το πραξικόπημα της παρέας» ή «πραξικόπημα – οπερέτα». Εντούτοις, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να είναι ο μόνος κερδισμένος. Μέσα σε αλαλαγμούς νίκης επέστρεψε τη νύχτα και με διάγγελμα προανήγγειλε τις βαριές τιμωρίες «των προδοτών». «Δυστυχώς βομβάρδισαν διάφορα μέρη και σημεία στη χώρα. Αυτό είναι προδοσία προς τον λαό, τον Πρόεδρο και τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο Ερντογάν.

praxiko167 2Χιλιάδες άνθρωποι που ακολούθησαν την βραδινή προτροπή του Ερντογάν να βγουν στους δρόμους και να σταματήσουν τους στασιαστές, μπήκαν μπροστά στα άρματα ή ανέβαιναν πάνω τους και επί της ουσίας ανάγκασαν πολλά να ακινητοποιηθούν.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ως εγκέφαλος όλης αυτή της υπόθεσης φέρεται από τις τουρκικές αρχές ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του λίγο καιρό πριν, στο πλαίσιο εκκαθαρίσεων στον Στρατό που είχε ήδη ξεκινήσει ο Ερντογάν. 

Σε αυτήν του την κίνηση οφείλεται και η πληθώρα διαρροών περί επικείμενου πραξικοπήματος από ομάδα ενστόλων που θα απομακρυνόταν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ερντογάν. Νωρίς το πρωί έγινε γνωστό ότι ο Κοσέ μέσω ανακοίνωσης που εστάλη από το γραφείο Τύπου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαμήνυσε ότι συνεχίζει να μάχεται για το πραξικόπημα και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.

Αυτές τις ώρες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιες σποραδικές εκρήξεις σε περιοχές της ‘Άγκυρας σε αντίθεση με την Κωνσταντινούπολη όπου τα πράγματα ηρέμησαν πιο γρήγορα σε σχέση με την πρωτεύουσα της χώρας. Στην Άγκυρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πετούν σποραδικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ενώ νωρίτερα ακούστηκαν και κάποιες εκρήξεις κοντά στο Παλάτι του Ερντογάν.

cnn.gr

Νεότερη ανακοίνωση 18.7.2016

Πραξικόπημα στην Τουρκία: 232 οι νεκροί, 1.491 οι τραυματίες και 7.543 οι προσαχθέντες

Στοιχεία για τις υπό εξέλιξη εκκαθαρίσεις σε διάφορους τομείς του τουρκικού δημοσίου τομέα και στις ένοπλες δυνάμεις έδωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι κατά την απόπειρα πραξικοπήματος σκοτώθηκαν 208 άτομα και τραυματίστηκαν 1.491, ενώ σκοτώθηκαν 24 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 50 από την πλευρά των πραξικοπηματιών.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής 7.543 άτομα, εκ των οποίων οι 6.038 είναι στρατιωτικοί, οι 755 δικαστικοί και 650 πολίτες. Επίσης είπε ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, 2.755 δικαστικοί και8.777 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ των 8.777 υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, οι 7.850 είναι αστυνομικοίκαι οι υπόλοιποι διοικητικά στελέχη.

Για πολλούς από αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα ακολουθήσει δικαστική δίωξη.