Επικοινωνιακά τεχνάσματα εις βάρος της υγείας κ. Καρυπίδη;

Οι προτάσεις μας για την υγεία

zempilidou"Άμεση ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σταύρου Γιαννακίδη στις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για εκ περιτροπής ανά 15νθήμερο λειτουργία των Παθολογικών Κλινικών των Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαϊδας...

...και μεταφορά των ασθενών απο το Μαμάτσειο στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας αναζήτησε τις ευθύνες αυτής της απόφασης που προξένησε τεράστια αναταστάτωση στους πολίτες και ζήτησε να παραιτηθεί το διοικητικό συμβούλιο των δύο νοσοκομείων που προχώρησε στην υλοποίησή της".*

Έτσι ξεκινούσε το δελτίο τύπου της Περιφέρειας το Σάββατο 2 Ιουλίου, προετοιμάζοντας μας για μια ακόμα παράσταση του Περιφερειάρχη.

Την εξέλιξη της την είδαμε το ίδιο βράδυ μέσω των βίντεο που πρόβαλαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τον κ. Καρυπίδη να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Να στήνει ένα παιχνίδι εντυπώσεων!

Αυτό μπορεί, αυτό κάνει! Τώρα, απαξιώνει και επιτίθεται στους γιατρούς. Αύριο, ίσως στους  πολίτες, τους οποίους πιθανόν να απαγορεύσει να αρρωσταίνουν;

Δεν μας εκπλήσσει πια ο κ. Καρυπίδης και οι συνεργάτες του.

Μας φοβίζει όμως.

Κάθε τους ενέργεια μαρτυρά πως δεν είναι επικίνδυνοι μόνο για το δημόσιο συμφέρον, είναι και για την υγεία των ανθρώπων.

Το μόνο τους μέχρι σήμερα θετικό έργο στον τομέα αυτό ήταν όταν... εγκαινίασαν τον μαγνητικό τομογράφο του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, έργα που βρήκαν έτοιμα από άλλους!!!

Επί των ημερών του σημερινού Περιφερειάρχη η ανευθυνότητα, σε συνδυασμό με την άγνοια και την αδιαφορία έχουν συνθέσει ένα εκρηκτικό μίγμα, που μας απειλεί σοβαρά όλους ως πολίτες.

Το αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς, ανευθυνότητας, άγνοιας, προχειρότητας και αδιαφορίας,  φάνηκε στα Νοσοκομεία μας.

Κάθε ταξίδι του Περιφερειάρχη στην Αθήνα και κάθε επίσκεψη Υπουργού στην Περιφέρεια κατέληγε με την επωδό «να μην ανησυχούμε». Όλα θα τα έλυνε ο Υπουργός μαζί με τον Περιφερειάρχη.

Να μην ανησυχούμε είπε στις 27 Απριλίου 2015 ο κος Κουρουμπλής, από τη Κοζάνη, σε κοινό πλάνο με τον Περιφερειάρχη και υποσχέθηκε  4.500 προσλήψεις με προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία.

Τα ίδια είπε τον Οκτώβριο του 2015  ο κος Πολάκης, όπως μας μετέφεραν Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες που τον επισκέφθηκαν στην Αθήνα. Σε 15 μέρες θα έρχονταν γιατροί. Τους είδε κανείς;

Μην ανησυχείτε, είπε στις 5 Δεκεμβρίου 2015 και ο κος Ξανθός όταν και πάλι η ομάδα Περιφερειάρχη, Δημάρχων και βουλευτών αυτή τη φορά, επισκέπτονται τον Υπουργό στην Αθήνα.

Καθησυχαστικός εκ νέου ο κος Πολάκης στις 29 Μαίου 2016, ένα χρόνο μετά, στη Κοζάνη, μας παρηγόρησε ότι «θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες». Θα έρθουν και Γιατροί και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Απέρριψε βέβαια μετ΄ επαίνων, το Σχέδιο της Περιφέρειας λέγοντας ότι Περιφερειακό Νοσοκομείο δεν μπορεί να υπάρξει και αποχώρησε  ευχαριστημένος από την γενναιόδωρη φιλοξενία του Περιφερειάρχη που φρόντισε ακόμη και για τη διασκέδασή του. Αλήθεια για το ότι δεν κράτησε την πρώτη υπόσχεση του τον Οκτώβριο του ΄15 τον ρώτησε, ή του διέφυγε και αυτό του κ. Καρυπίδη;

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 27 Ιουνίου 2016 που ακολουθεί μαθαίνουνε ότι ο κος Πολάκης έκανε τελικά ….. με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο, αφού ο Περιφερειάρχης ανακοινώνει ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει από τα δικά της ελάχιστα κονδύλια ~800.000€ (από τον Τοπικό Πόρο κυρίως), για να καλύψει κρατικές υποχρεώσεις, σε μια προσπάθεια να δώσει κίνητρο, με 500€ επιπλέον το μήνα, στους επικουρικούς  γιατρούς, να έρθουν στη Δυτική Μακεδονία.

Και οι υποσχέσεις; Τα πήγαινε έλα στην Αθήνα; Οι πλουσιοπάροχες φιλοξενίες;

Ποιος κορόιδευε; Οι Υπουργοί, οι βουλευτές ή ο Περιφερειάρχης; Μήπως όλοι μαζί;   

Φυσικά λύσεις δεν "αγοράζονται" με πεντακοσάρικα (σ. σ. πρόταση που εμείς δεν ψηφίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο) και δυστυχώς  λίγες ημέρες μετά, λόγω έλλειψης γιατρών, κλείνουν τα επείγοντα και οι παθολογικές κλινικές, στα δύο μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Ποιος ευθυνόταν γι΄ αυτή την άσχημη εξέλιξη;

Όχι όσοι μοίραζαν αφειδώς ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά όσοι έκαναν το λάθος να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να δίνουν καθημερινά τη μάχη για να κρατηθούν τα Νοσοκομεία μας όρθια.; Οι Γιατροί, τα Διοικητικά Συμβούλια κι οι προσωρινοί Διοικητές;

Ο Περιφερειάρχης στο… ύψος του.  Σήκωσε το δάχτυλο και  ζήτησε παραιτήσεις και ΕΔΕ, επικαλούμενος το φόβο κατάλυσης της Δημοκρατίας! Αλήθεια ξέρει τη βαρύτητα και τη σημασία κάποιων λέξεων;  

Φυσικά όχι τις παραιτήσεις Υπουργών και βουλευτών, αλλά εκείνων που κράτησαν ανοιχτά και όρθια τα Νοσοκομεία. Και σαν να μην έφτανε αυτό έδωσε εντολή στον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας να κάνει και μηνύσεις στους γιατρούς.

Ως εδώ κ. Καρυπίδη.

Σταματήστε αμέσως κάθε ενέργεια που πλήττει την αξιοπρέπεια των Γιατρών των Νοσοκομείων μας καιαν δεν μπορείτε να συμβάλλετε στο να επανέλθει η ηρεμία στον  τομέα της υγείας, καθίστε στο γραφείο σας. 

Ο διχαστικός σας λόγος, τα λογίδρια στα όρθια σε ταλαιπωρημένους λειτουργούς της υγείας και τα χαμόγελα στους Υπουργούς, δεν είναι αυτά που σήμερα χρειάζεται ο τόπος.

Στα Νοσοκομεία μας και παλιότερα η κατάσταση δεν ήταν ειδυλλιακή. Βρίσκονταν όμως τρόποι και πεδία συνεννόησης για να λύνονται τα προβλήματα.

Αποσύρετε άμεσα τις μηνύσεις και τις απειλές σε γιατρούς και Διοικητικά Συμβούλια και ξαναφέρετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα του 500ευρω για να αποσυρθεί, καθώς κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσει ενώ θα δημιουργήσει ακόμη χειρότερα.

Και φτάνουμε στο προφανές ερώτημα: απ΄ εδώ και πέρα τι γίνεται.

Οι δικές μας προτάσεις

Για να μη φτάσουμε στο μη περαιτέρω, ο συνδυασμός μας έχει προτείνει εδώ και καιρό τα εξής:

1ο Ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας στην Περιφέρεια. Ένα σύστημα υγείας με  πέντε νοσοκομεία, με κλινικές υποστελεχωμένες, που προσφέρουν αμφιλεγόμενες υπηρεσίες υγείας με υψηλό λειτουργικό κόστος, είναι σαφές ότι χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί, πολύ περισσότερο που πρέπει να προσαρμοσθεί στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βρίσκεται η Χώρα. Το Υπουργείο Υγείας, ως ο αρμόδιος Φορέας,, οφείλει να λάβει υπόψη τις προτάσεις των επιστημονικών Φορέων στο χώρο της Υγείας  και μακριά από ιδιότυπα συμφέροντα και τοπικισμούς, να καταθέσει για διαβούλευση ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ, βασισμένο σε μια ολοκληρωμένη μελέτη ενός βιώσιμου τεχνικοοικονομικά και αξιόπιστου λειτουργικά, συστήματος παροχής υγείας για την Περιφέρεια. Ένα Σχέδιο με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και με άμεσα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα καθώς και πρόβλεψη για τους ανθρώπινους, φυσικούς και οικονομικούς πόρους εφαρμογής του. Αν δεν μπορούν να ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΝ να ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ. Γιατί δυστυχώς σήμερα, εδώ και ενάμιση χρόνο, οι αρμόδιοι σιωπούν, οι αναρμόδιοι χαράσσουν πολιτικές υγείας στα ΜΜΕ και στο fb, και οι ανίκανοι λαμβάνουν σπασμωδικά και αναποτελεσματικά μέτρα που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

2ο Να προταχθεί ο τομέας της Υγείας για προσλήψεις Μονίμου Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, κατ΄ εφαρμογή του κανόνα 1:5 που έχει επιβληθεί στο πλαίσιο των μνημονίων και να μην προτάσσονται  άλλες προσλήψεις σε δευτερεύοντες τομείς (καθαρίστριες ΥΠΟΙΚ, ΕΡΤ κλπ).

3ο Να υιοθετηθεί η πρόταση της ΕΙΝΔΥΜ σχετικά με τα κίνητρα προσέλκυσης Επικουρικών γιατρών, που είναι η προοπτική μονιμοποίησής τους σε μια πενταετία, μετά από ετήσιες αξιολογήσεις, στα Νοσοκομεία που προσλαμβάνονται και η αξιοποίηση των εγκεκριμένων πιστώσεων για ειδικευόμενους γιατρούς που πλέον μένουν αναξιοποίητες. για προκήρυξη θέσεων με καθεστώς επικουρικών γιατρών. 

4ο Να μην γίνονται διαγωνισμοί «για τα μάτια» όταν είναι γνωστό ότι όταν η προκήρυξη αφορά μια θέση γιατρού και με βάση τις ανάγκες χρειάζονται 4, είναι προφανές ότι κανένας δεν θα έρθει στη Δυτική Μακεδονία, θυσιάζοντας την προσωπική και οικογενειακή του ζωή με ένα πρόγραμμα εφημεριών που δε θα βγαίνει.

5ο Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις που θα κάνουν ελκυστικές τις θέσεις στα Νοσοκομεία μας για το ιατρικό προσωπικό, δημιουργώντας προοπτικές ανέλιξης και εργασίας, σε ένα περιβάλλον που θα προάγει τις γνώσεις του και θα του επιτρέπει να δημιουργήσει τη δική του επαγγελματική καριέρα, αυτή που κάθε καλός επιστήμονας φιλοδοξεί να έχει;

Ελπίζουμε να εισακουστούμε και δεν μας ενοχλεί καθόλου αν ο κ. Καρυπίδης βγει απ΄ το αδιέξοδο στο οποίο λόγω της ανυπαρξίας του βρίσκεται, υλοποιώντας δικές μας προτάσεις.

Μας νοιάζει το καλό των πολιτών και αυτό βάζουμε πάνω απ΄ όλα.

Χαρίζουμε τις εντυπώσεις και τα παχιά λόγια στον Περιφερειάρχη.   

* κρατήσαμε τη σύνταξη και την ορθογραφία του επίσημου κειμένου της Περιφέρειας.    

    

    Γεωργία Ζεμπιλιάδου

   Περιφερειακή Σύμβουλος

   Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»