Σε διωγμό ο λιγνίτης - Συνταγή Σκουρλέτη: Α.Π.Ε., Φ.Α… και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

του Ε. Παπαδόπουλου

papadopoylosvaggelis75Στην τρισέλιδη ομιλία του, στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, ο Υπουργός Ενέργειας πρότεινε ΑΠΕ, ΦΑ …….και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Δεν είπε ούτε μία λέξη για τον λιγνίτη, σαν μην παράγει ρεύμα η ΔΕΗ από λιγνίτες,

...σαν μην γνωρίζει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Μακεδονία εργάζονται στην εξόρυξη του λιγνίτη και Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς παραγωγής ρεύματος.

Δεν βρήκε μία λέξη να πει για τις κλειστές μονάδες παραγωγής του ΑΗΣ Καρδιάς(34 χρόνια που δουλεύω στον ΑΗΣ Καρδιάς δεν θυμάμαι να συμβεί άλλη φορά να κλείσουν και οι 4 μονάδες) και των άλλων σταθμών παραγωγής της Μακεδονίας.

Δεν βρήκε μια λέξη να πει γιατί ξαφνικά έγιναν μη ανταγωνιστικές, τι φταίει;

Αργήσαμε μήπως να αναπτύξουμε τα νέα ορυχεία;

Δεν βρήκε μια λέξη να πει για την μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης

Τα παραμύθια της κλιματικής αλλαγής ( άραγε γιατί η ΑΜΕΡΙΚΗ και η ΚΙΝΑ δεν την πιστεύουν);

Στην Αμερική μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με στερεά καύσιμα κατασκευασμένες την δεκαετία του ’60 τις ανακατασκευάζουν και με καινοτόμες εφαρμογές δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα( άλγες για παραγωγή βιοντίζελ, ζωοτροφών, ακόμα και φαρμάκων) τις κάνουν πιο παραγωγικές.

Το ίδιο και στην Αυστραλία σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με στερεά καύσιμα με την ίδια τεχνολογία δεσμεύουν μέχρι και το 10% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας πέρα από την ηλεκτροπαραγωγή.

Δεν βρήκε να πει μια λέξη για αυτές τις τεχνολογίες ο Υπουργός Ενέργειας, αλλά να κάνουμε έρευνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα( θα λύσουν το πρόβλημα του κόστους της παραγωγής 

Δεν μας είπε ο Υπουργός Ενέργειας τι θα κάνει η Ελλάδα σε μια πιθανή κρίση που θα επηρεάσει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο;

Ψέλλισε και κάτι για το σημαντικότερο αυτή την περίοδο πρόβλημα που έχει η ΔΕΗ και την απειλεί με κατάρρευση, αυτό των ανεξόφλητων λογαριασμών , αποτέλεσμα του λεγομένου «κινήματος του δεν πληρώνω».

Αναλογίστηκε ο Υπουργός Ενέργειας τις συνέπειες από την πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ; Για την υπόλοιπη Ελλάδα το πρόβλημα θα είναι μικρό η και ανύπαρκτο γιατί η παραγωγή γίνεται με ΦΑ και το πιθανότερο να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες οι ολοκαίνουργιες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ, αλλά για την Μακεδονία που στηρίζεται στον λιγνίτη θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίες όχι μόνο από την ΔΕΗ αλλά και από τις συνεργαζόμενες εταιρίες για την εξόρυξη του λιγνίτη και την συντήρηση των σταθμών παραγωγής.

Δεν μας είπε όμως γιατί η ΔΕΗ δεν κάνει την παραμικρή κίνηση, ούτε καν τολμά να τα υπενθυμίσει γραπτά , τουλάχιστον σε αυτούς με τα μεγάλα χρέη, δημοσίους οργανισμούς, δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες και βιοτεχνίες κλπ

Βαγγέλης Παπαδόπουλος

ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

(από το kozan)